TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Creative Outlier Gold

God idé, slappt utförd

Creative Outlier Gold har en del smarta egenskaper, men ljudet kan inte godkännas.

forfatter
Publicerad 2020-06-25 - 11:00
Karakter
Creative Outlier Gold
L&B tycker
Fyllig och rytmisk bas, intressant Super X-Fi-funktion för holografiskt ljud. Fantastisk batteritid!
Skarp diskant, för lite mellanregister. Rejält ”hängmatte-ljud”! EQ-funktionen fungerar inte utan appen.
Specifikationer
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.0
 • Vattentät: IPX5
 • Kodekar: AptX, AAC, SBC
 • Batteri: 14 h + 25 h från fodral
 • App: SXFI
 • Vikt: 2 x 5 g + 54 g
 • Laddkabel: USB-C
 • Antal örontoppar: 4
 • Webb: creative.com

Av de två helt trådlösa öronproppsmodellerna i Creatives arsenal är Outlier Gold den dyraste, med högtalarelement klädda med grafen. Ändå är de inte dyra, priset är bara 1 300 kronor.

Outlier Gold är vattenavvisande och IPX5-certifierade, vilket innebär att de tål både svett och kraftigt regn, även om de inte främst marknadsförs som träningsproppar.

Creatives största försäljningsargument är batterikapaciteten, som är imponerande 14 timmar i propparna och ytterligare 25 timmar i fodralet. Laddkabeln behöver du knappt tänka på som du inte ska vara borta hemifrån en långhelg.
Det andra som skiljer Outlier Gold från andra öronproppar är Creatives Super X-Fi-teknik. Detta är ett holografiskt sätt att återge musiken, så att den kommer utifrån och runt dig i stället för att bo inuti huvudet som med andra hörlurar. För att det ska fungera extra bra använder appen mobilkameran för att skanna ditt öra, så att den kan göra en mer exakt manipulering av ljudsignalen baserat på din unika öronform.

Creative Outlier Gold
Foto: Creative

Det fungerar ganska bra, musiken får ett större utrymme att utveckla sig i. Men det är inte utan artefakter och jag känner inte att det är ett väldigt naturligt sätt att lyssna på musik. Det värsta är dock att funktionen inte fungerar utanför appen. Det betyder att appen blir din musikspelare i framtiden, där du kan spela musik som både ligger där sedan tidigare, plus har tillgång till musiken som är lagrad i telefonen. Men inga strömningstjänster.

Du kan inte plantera ljudet i propparnas DSP, detsamma gäller för ljudinställningarna (EQ). Andra märken använder appen som en fjärrkontroll till propparna, där man kan göra inställningar som propparna kommer ihåg även om de kopplas till en annan spelare, men Creative tillåter inte att du gör någonting utanför appen. Med andra ord kan du bara glömma att justera ljudet när du lyssnar på Spotify, Tidal eller andra streamingtjänster. Blunder.

Ljudet i Creative Outlier Gold

Och här kommer problemet. Creative-propparna låter inte särskilt bra. Lady Gagas röst skär i öronen i Sour Candy, det hjälper inte att Outlier Gold stöder aptX-kodeken eftersom ljudet inte är mindre skarpt i Android-mobiler än i iPhone.

Röyksopp-låten Oblique Thrills (Lost Tapes) ska trycka till i basen och man ska bli sugen att spela högt. Och det finns saker som talar till Outlier Golds fördel, som den energiska basen och de krispiga detaljerna i synthar och perkussion. Men mellanregistret är trådsmalt, så bas och diskant binds inte ihop särskilt väl. Och återigen låter det för rått i toppen. Dolly Partons cover av Brandi Carliles The Story låter för tunt, med vassa S-ljud och en virveltrumma som är den tunnaste jag har hört på ett bra tag.

Samtalskvaliteten är helt fin, men det låter lite ihåligt och en del drop-outs kan förekomma. Men Creative låter bättre än Skullcandy när man pratar i telefon.

Slutsats

Trots fantastisk batteritid och en intressant ljudeffekt med Super X-Fi lever inte Creative Outlier Gold upp våra ljudmässiga krav. Basen är tillräckligt fyllig, men mellanregistret är för tunt och diskanten för skarp. Även om det högsta registret är tillräckligt tydligt och rent så låter det onaturligt.

Om Creative hade haft en EQ-funktion som kunde justera själva öronpropparna, och inte bra fungerade när man använde appen, så hade det kunnat rädda mycket. Men tills det händer finns det många andra modeller vi hellre rekommenderar.

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Skullcandy Sesh Evo

Gör vad de ska

Skullcandys billigaste helt trådlösa öronproppar har rytmisk bas och låter riktigt bra. När de är rätt inställda.

Energisk bas, fungerar till träning. Film-ljudläget låter ganska bra.
Saknar detaljer, särskilt i övertonerna. Standardinställningen låter luddig. Usel samtalskvalitet.

Audio-Technica ATH-CK3TW

Billigt och bra från Audio-Technica

Audio-Technica har äntligen ett par helt trådlösa hörlurar som sitter bra i öronen. Ljudet kommer många också att gilla.

Fyllig bas, klara övertoner, bra samtalskvalitet. Bättre passform än tidigare proppar från samma tillverkare.
Mellanregistret är för tillbakadraget, instrument och sångröster saknar tryck där.

Klipsch T5 True Wireless

Energiskt från högtalarkungen

Klipsch gillar musiken bäst när den trycks upp i ansiktet på lyssnaren. Så är det här också, fast vi har en del reservationer.

Piggt mellanregister, massor av tryck och dynamik. Fantastiskt tillfredsställande laddningsfodral.
Grovkornigt och ganska så skarpt ljud.

Jaybird Vista

Sportproppar med tryck i basen

Vista är stabila och har massor av basenergi! Men Jaybird har gjort ett par udda val också.

Den trådlösa anslutningen är oerhört stabil. Användaren kan anpassa både ljud och funktioner.
Mörk klang och ganska så skarpt mellanregister. Bara Sub Band Codec (SBC) vilket begränsar ljudkvaliteten.

Panasonic RZ-S500W

Proppade med teknik

Kanske den bästa brusreduceringen som finns i ett par öronproppar, plus bra samtalsljud och neutral musikåtergivning. Varför räcker det inte?

Bra brusreducering, neutralt ljud.
Saknar dynamik, låter platt och tamt.

Beats Powerbeats Pro

Fortfarande bland våra favoriter

Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!

Väldigt engagerande ljud och en passform som aldrig trillar ut. Sömlös integration med Siri. Klassledande trådlös räckvidd.
Det finns öronproppar som har bättre upplösning längst upp i toppen. Saknar en del funktioner jämfört med AirPods Pro.

Technics EAH-AZ70W

Teknisk fullträff

Technics AZ70 har all teknik du kan önska dig i ett par öronproppar och dessutom ett strålande ljud med tjusig upplösning.

Bra brusreducering, neutralt och upplöst ljud.
Vi vill ha mer tryck och liv i rytmisk musik.

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Vår favorit

Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

Briljant ljudkvalitet, bättre styrning, skön passform och – till sist – lång speltid! Aktiv brusreducering är bra att ha i vissa fall.
Samtalsljudet är lite mer instängt än i föregångaren. Lite lång fördröjning när man spelar spel och tittar på film.

Bang & Olufsen Beoplay E8 3rd Gen

Lyx som äntligen sitter

Bang & Olufsen har försökt och misslyckats ett par gånger med sina helt trådlösa Beoplay E8. Den tredje versionen är bäst hittills.

Fint ljud med massor av detaljer. Ljud som släpps in från omgivningen låter väldigt naturligt. Trådlösa räckvidden är äntligen bra och det är fint med stöd för trådlös laddning.
Ljudet hade gott kunnat vara starkare. Touch-funktionerna är ganska så krångliga och Bluetooth-anslutningen skulle kunna vara mer intuitiv. Ingen NFC.

Jabra Elite Active 75t

Överlägsna träningsproppar

Jabra Elite Active 75t är kanske de bästa trådlösa träningspropparna som går att köpa för pengar.

Effektiv ”passiv” brusreducering, enastående och gediget ljud, strålande batteritid. Vattentäta och sitter fast ordentligt i öronen, så de är perfekta för träning också.
Den effektiva brusreduceringen kan ge en lite instängd känsla. Styrningen direkt på propparna är lite besvärlig.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Äntligen CD-kvalitet via Bluetooth! NuraTrue Pro är de första trådlösa öronsnäckorna med aptX Lossless.
Vi ser fram emot dessa! Flaggskeppet PX7 ska till sist bytas ut! Nya Px7 S2 har ännu bättre ljud, bättre komfort – och bättre brusreducering.
Inzone är Sonys nya gamingmärke Sony debuterar med speltillbehör under namnet Inzone. Inledningsvis med tre headset och två bildskärmar.
Flera nya öronproppar från JBL JBL har tryckt in mer teknik i sina öronproppar och utvecklat sin egen för spel, med extremt låg latens.
Högteknologiska pluggar för spel Svenska Urbanista har gjort en par helt trådlösa öronsnäckor som är speciellt lämpliga för spel via Bluetooth.
Stax trådlösa hörlurar kostar inte en förmögenhet De trådlösa Stax Spirit S3 från Edifier använder speciella element. Men inte sådana du kanske tror.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend