TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Yamaha NS-B750

Mini-Soavo?

Yamaha har utmärkt sig med flera bra högtalare den senaste tiden. Undrar just om NS-B750 kan mäta sig med de bästa?

forfatter
Publicerad 2010-06-04 - 06:00
Ljud & Bild tycker
Varm och behaglig klang.
Lite stökig ljudbild med komplex musik.
Specifikationer
Yamaha NS-B750 Tvåvägs stativhögtalare 30 mm diskant 13 cm mellanregister/bas Omfång: 50–60 000 Hz Impedans: 6 ohm Känslighet: 87 dB Mått: 35x20x29 cm Pris: 8 000 kr

Yamaha väckte stor uppmärksamhet när de lanserade sin toppserie Soavo, som är några av de mest välljudande högtalarna du kan köpa för ”rimliga” pengar. Priset på ”rimligt” börjar dock på 16 000 kronor för de små Soavo-2, så vi kan förstå varför Yamaha har velat erbjuda ett billigare alternativ. Kompakta NS-B750 uppvisar tydliga tecken på släktskap med de större modellerna när det gäller design, element och utförande.
 
Ljudkvalitet
Första intrycket av NS-B750 är att de låter vackert! De nästan smeker öronen med ett mjukt och behagligt ljud som aldrig känns vasst eller hårt i kanterna. På samma gång är mellanregistret varmt och öppet så att det mesta i pop- och rockväg är trivsamt att lyssna på. Men när något verkar för bra för att vara sant så är det ofta inte det: även om de små Yamaha-högtalarna låter snyggt och prydligt med akustisk musik så saknas det lite precision när vi pressar dem med klassisk musik.
NS-B750 har en tendens att låta en aning kaotiska på hög volym, eller när det händer mycket i musiken samtidigt. Då tappar ljudbilden fokus och instrument är svåra att skilja från varandra. Musikerna får lite trångt om plats och ljudbilden hade gärna fått ha mer ”luft”. Det saknas lite liv och intensitet i övertonerna och basen är inte heller utpräglat spänstig eller djup.

Också i detta test:

Linn Majik 109

Kompakt High End

Linn är mest kända för elektronik av hög klass men bygger också sina egna högtalare. De små Majik 109 har vi testat förut, och då gillade vi dem så mycket att det var dags att ge dem nya utmanare.

Låter rent och musikaliskt. Finkornig diskant.
Tungdrivna

PSB Imagine B

Bas med stort B

Kanadensiska PSB är måhända bäst kända för sina stora golvhögtalare, men deras stativhögtalare kan slå lika hårt!

Tung och djup bas. Varmt mellanregister.
Basen kan vara i fylligaste laget.

Bowers & Wilkins CM5

Blankpolerad lyx

B&W:s högtalare är vackra att skåda med sina tjusiga element och sin vackra pianolack, men håller ljudet samma höga klass?

Briljant diskant. Häftig bas.
Aningen ostädat mellanregister.

Jamo C803

Grand Danois

De här stora danskarna är på gränsen för vad som kan kallas stativhögtalare, men vi har tagit med dem för att se vad en liten större stativmodell har att erbjuda.

Fyllig basåtergivning.
Låter lite ”instängda”.

DALI Mentor Menuet

Stort ljud från Mini-Me

De här högtalarna från danska DALI tillhör de minsta högtalarna vi känner till som fortfarande kan måla upp en stor ljudbild.

Kompakt och kraftfull.
Begränsat ljudtryck.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend