Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sharp LC-46LE820E

4-färgs LED-panel

Sharp har uppfunnit en helt ny LED-panel som har fyra grundfärger i stället för tre. Betyder det att bilden blir bättre?
Ljud & Bild tycker
Fina färger. Avancerade inställningar.
Kräver viss justering för att bli optimal.
Specifikationer

Sharp LC-46LE820E
46-tums LED, 1920 x 1080
Quattron-panel, 4 färger
MPEG4-mottagare
4 HDMI, 2 scart, PC-ingång
USB-inspelning/timeshift
Pris: 21 000 kr

Sharps nya TV är smal och ser läcker ut med sina avrundade kanter och mjuka design. Frontglaset är heltäckande, och den sedvanliga ramen runt skärmen saknas. Ett snyggt bordsstativ av härdat glas ingår. TV:n har dock en dekorativ men lite onödig spegelremsa och denna i kombination med blankt frontglas betyder en del reflexer som vi hade kunnat vara utan. Särskilt om det finns lampor eller fönster bakom soffan.
 
Användning
Sharp har en användarvänlig fjärrkontroll med tydliga knappar. Menysystemet känns fräscht och futuristiskt, med bild-i-bild-funktion som gör att man alltid kan titta på programmet när man befinner sig i menyn. När man gör bildinställningar syns hela bilden igen och varje inställning syns i ett litet fönster i ena hörnet. Det är däremot lite synd att menysystemet inte kommer ihåg vilken menyrad man använde senast, det gör att man råkar ut för en del upprepningar när man gör justeringar. Läsligheten är inte heller lika bra som i LG:s menyer.
 
Bildkvalitet
Sharp gör ett ganska så stort nummer av att TV:n har väldigt starka färger – och de är i starkaste laget, faktiskt. Dessutom är kontrasten för högt inställd i standardläget. Det betyder en bild med fin intensitet, men den ser inte speciellt naturlig ut. Gräset på fotbollsplanen ser nästan ”kiwi-grönt” ut, och små färgskillnader drunknar i större. För att rätta till svagheterna var vi tvungna att stänga av en del funktioner i bildbehandlingen. Brusereducering och aktiv kontrast var bland det första som ströks.
Sharp skryter om sin nya Quattron-panel som lägger till gul som en fjärde grundfärg utöver röd, grön och blå. En av fördelarna med en separat återgivning av gult är att strömförbrukningen sjunker, men Sharp-skärmen utmärker sig också med väldigt fina färger, även om de måste tämjas en smula. LC-46LE820E är försedd med ytterst avancerade bildinställningar och de som har tillgång till mätutrusning kan glädja sig åt full justering av primär- och sekundärfärger. Några andra uppenbara fördelar med den fjärde grundfärgen kunde vi inte se, annat än att TV:n faktiskt har en högre upplösning på sub-pixel-nivå.
Rörelsekompenseringen fungerar bra och ger mycket mjuka och sömlösa rörelser. Sharp-TV:n lider dock av att bilden mattas till när kameran rör sig efter bollen – ett klart tecken på att bildbehandlingen blir stressad och inte hänger med i de snabbaste kamerarörelserna.
 
Ljudkvalitet
Ljudet är helt godkänt. Det saknas lite fyllighet och dynamik för att kunna mäta sig med de bästa, men låter tillräckligt bra för att TV:n ska kunna användas med fint resultat till de flesta TV-program. Till musik och filmljud rekommenderar vi däremot en extern anläggning.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Panasonic TX-P50G20

Bästa sportskärmen?

2010 kan bli året när Panasonic och plasma gör en rejäl comeback. Kombinationen av en blixtsnabb plasmapanel och modern rörelsekompensering ger nämligen en rykande fin sportbild!

Supermjuk HD-bild med bra kontrast. THX-läge ger naturliga färger. Avancerade inställningar.
Svärtan inte riktigt i Kuro-klass. SD-bilden hade kunnat vara ännu bättre.

Panasonic TX-P50X20

Plasma för hela slanten

Förutom de läckra och smäckra LED-skärmarna har vi tagit med två plasmaskärmar. Panasonic TX-P50X20 är den billigaste och visar sig vara en storskärm med förvånansvärt hög bildkvalitet!

Bra kontrast, bra svärta. Naturliga färger.
Saknar HD-upplösning.

Sony KDL-46NX700

Designpärlan!

Vem har sagt att en TV måste vara se trist och tråkig ut? Sonys nya 700-serie med metallstativ är en frisk fläkt i flatskärmsdjungeln.

Bra kontrast och svärta. Mjuk och klar bild. Bra ljud.
Stor och klumpig fjärrkontroll.

LG 47LE850N

Perfekt kombi-TV

LG:s TV har en djup svärta och utsökt kontrast som tillfredsställer filmälskare, och tack vare effektiv rörelsekompensering passar den bra till de snabbaste sportsändningarna.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser. Avancerad men lättskött.
Överdrivna standardinställningar.

Grundig Fine Arts 46 LED

Läcker design-LED

Toppserien Fine Arts ger oss det bästa från Grundig, förpackat i ett utsökt och väldesignat kabinett av metall.

Naturliga färger. Läcker design.
Begränsad svärta. Begränsad detaljering i mörka scener.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.