TEST : 11 trådlösa öronproppar

Total frihet

På jakt efter nya öronproppar? Dags att hoppa över sladden! Vi har testat 11 par helt trådlösa.

Helt trådlösa öronproppar är den allra senaste kategorin hörlurar, men också den som säljer bäst. Alla vill ha helt trådlöst!

Om vi ​​bortser från den uppenbara nackdelen – nämligen att det är dubbelt så lätt att tappa bort minst en öronpropp än om de två satt ihop – så finns det flera fördelar.

Läs också De ”alla” vill ha Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

För det första slipper du sladden som gnider mot kroppen. Det skapar oljud som fortplantar sig in i örat. För det andra sitter förstärkaren direkt vid högtalarelementet, vilket gör att högtalarelementet kan starta och stoppa extremt snabbt. Viktigt för dynamiken. Tänk bara på att eftersom det finns mindre plats för förstärkaren så är den maximala ljudnivån ofta något lägre i helt trådlösa proppar. För det tredje tar propparna väldigt lite plats i fickan, även om de ligger i ett resefodral. Du behöver heller aldrig nysta upp kabeltrassel när du ska göra dem klara för att lyssna på favoritmusiken.

Batteritid

En nackdel med helt trådlösa öronproppar har fram tills nu varit batteritiden. De pyttesmå batterierna har hittills gett 3–5 timmars batteritid. Om man inte räknar med extratiden man får av att ladda dem i fodralet, som har ett inbyggt batteri för laddning. Numera är det däremot vanligare med upp till 6–7 eller till och med 10 timmars speltid i propparna, och det är inte ovanligt att man får 20 timmar extra från fodralet. Batteritid är med andra inte längre något skäl till att låta bli att köpa helt trådlösa hörlurar.

På senare tid har det blivit allt vanligare att öronpropparna kan släppa igenom ljud från omgivningen, det är väldigt praktiskt eftersom de isolerar så bra. Så vårt tips är att hålla utkik efter den här funktionen. Flera modeller har också börjat få aktiv brusreducering. För även om öronpropparna dämpar höga frekvenser bra på egen hand så är de mindre effektiva mot de lägre. Sitter du på ett flygplan, med massor av oväsen runt omkring, så är det en fördel med aktiv brusreducering också.

Billiga och dyra

I detta test tittar vi närmare på några av de senaste öronsnäckorna på marknaden, som sträcker sig från de billigaste – under 1 000 kronor – och ända upp till toppen av premiumnivån. Där hittar vi till exempel Bang & Olufsen och Sennheiser, som kämpar om översta platsen på prispallen. Vi har inte tagit med Apple Airpods Pro den här gången, dem har vi haft med i grupptester förut. Desamma gäller Samsung Galaxy Buds och säkert en del andra som du undrar över.  Däremot har vi tagit med Powerbeats Pro, eftersom de fortfarande utmärker sig som exceptionella öronproppar. Vill du ha en mer komplett översikt över alla öronproppar vi har testat så kan du göra en djupdykning i vårt testarkiv.

Slutsatsen av detta test är att det definitivt är värt att betala mer för att få ett bättre ljud, men om du har en mindre budget så hittar du säkert också något som passar din smak.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Jaybird Vista

Sportproppar med tryck i basen

Vista är stabila och har massor av basenergi! Men Jaybird har gjort ett par udda val också.

Ljud & Bild tycker

Den trådlösa anslutningen är oerhört stabil. Användaren kan anpassa både ljud och funktioner.
Mörk klang och ganska så skarpt mellanregister. Bara Sub Band Codec (SBC) vilket begränsar ljudkvaliteten.
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.0
 • Vattentät: IPX7
 • Kodekar: SBC
 • Batteri: 6 h + 10 h från fodral
 • App: Jaybird MySound
 • Vikt: 2 x 6 g (ingen uppgift om fodral)
 • Laddkabel: USB-C
 • Antal örontoppar: 3
 • Webb: jaybirdsport.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1500 kr

Jaybird Vista är lite speciella genom att vingarna som får fast öronpropparna på insidan av örat sitter fast i själva topparna. Tre storlekar ingår: mellanstora toppar utan vingar, mellanstora toppar med mellanstora vingar och stora toppar med stora vingar. Mina öron borde kanske ha mellanstora toppar med stora vingar, men den största storleken satt ändå bra, utan att något lossnade.

Jaybird har angett räckvidden till 10 meter, men utomhus uppmätte jag drygt 50 meter innan ljudet droppade ut. Det är väldigt bra, men också helt typiskt för den senaste 5.0-versionen av Bluetooth, vilket är vad som används här.

Den stora fördelen med Vista, bortsett från att de är IPX7-klassade – vilket betyder helt vattentäta ner till 1 meter –, är att de kan anpassas med appen. På varje propp finns nämligen en knapp som bläddrar i spellistor, ändrar volymen, aktiverar röstassistenter och svarar i telefon, beroende på hur många gånger de trycks ned.

En nyhet är att knapparna nu kan programmeras individuellt för höger och vänster öronpropp.

Det finns också en personlig EQ-funktion, där Vista anpassar ljudet efter ett kort hörseltest. Jag körde testet ett par gånger och resultatet blev i stort sett detsamma varje gång: För mycket bas och diskant och egentligen bara en väldigt konstigt ljudbild.

Jaybird Vista case
Foto: Jaybird

Ljudet i Jaybird Vista

Direkt ur kartongen har ljudet en mörk klangbalans. Det finns en förhöjning i basen och dessutom ett stort fokus på mellanregister. Det är ont om detaljer och luft i toppen, vilket gör att akustisk musik inte direkt är någon favorit. Kacey Musgraves röst är för vass i countryballaden Slow Burn och gitarren klingar ganska hårt.

Andra journalister har skrivit att det finns för lite bas, jag har funderat en del på vad de egentligen menar. Jag har också undrat över varför folk föredrar Signature-klangbalansen, som man kan välja i appen. Så småningom insåg jag att det finns för mycket av det övre basregistret och inte lika mycket kraft nere i den djupa och mellersta basen. Detta får Vista att låta lite mörkt, men ändå med ett platt ljud och tamt ljud. Med Signature blir basen fylligare även längst ner och diskanten får dessutom ett efterlängtat lyft. Men jag står fast vid att det är bättre att sänka det övre basregistret och höja diskanten om målet är en balanserad ljudbild. Fast när man tränar kan jag förstå att Signature-ljudet fungerar fint eftersom man får större fokus på rytmerna.

Rytmisk musik fungerar bra för ändamålet, Sam Feldts Post Malone låter fint, med rappa rytmer som gör det enkelt att hålla jämna steg med takten när man är ute och springer.

Vista saknar rent allmänt upplösning och dynamik, de stöder inte heller vare sig aptX eller ens AAC, vilket man borde kunna förvänta sig av ett par öronproppar i den här klassen.

Som musikproppar finns det definitivt bättre alternativ. Som träningsproppar får Vista dessutom se sig besegrade av Jabra Elite Active 75t.

Slutsats

Jaybird Vista är ett par mycket pålitliga, helt trådlösa öronproppar för träning. Först och främst sitter de bra, har väldigt bra batteritid och tål allt du skvätter ner dem med i form av vatten och svett. Den trådlösa anslutningen är stabil, utomhus kan du röra dig långt bort från mobiltelefonen och ändå höra musiken.

Vistas svaghet är ljudkvaliteten. Trots häftig bas och tuffa rytmer lider propparna av att det saknas luft och öppenhet, och bitvis låter det vasst. Detta kan delvis fixas i appen, men att ljudet är en smula grovt är svårare att göra någonting åt. Det funkar för träning men det finns andra sportproppar som låter minst lika bra till lägre pris.

Panasonic S500W black
Panasonic RZ-S500W

Proppade med teknik

Kanske den bästa brusreduceringen som finns i ett par öronproppar, plus bra samtalsljud och neutral musikåtergivning. Varför räcker det inte?

Ljud & Bild tycker

Bra brusreducering, neutralt ljud.
Saknar dynamik, låter platt och tamt.
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.0
 • Vattentät: IPX4
 • Kodekar: AAC, SBC
 • Batteri: 4 h + 8 h från fodral
 • App: Panasonic Audio Connect
 • Vikt: 2 x 7 g + 45 g
 • Laddkabel: USB-C
 • Antal örontoppar: 4
 • Webb: panasonic.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2000 kr

Panasonic menar verkligen allvar med RZ-S500W. För de första lägger de sig i ett prissegment där konkurrensen är hård. För det andra är S500W fullproppad med teknik. Extra stora Bluetooth-antenner förbättrar stabiliteten och Panasonic hävdar att samtalskvaliteten är bland de bästa på marknaden, tack vare mikrofoner med strålningsegenskaper. Dessa ska kunna fånga upp rösten tydligt, även om öronen är placerade bakom munnen. Vilket är en dålig utgångspunkt för bra samtalsljud. Samma teknik går hand i hand med brusreduceringen och Panasonic hävdar överlägsen dämpning av brus tack vare både analog och digital signalbehandling.

I appen kan du välja olika EQ-inställningar eller göra dina egna. Där kan du också välja om du vill ha brusreducering och hur mycket med ett steglöst reglage. Du kan också välja Ambient-läget som gör raka motsatsen: släpper in ljudet från omgivningen så att du hör om någon pratar med dig. Du kan hitta borttappade öronproppar med samma app.

Med en knapptryckning lockar Panasonic fram röstassistenterna Alexa, Google Assistant eller Siri.

 

Panasonic S500W white
Foto: Panasonic

Ljudet i Panasonic RZ-S500W

Äntligen en trådlös öronpropp med neutralt ljud! Bas, mellanregister och diskant är ovanligt välbalanserade, vilket får akustisk musik att låta rätt, och sångröster framträder som de ska, med minimal egenklang från öronpropparna. Övertonerna är bara inte riktigt lika finmaskiga och luftiga som jag hade velat. Det hade nog kunnat bli bättre med aptX, men samtidigt har jag hört flera trådlösa hörlurar som har mer luft än detta genom min iPhone. Och iPhone stöder som bekant inte aptX. Jag gissar därför att det har mer med ljudbehandlingen i själva öronpropparna att göra.

Hur som helst så låter en akustisk gitarr som just en sådan, i stället för en Fender-elgitarr som spelas ”clean” genom en förstärkare. Eric Lus piano har en bra tonstruktur. Bastonerna är inte för framträdande, men det är tydligt att de finns där. På samma gång klingar det fint längre upp.

Men det är något som inte stämmer. Det låter lite … platt. Det finns inte tillräckligt med dynamik. Värst låter det med brusreduceringen aktiverad, musiken låter stramare och mer dynamisk när den är avstängd. Men det finns fortfarande lite för lite liv.

Man märker det särskilt med popmusik och annan musik där rytmsektionen får mycket uppmärksamhet. Då kan man med fördel vrida upp basen, och Panasonics ”Bass Boost”-funktion är behändig. Men den gör det inte mer dynamiskt, även om man får bättre fyllighet. Och detta trots att Panasonic har stora 8 mm stora högtalarelement i öronpropparna.

Det blir bara plattare ju högre man spelar, och även om jag alltså gillar att Panasonic satsar på ett naturligt och linjärt ljud så är det viktigt att sådant följs upp av tillräckligt med upplösning och alltså dynamik. Det måste finnas lite tryck. Det gör det inte här.

När det gäller samtalskvalitet så kan vi inte klaga. Definitivt bland de bättre vi har hört av sådana här öronproppar. Bluetooth-anslutningen är också stabil och fin.

Slutsats

RZ-S500W har massor av teknik på insidan för att ge optimal brusreducering, i kombination med det bästa samtalsljudet. Och en oerhört stabil Bluetooth-anslutning, tack vare extra stora antenner på insidan.

Panasonic har strävat efter neutralt ljud och det tycker vi att de har lyckats med. Instrument och röster är välbalanserade, inga frekvenser förstör för andra. Det saknas bara lite upplösning, men det är oproblematiskt. Ändå är det uppenbart att öronpropparna saknar dynamik. Det blir lite blodfattigt, utan att det trycker till någonstans. Inte när man förstärker basen heller. Det blir lite för svagt. Allt är bra, men vi blir aldrig helt förälskade.

Technics EAH_AZ70W
Technics EAH-AZ70W

Teknisk fullträff

Technics AZ70 har all teknik du kan önska dig i ett par öronproppar och dessutom ett strålande ljud med tjusig upplösning.

Ljud & Bild tycker

Bra brusreducering, neutralt och upplöst ljud.
Vi vill ha mer tryck och liv i rytmisk musik.
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.0
 • Vattentät: IPX4
 • Kodekar: AAC, SBC
 • Batteri: 6,5 h + 13 h från fodral
 • App: Technics Audio Connect
 • Vikt: 2 x 7 g + 45 g
 • Laddkabel: USB-C
 • Antal örontoppar: 6
 • Webb: technics.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3000 kr

Technics EAH-AZ70W, eller bara AZ70, är ​​en mer förfinad version av Panasonic RZ-S500W. Bland annat med större, 10 mm högtalarelement klädda med grafen för att ge mindre förvrängning och luftigare övertoner. Där Panasonic har plast är det mer aluminium hos Technics. I övrigt är det samma teknik på insidan, bland annat avancerad aktiv brusreducering med både analog och digital behandling av signalen. Beam-teknik i mikrofonerna tar upp mer röster och mindre omgivande ljud, vilket ger en tydligare samtalskvalitet. Och det fungerar.

Som ett alternativ till att dämpa oväsen från utsidan kan man släppa in ljudet, vilket fungerar bra. Omgivningen återges då med ett fint mellanregister och det låter aldrig vasst.

En stor Bluetooth-antenn på insidan ska ge bättre stabilitet. Batteritiden är bättre än hos Panasonic: 6,5 timmar i propparna och 13 timmar extra i laddningsfodralet. Den ingår dessutom två extra par toppar, sex i stället för fyra, så chansen är större att någon passar dina öron. För mig fungerar de medelstora kuddarna som sitter på från början och passformen är fin.

I appen kan du välja olika EQ-inställningar eller göra dina egna. Där kan du också välja om du vill ha brusreducering (som standard är den aktiverad) och dessutom hur mycket med ett steglöst reglage. Du kan också välja Ambient-läget som gör raka motsatsen: släpper in ljudet från omgivningen så att du hör om någon pratar med dig. Du kan också hitta borttappade öronproppar med samma app.

Även Technics EAH-AZ70W lockar fram röstassistenterna Alexa, Google Assistant eller Siri med en knapptryckning.

Ljudet i Technics EAH-AZ70W

Där Panasonic S500W låter balanserat och fint, men saknar lite upplösning längst upp i toppen, tar Technics allt ett steg till. Här finns extra nyanser i toppen, vilket gör att Eric Lus händer dansar lättare över tangenterna, med en vacker övertonstruktur från flygeln. Akustisk gitarr har också ett mer naturligt ljud än med Panasonic, även om de båda återger instrumenten neutralt. Det låter bara mer äkta med Technics, som även överträffar B&O Beoplay E8 i den här disciplinen. B&O låter lite hårdare i toppen.

Hos Technics är basen väldigt välbalanserad och sticker aldrig ut på oönskat sätt eller stjäl utrymme från mellanregistret. Stora mansrösters pondus kommer fram bra, utan att maskeras av missljud i basen.

Hos Panasonic saknade vi dessutom dynamik och underhållningsfaktor. Technics är bättre på detta, även om ingen av dem har det allra bästa i denna disciplin. Om jag vill lyssna på Lady Gaga eller Ariana Grande föredrar jag att aktivera Bass Boost-funktionen, men inte heller här uträttar den några mirakel i rytmsektionen. När det låter så bra som det gör här på en måttfull volym så vill man ha mer. Och det funkar att vrida upp volymen, men Technics saknar lite jämfört med Sennheiser Momentum True Wireless 2.

De extra klangstrukturerna som kommer fram mer med Technics än med Panasonic lyfter den dyrare kusinen en kvalitetsklass. Definitivt värt prisskillnaden på tusen kronor. Den starkare kvalitetskänslan skänker extra ägarglädje, men det är framför allt det bättre ljudet och inte minst den längre batteritiden som gör att jag hade satsat på Technics.

Slutsats

Technics EAH-AZ70W är ett par väldigt välbyggda öronproppar. Bra batteritid, solitt kvalitetsintryck och fin samtalskvalitet ger pluspoäng. Detsamma gäller aktiv brusreducering, som fungerar ypperligt. Samtalskvaliteten är också mycket bra och när ljudkvaliteten till och med kan mäta sig med de allra bästa så är detta ett mycket spännande val.

Det enda vi saknar på Technics är mer tryck, ös och engagemang i rytmsektionen. Akustiska instrument låter fantastiskt, men det saknas lite när partymusiken dyker upp i spellistan.

Bang & Olufsen Beoplay E8 3rd Gen

Lyx som äntligen sitter

Bang & Olufsen har försökt och misslyckats ett par gånger med sina helt trådlösa Beoplay E8. Den tredje versionen är bäst hittills.

Ljud & Bild tycker

Fint ljud med massor av detaljer. Ljud som släpps in från omgivningen låter väldigt naturligt. Trådlösa räckvidden är äntligen bra och det är fint med stöd för trådlös laddning.
Ljudet hade gott kunnat vara starkare. Touch-funktionerna är ganska så krångliga och Bluetooth-anslutningen skulle kunna vara mer intuitiv. Ingen NFC.
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.1
 • Vattentät: IP54
 • Kodekar: aptX, AAC, SBC
 • Batteri: 7 h + 35 h från fodral
 • App: Bang & Olufsen
 • Vikt: 2 x 6 g + 55 g
 • Laddkabel: USB-C
 • Antal örontoppar: 4
 • Webb: bang-olufsen.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3000 kr

Beoplay E8 3rd Generation är Bang & Olufsen senaste version hittills av deras helt trådlösa öronproppar, som dessutom kan laddas trådlöst. Problemet med föregångaren var främst att den trådlösa räckvidden var för dålig och att trådlöst brus från andra apparater påverkade E8 2.0 negativt. Allt detta är fixat nu. Och även om det finns flera dyrare öronproppar som inte stöder aptX så är det definitivt ett minus i kanten – vilket B&O också har tyckt och därför fått funktionen på plats.

Batteritiden har också blivit starkt förbättrad sedan sist. Upp från 4 till 7 timmar i propparna, plus ytterligare 35 timmar i fodralet mot föregångarens 12. Inte illa!

 

B_O Beoplay E8_3Gen wireless charging
Foto: Bang & Olufsen

Föregångarens lilla tidsfördröjning, som påverkade spelkänslan, har trots aptX inte blivit bättre. Ska du spela spel så får du leva med att ljudet hänger efter handlingen med ungefär en kvartssekund.

3rd generation har helt identisk passform med föregångaren 2.0. I mina öron sitter de bra, men jag har läst att andra tycker att de är lite svåra. Styrningen är bra, men det tar alltid lite tid att vänja sig vid tryckandet på propparna. En, två och till och med tre tryckningar styr olika funktioner, och höger och vänster öronpropp gör olika saker. Fast det vänjer man sig vid.

En sak jag gillar med Beoplay E8 är hur den släpper igenom ljud från omgivningen när man vill det. Det görs genom att man knackar lätt på den vänstra öronproppen en gång – eller startar funktionen från mobil-appen, då kan man välja mellan tre olika nivåer på ljudnivån. Omgivningen låter mycket mer naturlig genom E8 än med några andra öronproppar jag har testat som har samma funktion. Till exempel Panasonic och Technics, som båda låter mer instängda.

Ljudet i Beoplay E8 3rd generation

Ljudet är i princip helt identiskt, med en fyllig och fin bas – även om den kanske inte är den mest potenta. Elektroniska rytmer har fylligheten och värmen, men jag hade gärna velat att de tryckte till lite hårdare, speciellt jämfört med Powerbeats Pro.

Med aptX från en Android-mobil blir diskanten ännu mer finmaskig och luftig, jämfört med AAC-ljudet man får genom iPhone. Men ljudsignaturen är fortfarande mycket snarlik. Och skulle du vilja anpassa ljudet efter din egen smak så går det att göra i appen.

Vad jag saknar är ljudtryck. Maximala ljudnivån verkar faktiskt vara ett litet snäpp lägre än i föregångaren, förmodligen för att förlänga batteritiden. Det gör att jag ofta sitter och lyssnar på maxvolym, det gör också klassisk musik ganska så tråkig. Då är Sennheiser bättre.

Samtalskvaliteten är däremot strålande! Mottagaren hör min röst klart och tydligt, som med Panasonic och Technics.

Slutsats

Beoplay E8 3rd Generation – som rent officiellt bara heter E8 – är ett par väldigt fina lyxproppar. Ljudet är otroligt, med massor av detaljer. Omgivningsljud är också praktiskt att kunna släppa in, och när man pratar i telefon är ljudet riktigt bra.

Den trådlösa räckvidden är äntligen i klass med de bästa, och anslutningen är mycket mer stabil än i föregångaren. Äntligen finns aptX på plats, men ljudfördröjningen är fortfarande nästan en kvartssekund i förhållande till bilden. Det gör att spel blir smått irriterande.

Sammantaget är detta en fin öronpropp och en solklar förbättring mot föregångaren.

Jabra Elite Active 75t

Överlägsna träningsproppar

Jabra Elite Active 75t är kanske de bästa trådlösa träningspropparna som går att köpa för pengar.

Ljud & Bild tycker

Effektiv ”passiv” brusreducering, enastående och gediget ljud, strålande batteritid. Vattentäta och sitter fast ordentligt i öronen, så de är perfekta för träning också.
Den effektiva brusreduceringen kan ge en lite instängd känsla. Styrningen direkt på propparna är lite besvärlig.
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.0
 • Vattentät: IPX57
 • Kodekar: AAC, SBC
 • Batteri: 7,5 h + 20,5 h från fodral
 • App: Jabra Sound+
 • Vikt: 2 x 7 g + 35 g
 • Laddkabel: USB-C
 • Antal örontoppar: 3
 • Webb: jabra.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2200 kr


I vintras testade vi de trådlösa öronpropparna Jabra Elite 75t, som vi höjde till skyarna för dess synnerligen effektiva passiva brusreducering, utmärkta passform och enastående ljudkvalitet med massor av tyngd.

Nu är det efterträdaren Jabra Elite Active 75t som har landat på testbänken och vi ber en smula om ursäkt för att en genomläsning av detta test framkallar en svag känsla av déjà vu. Det är nämligen praktiskt taget ingen skillnad mellan de två produkterna, i synnerhet när det gäller ljudkvaliteten.

Förändringarna kan kort och gott sammanfattas så här: jämfört med föregångarna har Jabra Elite Active 75t fått IP57-klassning, vilket innebär att propparna nu är helt vattentäta i upp till 30 minuter om de sänks ner i en meter djupt vatten. Föregångarna var IP55-klassade och bara stänkskyddade. För det här nöjet får man betala ett par hundralappar extra. I övrigt är de två produkterna identiska.

Perfekt passform och vattentäta

Men även om detta i sig är en mindre förbättring så innebär den nya IP-certifieringen att Jabra-propparna passar extra bra för träning. Man kan svettas och springa runt i ösregn hur mycket man vill, vilket man gjorde klokt i att låta bli när man hade föregångarna i öronen. Man kan faktiskt ta ett bad med Jabra Elite Active 75t, helt utan vidare. Vilket vi har dokumenterat nedan med OnePlus 8 Pro, som också har blivit vattentät!

Elite Active 75t är dessutom behandlade med en speciell gummiyta som tillsammans med en tät passform håller dem kvar i örat under löpning och träning.

Precis som Elite 75t har Elite Active 75t tre olika EarGels, så att man kan anpassa dem efter alla öron. Då sluter öronpropparna nämligen så tätt att de stänger ute allt ljud. Trots att Jabra Elite 75t inte har någon aktiv brusreducering. I stället kallar Jabra tekniken för passiv brusreducering, men för min skull får de kalla det vad de vill. Allt fungerar så bra att man verkligen kan behöva den inbyggda så kallade HearThrough-funktionen, som använder propparnas mikrofoner för att låta användaren höra sin omgivning samtidigt som musiken.

