Apple Pencil följer inte med gratis till iPad Pro utan måste köpas löst som tillbehör. Och även om massor av Apples egna appar, till exempel Anteckningar och Mail, stöder Pencil så måste man plocka fram plånboken ännu en gång för att köpa de grafiska appar som får ut maximalt ur den digitala blyertspennan.
Under testets gång har vi provat Apple Pencil tillsammans med appar som Evernote, Anteckningar, Sketches och Adobe Sketch, men innan vi kastar oss över allt smart man kan göra med pennan så måste vi snabbt gå igenom vad den INTE kan.
Det är nämligen så att även om man skaffar sig en Apple Pencil så måste man ändå främst använda fingrarna för att sköta sin iPad Pro. Därför kan man till exempel inte använda pennan för att svepa från sidorna och inåt på skärmen, vilket som bekant framkallar Notiscenter eller Kontrollcenter – eller startar multitasking-funktionen Slide Over.
Däremot är inte pennan bara utmärkt för uppgifter som att skriva eller rita på skärmen. Apple Pencil är den bästa pennan vi någonsin har testat – och bättre än Microsofts Surface Pen.
Rent fysiskt ser den kanske inte så mycket ut för världen. Den liknar en vanlig blyertspenna av vit plast, men så fort man håller den i handen så känner man att det handlar om någonting helt annat och mer än en bit billig plast. Under ytan finns det nämligen massor av teknik – bland annat ett Bluetooth-chip och en mikrokontroller (styrenhet) inkapslad i ett hus av metall. Det ger Apple Pencil en tyngd och stabilitet som tillsammans med den naturtrogna storleken får den att kännas som en tvättäkta penna av hög kvalitet. Namnet är med andra ord väldigt passande.
Användning
Vi märker i stort sett inte av någon fördröjning alls och Apple Pencil är både oerhört känslig och extremt exakt. Den registrerar inte bara hur hårt man trycker utan har också sensorer som känner av vilken vinkel man håller spetsen i, och allt det här betyder att den både gör skillnad på om ett streck blir tjockare eller tunnare, och att användaren kan skugga och skissa precis som med en riktig blyertspenna eller kulspetspenna.
”Palm Rejection” – alltså funktionen som ser till att man kan låta handen som inte håller pennan vila på skärmen utan att den reagerar samtidigt som man skriver eller ritar – fungerar i stort sett perfekt och enda kritiken är egentligen att skärmen av naturliga orsaker inte har samma ytstruktur som papper, vilket gör att skrivandet känns lite mer ”glatt”.
Det hade också varit bra med ett ”suddgummi” på toppen av pennan – som på Surface Pen – men under en liten topp sitter där Lightning-kontakten som man stoppar in i Lightning-porten i underkant av iPad Pro för att ladda pennan. Det är inte en lösning vi är stormförtjusta i, för dels ser det helkorkat ut och dels verkar det vara ett självklart sätt att förstöra sin Apple Pencil på. Lyckligtvis får man också med en liten adapter så att pennan kan laddas med en helt vanlig laddare till iPhone eller iPad.
Hellt uppladdad orkar den med 12 timmars batteritid, men den laddas blixtsnabbt så om strömmen håller på att ta slut (batteriets status kan man se iPad Pros Notiscenter) kan man ladda upp det så att det räcker i ytterligare 30 minuter på bara 15 sekunder.
Slutsats
Apple Pencil är som sagt den bästa digitala pennan vi någonsin har provat. Inte för att den är fullproppad med olika funktioner – på det området är Surface Pen en klar vinnare – men Pencil är bäst där det räknas. Bättre rit- och skrivkänsla på en surfplatta kan man helt enkelt inte köpa för pengar. De ytterst exakta sensorerna håller koll på både pennans vinkel och hur hårt man trycker – och viktigast av allt: fördröjningen är i stort sett obefintlig. Att den inte har något suddgummi på toppen får man bara leva med.
Home tycker
Den mest naturtrogna rit- och skrivupplevelsen hittills, bland annat tack vare att det inte är någon fördröjning och att både penna och skärm har oerhört exakta sensorer. Ingår inte till iPad Pro och är inte helt gratis. Måste laddas upp med jämna mellanrum.
Specifikationer
Apple iPad Pro
- Operativsystem: iOS 9.1
- Skärm: 12,9 tum IPS, 2732 x 2048 (264 ppi)
- Processor: 2,26 GHz A9X
- Minne: 4 GB + 128 GB
- Kameror: 8 Mp f2,4 + 1,2 Mp f2,2
- Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.2
- Mått/vikt: 306 x 221 x 6,9 mm/713 gram
- Batteri: 38,5 Wh, 10 timmar
- Pris: 12 000 kr
Apple Pencil
- Längd: 175,7 mm
- Vikt: 20,7 g
- Anslutning: Bluetooth, Lightning
- Pris: 1 100 kr
Också i detta test:
Apple iPad Pro + Apple Pencil mot Microsoft Surface Pro 4 + Surface Pen
Microsoft Surface Pro 4 + Surface Pen
Lite för ytlig
Surface Pro4 och Surface Pen är en stark kombination med många funktioner, men pennan känns lite för ”digital”.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser