Search
Generic filters

TEST : Creative Outlier Gold

God idé, slappt utförd

Creative Outlier Gold har en del smarta egenskaper, men ljudet kan inte godkännas.

Creative Outlier Gold

Ljud & Bild tycker

Fyllig och rytmisk bas, intressant Super X-Fi-funktion för holografiskt ljud. Fantastisk batteritid!
Skarp diskant, för lite mellanregister. Rejält ”hängmatte-ljud”! EQ-funktionen fungerar inte utan appen.
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.0
 • Vattentät: IPX5
 • Kodekar: AptX, AAC, SBC
 • Batteri: 14 h + 25 h från fodral
 • App: SXFI
 • Vikt: 2 x 5 g + 54 g
 • Laddkabel: USB-C
 • Antal örontoppar: 4
 • Webb: creative.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1300 kr

Av de två helt trådlösa öronproppsmodellerna i Creatives arsenal är Outlier Gold den dyraste, med högtalarelement klädda med grafen. Ändå är de inte dyra, priset är bara 1 300 kronor.

Outlier Gold är vattenavvisande och IPX5-certifierade, vilket innebär att de tål både svett och kraftigt regn, även om de inte främst marknadsförs som träningsproppar.

Creatives största försäljningsargument är batterikapaciteten, som är imponerande 14 timmar i propparna och ytterligare 25 timmar i fodralet. Laddkabeln behöver du knappt tänka på som du inte ska vara borta hemifrån en långhelg.
Det andra som skiljer Outlier Gold från andra öronproppar är Creatives Super X-Fi-teknik. Detta är ett holografiskt sätt att återge musiken, så att den kommer utifrån och runt dig i stället för att bo inuti huvudet som med andra hörlurar. För att det ska fungera extra bra använder appen mobilkameran för att skanna ditt öra, så att den kan göra en mer exakt manipulering av ljudsignalen baserat på din unika öronform.

Creative Outlier Gold
Foto: Creative

Det fungerar ganska bra, musiken får ett större utrymme att utveckla sig i. Men det är inte utan artefakter och jag känner inte att det är ett väldigt naturligt sätt att lyssna på musik. Det värsta är dock att funktionen inte fungerar utanför appen. Det betyder att appen blir din musikspelare i framtiden, där du kan spela musik som både ligger där sedan tidigare, plus har tillgång till musiken som är lagrad i telefonen. Men inga strömningstjänster.

Du kan inte plantera ljudet i propparnas DSP, detsamma gäller för ljudinställningarna (EQ). Andra märken använder appen som en fjärrkontroll till propparna, där man kan göra inställningar som propparna kommer ihåg även om de kopplas till en annan spelare, men Creative tillåter inte att du gör någonting utanför appen. Med andra ord kan du bara glömma att justera ljudet när du lyssnar på Spotify, Tidal eller andra streamingtjänster. Blunder.

Ljudet i Creative Outlier Gold

Och här kommer problemet. Creative-propparna låter inte särskilt bra. Lady Gagas röst skär i öronen i Sour Candy, det hjälper inte att Outlier Gold stöder aptX-kodeken eftersom ljudet inte är mindre skarpt i Android-mobiler än i iPhone.

Röyksopp-låten Oblique Thrills (Lost Tapes) ska trycka till i basen och man ska bli sugen att spela högt. Och det finns saker som talar till Outlier Golds fördel, som den energiska basen och de krispiga detaljerna i synthar och perkussion. Men mellanregistret är trådsmalt, så bas och diskant binds inte ihop särskilt väl. Och återigen låter det för rått i toppen. Dolly Partons cover av Brandi Carliles The Story låter för tunt, med vassa S-ljud och en virveltrumma som är den tunnaste jag har hört på ett bra tag.

Samtalskvaliteten är helt fin, men det låter lite ihåligt och en del drop-outs kan förekomma. Men Creative låter bättre än Skullcandy när man pratar i telefon.

Slutsats

Trots fantastisk batteritid och en intressant ljudeffekt med Super X-Fi lever inte Creative Outlier Gold upp våra ljudmässiga krav. Basen är tillräckligt fyllig, men mellanregistret är för tunt och diskanten för skarp. Även om det högsta registret är tillräckligt tydligt och rent så låter det onaturligt.

Om Creative hade haft en EQ-funktion som kunde justera själva öronpropparna, och inte bra fungerade när man använde appen, så hade det kunnat rädda mycket. Men tills det händer finns det många andra modeller vi hellre rekommenderar.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Skullcandy sesh evo blue
  Skullcandy Sesh Evo - Gör vad de ska
  Skullcandys billigaste helt trådlösa öronproppar har rytmisk bas och låter riktigt bra. När de är rätt inställda.
  Audio Technica ATH-CK3TW
  Audio-Technica ATH-CK3TW - Billigt och bra från Audio-Technica
  Audio-Technica har äntligen ett par helt trådlösa hörlurar som sitter bra i öronen. Ljudet kommer många också att gilla.
  Klipsch T5 True Wireless
  Klipsch T5 True Wireless - Energiskt från högtalarkungen
  Klipsch gillar musiken bäst när den trycks upp i ansiktet på lyssnaren. Så är det här också, fast vi har en del reservationer.
  Jaybird Vista - Sportproppar med tryck i basen
  Vista är stabila och har massor av basenergi! Men Jaybird har gjort ett par udda val också.
  Panasonic S500W black
  Panasonic RZ-S500W - Proppade med teknik
  Kanske den bästa brusreduceringen som finns i ett par öronproppar, plus bra samtalsljud och neutral musikåtergivning. Varför räcker det inte?
  Beats Powerbeats Pro - Fortfarande bland våra favoriter
  Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!
  Technics EAH_AZ70W
  Technics EAH-AZ70W - Teknisk fullträff
  Technics AZ70 har all teknik du kan önska dig i ett par öronproppar och dessutom ett strålande ljud med tjusig upplösning.
  Sennheiser Momentum True Wireless 2 with case
  Sennheiser Momentum True Wireless 2 - Vår favorit
  Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.
  Bang & Olufsen Beoplay E8 3rd Gen - Lyx som äntligen sitter
  Bang & Olufsen har försökt och misslyckats ett par gånger med sina helt trådlösa Beoplay E8. Den tredje versionen är bäst hittills.
  Jabra Elite Active 75t - Överlägsna träningsproppar
  Jabra Elite Active 75t är kanske de bästa trådlösa träningspropparna som går att köpa för pengar.

  Läs också

  Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.