Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Bowers & Wilkins CM5

Blankpolerad lyx

B&W:s högtalare är vackra att skåda med sina tjusiga element och sin vackra pianolack, men håller ljudet samma höga klass?
Ljud & Bild tycker
Briljant diskant. Häftig bas.
Aningen ostädat mellanregister.
Specifikationer
Bowers & Wilkins CM5 Tvåvägs stativhögtalare 1-tums diskant 6,5-tums mellanregister/bas Omfång: 52–22 000 Hz Impedans: 8 ohm Känslighet: 88 dB Mått: 34x20x30 cm Pris: 10 996 kr

När Bowers & Wilkins populära CM-serie fick en ansiktslyftning 2008 utökades den också med nya modeller. Golvmodellen CM7 fick en storebror i CM9 och lilla CM1 fick sällskap av den lite större stativhögtalaren CM5. Denna har precis som sina syskon ett mellanregister av Kevlar och en diskantdome av metall som sitter i ett svart kabinett med pianolack. CM5 är betydligt större än CM1 och har ett bas/mellanregister på 6,5 tum. Ett större element flyttar mer luft, vilket de lägre frekvenserna tjänar på, men det finns också en risk att det påverkar ljudet i de högre oktaverna.
 
Ljudkvalitet
De som redan är bekanta med CM-serien vet vad de kan räkna med: en varm och detaljerad musikåtergivning som är härligt ”framåt” och som är lätt att bli engagerad av. Och CM5 låter tveklöst tufft med pop och rock. Ändå finns det områden som tyder på att CM5 kanske inte är den mest lyckade medlemmen i CM-familjen.
Den har visserligen gott om välbekanta och välkomna B&W-kvaliteter, till exempel en klar och frisk diskant som återger massor av detaljer, samt ett tydligt och fylligt mellanregister. Övergången mellan de två känns dock lite ojämn och röster är inte riktigt så rena och ofärgade som vi hoppats på. Det är klart hörbart i akustisk musik och visor, där bland annat DALIs Menuet kan uppvisa en klart bättre återgivning av röster. Mentor Menuet låter organisk och äkta medan rösterna från B&W har en lite konstlad, nasal prägel. DALI-högtalarna har också en markant mjukare och mer behaglig diskant. CM5:s klangbalans drar lite åt det ljusa hållet och kräver en förstärkare med mer avslappnade övertoner för att inte bli tröttsam att lyssna på i längden.
CM5 räddar sig lite genom att ha en fyllig och djup bas, men även på detta område saknar vi lite definition. Både PSB och inte minst stora Jamo C803 har en stramare och mer precis bas, och återger fler klangfärger i basregistret.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Linn Majik 109

Kompakt High End

Linn är mest kända för elektronik av hög klass men bygger också sina egna högtalare. De små Majik 109 har vi testat förut, och då gillade vi dem så mycket att det var dags att ge dem nya utmanare.

Låter rent och musikaliskt. Finkornig diskant.
Tungdrivna

PSB Imagine B

Bas med stort B

Kanadensiska PSB är måhända bäst kända för sina stora golvhögtalare, men deras stativhögtalare kan slå lika hårt!

Tung och djup bas. Varmt mellanregister.
Basen kan vara i fylligaste laget.

Yamaha NS-B750

Mini-Soavo?

Yamaha har utmärkt sig med flera bra högtalare den senaste tiden. Undrar just om NS-B750 kan mäta sig med de bästa?

Varm och behaglig klang.
Lite stökig ljudbild med komplex musik.

Jamo C803

Grand Danois

De här stora danskarna är på gränsen för vad som kan kallas stativhögtalare, men vi har tagit med dem för att se vad en liten större stativmodell har att erbjuda.

Fyllig basåtergivning.
Låter lite ”instängda”.

DALI Mentor Menuet

Stort ljud från Mini-Me

De här högtalarna från danska DALI tillhör de minsta högtalarna vi känner till som fortfarande kan måla upp en stor ljudbild.

Kompakt och kraftfull.
Begränsat ljudtryck.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.