TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: 11 trådlösa öronproppar

Total frihet

På jakt efter nya öronproppar? Dags att hoppa över sladden! Vi har testat 11 par helt trådlösa.

Helt trådlösa öronproppar är den allra senaste kategorin hörlurar, men också den som säljer bäst. Alla vill ha helt trådlöst!

Om vi ​​bortser från den uppenbara nackdelen – nämligen att det är dubbelt så lätt att tappa bort minst en öronpropp än om de två satt ihop – så finns det flera fördelar.

De ”alla” vill ha Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

För det första slipper du sladden som gnider mot kroppen. Det skapar oljud som fortplantar sig in i örat. För det andra sitter förstärkaren direkt vid högtalarelementet, vilket gör att högtalarelementet kan starta och stoppa extremt snabbt. Viktigt för dynamiken. Tänk bara på att eftersom det finns mindre plats för förstärkaren så är den maximala ljudnivån ofta något lägre i helt trådlösa proppar. För det tredje tar propparna väldigt lite plats i fickan, även om de ligger i ett resefodral. Du behöver heller aldrig nysta upp kabeltrassel när du ska göra dem klara för att lyssna på favoritmusiken.

Batteritid

En nackdel med helt trådlösa öronproppar har fram tills nu varit batteritiden. De pyttesmå batterierna har hittills gett 3–5 timmars batteritid. Om man inte räknar med extratiden man får av att ladda dem i fodralet, som har ett inbyggt batteri för laddning. Numera är det däremot vanligare med upp till 6–7 eller till och med 10 timmars speltid i propparna, och det är inte ovanligt att man får 20 timmar extra från fodralet. Batteritid är med andra inte längre något skäl till att låta bli att köpa helt trådlösa hörlurar.

På senare tid har det blivit allt vanligare att öronpropparna kan släppa igenom ljud från omgivningen, det är väldigt praktiskt eftersom de isolerar så bra. Så vårt tips är att hålla utkik efter den här funktionen. Flera modeller har också börjat få aktiv brusreducering. För även om öronpropparna dämpar höga frekvenser bra på egen hand så är de mindre effektiva mot de lägre. Sitter du på ett flygplan, med massor av oväsen runt omkring, så är det en fördel med aktiv brusreducering också.

Billiga och dyra

I detta test tittar vi närmare på några av de senaste öronsnäckorna på marknaden, som sträcker sig från de billigaste – under 1 000 kronor – och ända upp till toppen av premiumnivån. Där hittar vi till exempel Bang & Olufsen och Sennheiser, som kämpar om översta platsen på prispallen. Vi har inte tagit med Apple Airpods Pro den här gången, dem har vi haft med i grupptester förut. Desamma gäller Samsung Galaxy Buds och säkert en del andra som du undrar över.  Däremot har vi tagit med Powerbeats Pro, eftersom de fortfarande utmärker sig som exceptionella öronproppar. Vill du ha en mer komplett översikt över alla öronproppar vi har testat så kan du göra en djupdykning i vårt testarkiv.

Slutsatsen av detta test är att det definitivt är värt att betala mer för att få ett bättre ljud, men om du har en mindre budget så hittar du säkert också något som passar din smak.

Produkter i testet

Skullcandy Sesh Evo

Gör vad de ska

Skullcandys billigaste helt trådlösa öronproppar har rytmisk bas och låter riktigt bra. När de är rätt inställda.

Energisk bas, fungerar till träning. Film-ljudläget låter ganska bra.
Saknar detaljer, särskilt i övertonerna. Standardinställningen låter luddig. Usel samtalskvalitet.

Creative Outlier Gold

God idé, slappt utförd

Creative Outlier Gold har en del smarta egenskaper, men ljudet kan inte godkännas.

Fyllig och rytmisk bas, intressant Super X-Fi-funktion för holografiskt ljud. Fantastisk batteritid!
Skarp diskant, för lite mellanregister. Rejält ”hängmatte-ljud”! EQ-funktionen fungerar inte utan appen.

Audio-Technica ATH-CK3TW

Billigt och bra från Audio-Technica

Audio-Technica har äntligen ett par helt trådlösa hörlurar som sitter bra i öronen. Ljudet kommer många också att gilla.

Fyllig bas, klara övertoner, bra samtalskvalitet. Bättre passform än tidigare proppar från samma tillverkare.
Mellanregistret är för tillbakadraget, instrument och sångröster saknar tryck där.

Klipsch T5 True Wireless

Energiskt från högtalarkungen

Klipsch gillar musiken bäst när den trycks upp i ansiktet på lyssnaren. Så är det här också, fast vi har en del reservationer.

Piggt mellanregister, massor av tryck och dynamik. Fantastiskt tillfredsställande laddningsfodral.
Grovkornigt och ganska så skarpt ljud.

Jaybird Vista

Sportproppar med tryck i basen

Vista är stabila och har massor av basenergi! Men Jaybird har gjort ett par udda val också.

Den trådlösa anslutningen är oerhört stabil. Användaren kan anpassa både ljud och funktioner.
Mörk klang och ganska så skarpt mellanregister. Bara Sub Band Codec (SBC) vilket begränsar ljudkvaliteten.

Panasonic RZ-S500W

Proppade med teknik

Kanske den bästa brusreduceringen som finns i ett par öronproppar, plus bra samtalsljud och neutral musikåtergivning. Varför räcker det inte?

Bra brusreducering, neutralt ljud.
Saknar dynamik, låter platt och tamt.

Beats Powerbeats Pro

Fortfarande bland våra favoriter

Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!

Väldigt engagerande ljud och en passform som aldrig trillar ut. Sömlös integration med Siri. Klassledande trådlös räckvidd.
Det finns öronproppar som har bättre upplösning längst upp i toppen. Saknar en del funktioner jämfört med AirPods Pro.

Technics EAH-AZ70W

Teknisk fullträff

Technics AZ70 har all teknik du kan önska dig i ett par öronproppar och dessutom ett strålande ljud med tjusig upplösning.

Bra brusreducering, neutralt och upplöst ljud.
Vi vill ha mer tryck och liv i rytmisk musik.

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Vår favorit

Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

Briljant ljudkvalitet, bättre styrning, skön passform och – till sist – lång speltid! Aktiv brusreducering är bra att ha i vissa fall.
Samtalsljudet är lite mer instängt än i föregångaren. Lite lång fördröjning när man spelar spel och tittar på film.

Bang & Olufsen Beoplay E8 3rd Gen

Lyx som äntligen sitter

Bang & Olufsen har försökt och misslyckats ett par gånger med sina helt trådlösa Beoplay E8. Den tredje versionen är bäst hittills.

Fint ljud med massor av detaljer. Ljud som släpps in från omgivningen låter väldigt naturligt. Trådlösa räckvidden är äntligen bra och det är fint med stöd för trådlös laddning.
Ljudet hade gott kunnat vara starkare. Touch-funktionerna är ganska så krångliga och Bluetooth-anslutningen skulle kunna vara mer intuitiv. Ingen NFC.

Jabra Elite Active 75t

Överlägsna träningsproppar

Jabra Elite Active 75t är kanske de bästa trådlösa träningspropparna som går att köpa för pengar.

Effektiv ”passiv” brusreducering, enastående och gediget ljud, strålande batteritid. Vattentäta och sitter fast ordentligt i öronen, så de är perfekta för träning också.
Den effektiva brusreduceringen kan ge en lite instängd känsla. Styrningen direkt på propparna är lite besvärlig.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.