: Apple iPad Pro + Apple Pencil mot Microsoft Surface Pro 4 + Surface Pen

Power of the Pen

Den digitala pennan har kommit för att stanna och de två mest populära professionella surfplattorna på marknaden har var sin. Vi utser en vinnare!

Steve Jobs vänder sig i sin grav! Så var det många som tänkte när Apple lanserade sin stora iPad Pro och tillhörande Apple Pencil i september 2015. Men varför då?

För att förstå förskräckelsen måste vi spola tillbaka till 2007 när Steve Jobs visade upp den allra första iPhone-modellen för allmänheten. Den presenterades av Jobs med bland annat en bild där det stod: ”Who wants a stylus?” Och senare blev han citerad att ha sagt: ”It’s like we said on the iPad, if you see a stylus, they blew it!”

Så man frågar sig naturligtvis om Apple-grundaren ligger och roterar nere under jorden, nu när Apple ett par efter hans död har släppt en förvuxen iPad med en penna som viktigaste tillbehör. Fast om man tänker efter lite så inser man att syftet med en penna i dag, oavsett om vi pratar om Apple Pencil eller Surface Pen, är ett helt annat än vad Steve Jobs förmodligen hade i åtanke när han uttalade sig så kategorisk om det ohyggliga med att ha en penna.

Förr i tiden – alltså innan det fanns kapacitiva multitouch-pekskärmar som man kan sköta med fingrarna – var en penna det enda sättet att använda enheter med så kallade resistiva pekskärmar. Man var helt enkelt tvungen att använda en penna för att över huvud taget kunna sköta gamla handhållna prylar som Palm V, Compaq iPAQ eller till och med Apples egen Newton-surfplatta från början av 90-talet.

 

Skapad för kreativitet

Och det är, måste vi påpeka, inte alls tanken med Apple Pencil. Eller Surface Pen, för den sakens skull. Både iPad Pro och Surface Pro sköts som vanligt med hjälp multitouch på den beröringskänsliga skärmen. Det är först när det handlar om kreativt arbete som pennan kommer in i bilden. Först och främst som ett ritverktyg, men också för bildredigering och annat grafiskt arbete. Och både Apple Pencil och Surface Pen gör ett imponerande bra jobb som grafikverktyg. Det går nästan inte att fatta, när man som den här skribenten har varit med så länge att man minns hur långsamt det gick att skriva bokstäver, en efter en, med en penna på skärmen på en Palm V eller Compaq iPAQ. Nu för tiden känns det nästan som att rita, skriva eller måla direkt på papper, oavsett om det är en Apple Pencil eller Surface Pen man har i handen.

Även om det inte syns med blotta ögat så har det krävts ett kvantsprång inom den tekniska utvecklingen för att få allt att fungera. Och det har krävt att både skärmen och pennan har blivit intelligent och utrustad med känsliga sensorer. I Apple Pencils fall har pennan både Bluetooth, som kopplar den till surfplattan, och en mängd olika sensorer och en ARM-baserad Cortex-M3-mikroprocessor. iPad Pro-skärmen registrerar pennans rörelser 240 gånger per sekund, och hela systemet är skräddarsytt för att ge en låg så kallad latens – alltså fördröjning – från när användaren flyttar pennan tills det händer något på skärmen. Surface Pen och Surface Pro 4 som har en digitizer inbyggd i skärmen, precis som betydligt dyrare grafiska ritplattor, fungerar på ett liknande sätt och både Surface Pen och Apple Pencil går att använda när den andra handen vilar på skärmen i en helt vanlig skriv- eller ritställning utan att skärmen registrerar det som indata – en funktion som kallas ”Palm Rejection”.

 

Så testade vi

Testets fokus har varit Apple Pencil och Surface Pen och hur de två pennorna fungerar med iPad Pro respektive Surface Pro 4, som de är ”skapade” för att bilda par med. Trots de många likheterna finns det väsentliga skillnader i funktioner och specifikationer, och dem har vi gått på djupet med genom att titta på bland annat precision, känslighet och skötsel i samband med olika typer av uppgifter och appar. Vi har också undersökt produkterna fysiska egenskaper, bland annat ergonomi och användarvänlighet.

 

Så tyckte vi om …

Vi har redan testat både iPad Pro och Surface Pro 4, i januarinumret. Då tittade vi mest på själva surfplattan och inte så mycket på Apple Pencil och Surface Pen.

För inte surfplattorna ska bli helt bortglömda i det här testet som mest handlar om pennorna så kommer här en kort sammanfattning av våra uppfattningar.

Apple iPad Pro
Med en skärm som är nästan dubbelt så stor som en vanlig iPad är det lätt att tro att allting ser uppförstorat och grovkornigt ut. Men tack vare en upplösning på galna 5,6 miljoner pixlar är detaljrikedomen mer än bra nog. Och tack vare skärmstorleken kan man ha två fullstora iPad-appar uppe samtidigt när man använder delad skärm. Inte riktigt som en laptop men bra nog för enklare jobb.

iPad Pro är också ett stort steg upp för att redigera foton då man får tillräckligt stor skärmyta och hög upplösning. Man ser direkt om bilderna man tagit är skarpa utan att behöva zooma in, och skärmen är bra nog för att bedöma färgåtergivning och kvalitet.

För att driva den extremt högupplösta skärmen har Apple fått packa in så många hästkrafter som möjligt. Den nya A9X-processorn har högre klockfrekvens, kraftigare grafikkretsar och har kompletterats med mer internminne. Det resulterar i prestanda som får den att köra i cirklar runt tidigare iPad-modeller, som inte var långsamma de heller. Därmed klarar den galant att köra både avancerade spel och hantera 4K-upplöst video.
JE

Microsoft Surface Pro 4
För det första är det nog mer korrekt att kalla Surface Pro 4 för en hybriddator än en surfplatta. Den har samma form som en surfplatta och är tack vare 12-tums skärm och penna den närmaste rivalen till Apples iPad Pro. Allra längst in i hjärtat är den dock en PC. Inuti det smala skalet slår en kraftfull Intel-processor (i5 eller i7) och specifikationerna är i övrigt som en ultrabook av bättre slag. Ska man använda all datorkraft är ett tangentbord oumbärligt och Microsoft själva har gjort det ultimata tillbehörstangentbordet till Surface Pro, som heter TypeCover.

Till Surface Pro ingår också en tryckkänslig penna som gör att surfplattan passar för grafiskt arbete. Pennan stöder inte färre än 1024 nivåers tryck. Skärmen registrerar faktiskt pennan på flera millimeters håll. Precis som allting annat är pennan magnetisk och går att parkera på skärmens vänstra sida.

Att använda Surface Pro 4 är i princip som att arbeta med en vanlig PC. Med tangentbordet fastkopplat ÄR den en vanlig bärbar PC!
JAH

Apple iPad Pro + Apple Pencil
iPad Pro och Apple Pencil är ett perfekt radarpar.
Microsoft Surface Pro 4 + Surface Pen
Surface Pro4 och Surface Pen är en stark kombination med många funktioner, men pennan känns lite för ”digital”.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.