En subwoofer i öronen

Samma sak kan man göra när man använder propparna till mobilsamtal. Den funktionen heter Sidetone och gör att man hör sin egen röst, som annars lätt kan låta ihålig inuti ens huvud.

Talkvaliteten är för övrigt helt perfekt. Och det gäller både för dig själv och samtalspartnern.

Jabra Elite Active 75t har samma oerhört fina ljud som Elite 75t och den tillhörande appen har en equalizer-funktion där du kan fintrimma ljudet så att den övergripande ljudbilden blir stark och harmonisk, med massor av bas, kraftfullt mellanregister och gott om luft i toppen.

Direkt ur kartongen är basen alldeles för framträdande. Det mullrar i botten, nästan som om bastrumman orsakar feedback via mikrofonen som den är inspelad med. Och röster kan låta lite skarpa. Med EQ-funktionen Smooth försvinner skärpan i rösterna, men inte puckeln i basen. Lyckligtvis kan man finjustera varje inställning själv och bara sänka basfrekvenserna en aning i 5-bands-EQ:n. Sedan sitter det.

Med rätt ljudinställningar kan Jabra Elite Active 75t låta väldigt balanserade och fina – eller vara så bastunga att det känns som att gå runt med en subwoofer i öronen. Välj själv!

En liten utmaning är styrningen. Man kan naturligtvis använda den självförklarande appen, men alla funktioner går också att styra med två knappar på vänster respektive höger propp. Problemet är bara att det finns väldigt många olika funktioner och kombinationer på sådana här öronproppar, och Jabra är inget undantag. Ge dig själv lite tid att bekanta dig med dem.

Slutsats

Strunta i att Jabra Elite Active 75t inte har aktiv brusreducering. I stället innebär en snudd på helt perfekt passform att den så kallade passiva brusreduceringen blir så effektiv att det är tur att man kan använda öronpropparnas fyra mikrofoner för att släppa in lite ljud från omgivningen.

Ljudkvaliteten är utmärkt och IP57-klassningen gör propparna helt vattentäta, plus att den nästa perfekta passformen gör att Jabra Elite Active 75t också är mer lämpade för deras verkliga syfte, nämligen att lyssna på musik eller prata när man tränar.

Om vi ​​ska komma på något att kritisera så får det vara den aningen komplicerade styrningen. Och att somliga kan tycka att de är lite för tunga i basen direkt ut kartongen – men det går lyckligtvis att justera.

Skullcandy sesh evo blue
Skullcandy Sesh Evo
Skullcandys billigaste helt trådlösa öronproppar har rytmisk bas och låter riktigt bra. När de är rätt inställda.
Creative Outlier Gold
Creative Outlier Gold har en del smarta egenskaper, men ljudet kan inte godkännas.
Audio Technica ATH-CK3TW
Audio-Technica ATH-CK3TW
Audio-Technica har äntligen ett par helt trådlösa hörlurar som sitter bra i öronen. Ljudet kommer många också att gilla.
Klipsch T5 True Wireless
Klipsch T5 True Wireless
Klipsch gillar musiken bäst när den trycks upp i ansiktet på lyssnaren. Så är det här också, fast vi har en del reservationer.
Beats Powerbeats Pro
Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!
Sennheiser Momentum True Wireless 2 with case
Sennheiser Momentum True Wireless 2
Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Den minsta modellen i iPhone 12-serien är också den billigaste. iPhone 12 mini är faktiskt smått genialisk
  Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HyperX Cloud Flight S

  Riktpris: 1900 kr Som natt och dag

  Logitech G733 Wireless Headset

  Riktpris: 1600 kr Mjukt och behagligt

  Razer BlackShark V2 Pro

  Riktpris: 2000 kr Haj på gaming

  SteelSeries Arctis 9 Wireless

  Riktpris: 2200 kr Flexibel och förnuftig
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.