Panasonic TX-P50G20

Bästa sportskärmen?

2010 kan bli året när Panasonic och plasma gör en rejäl comeback. Kombinationen av en blixtsnabb plasmapanel och modern rörelsekompensering ger nämligen en rykande fin sportbild!

G20 är Panasonics nya mellanklasserie, och ligger ett snäpp över X20 både när det gäller pris och prestanda, men fortfarande en bit under de dyraste VT20-modellerna som har 3D. Förutom en ny Infinite Black-plasmapanel med Full-HD-upplösning kan den skryta med godsaker som 600 Hz-bildbehandling och Intelligent Frame Creation-bildutjämning. Panasonic har också inkluderat sin speciella THX-bildinställning, som var en av höjdpunkterna i den gamla V10-toppserien.
 
Användning
TX-P50G20 har precis som den billiga X20-modellen en enkel men effektiv fjärrkontroll och ett menysystem utan större wow-effekter. Här får man däremot tillgång till en rad avancerade bildparametrar som X20 inte har. Både menyerna och fjärrkontrollen är intuitiva och lättanvända och får ett klart godkänd betyg.
 
Bildkvalitet
Plasma är en TV-teknik som är känd för att trivas bäst i mörka omgivningar. Men det första som slår oss med den nya G20-modlellen är faktiskt hur fina prestanda den har i ljusa rum.
Ljusstyrka och kontrast är markant bättre än i X20-modellen. Panasonic har också använt sig av ett mörkare frontfilter som förhindrar att ljus från rummet släpps in, och de har samtidig eliminerat ett av glaslagren framför skärmen. Det innebär att inte bara problemet med ”dubbelbild” har försvunnit från den här generationen utan också att reflexer motverkas och man undviker problem med att skärmen blir grå i upplysta rum.
Färgåtergivningen är som på de flesta plasmaskärmar: stark och nyanserad, utan att vara alltför överdriven. TX-P50G20 brer dock på lite väl tjockt i standardläget och det dynamiska läget, som passar bäst för TV-program i upplysta rum. Det mer dämpade Cinema-läget ser mycket mer naturligt ut och är bättre i de flesta fall. Bäst och mest naturlig bild får man med THX-läget, som i praktiken går ut på att TV:n redan från fabriken är kalibrerad efter en standard som THX har satt. När du sätter TV:n i THX-läge ändras färger, kontrast och skärpa, och dessutom stängs all bildbehandling som kan påverka bilden av.
 
Perfekt till sport
Vi har tidigare sagt att TX-P50G20 har en av de mjukaste och mest behagliga bilderna vi någonsin har sett, oavsett pris. Och Panasonic-skärmens egenskaper passar verkligen när man tittar på TV-program med lite action i, oavsett om det är sport eller film. Panasonics snabba bildbehandling arbetar perfekt tillsammans med plasmapanelen och målar upp en ytterst slät och sömlös bild utan tecken till flimmer. Till och med när vi jämför med de snabbaste LED-modellerna med 200 Hz-bildbehandling, är det uppenbart att plasmaskärmen har en aning mer naturliga och sömlösa rörelser, och att den klarar av att behålla skärpan bättre när det går undan på fotbollsplanen.
 
Ljudkvalitet
Ljudet har inte prioriterats särskilt högt om man jämför med bilden, men Panasonic har ändå lyckats få det klart godkänt. TX-P50G20 har en fyllig röståtergivning med fin pondus, samtidigt som ljudet rent allmänt är klart och tydligt. Det duger utmärkt till nyheter och dialoginriktade program, men till film och spel råder det ingen som helst tvekan om att TV:n behöver en ljudanläggning av samma höga klass.
 
 

Korrigering
TX-P50G20 testades även i nr 5-2010. Efter att ha skaffat oss en bredare grund, bland annat genom att jämföra med årets nya modeller, har vi beslutat att justera betyget för bildkvalitet samt totalbetyget från 5 till 6.

Också i detta test:

Panasonic TX-P50X20

Plasma för hela slanten

Förutom de läckra och smäckra LED-skärmarna har vi tagit med två plasmaskärmar. Panasonic TX-P50X20 är den billigaste och visar sig vara en storskärm med förvånansvärt hög bildkvalitet!

Bra kontrast, bra svärta. Naturliga färger.
Saknar HD-upplösning.

Sony KDL-46NX700

Designpärlan!

Vem har sagt att en TV måste vara se trist och tråkig ut? Sonys nya 700-serie med metallstativ är en frisk fläkt i flatskärmsdjungeln.

Bra kontrast och svärta. Mjuk och klar bild. Bra ljud.
Stor och klumpig fjärrkontroll.

Sharp LC-46LE820E

4-färgs LED-panel

Sharp har uppfunnit en helt ny LED-panel som har fyra grundfärger i stället för tre. Betyder det att bilden blir bättre?

Fina färger. Avancerade inställningar.
Kräver viss justering för att bli optimal.

LG 47LE850N

Perfekt kombi-TV

LG:s TV har en djup svärta och utsökt kontrast som tillfredsställer filmälskare, och tack vare effektiv rörelsekompensering passar den bra till de snabbaste sportsändningarna.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser. Avancerad men lättskött.
Överdrivna standardinställningar.

Grundig Fine Arts 46 LED

Läcker design-LED

Toppserien Fine Arts ger oss det bästa från Grundig, förpackat i ett utsökt och väldesignat kabinett av metall.

Naturliga färger. Läcker design.
Begränsad svärta. Begränsad detaljering i mörka scener.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: