TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: DALI Mentor Menuet

Stort ljud från Mini-Me

De här högtalarna från danska DALI tillhör de minsta högtalarna vi känner till som fortfarande kan måla upp en stor ljudbild.

forfatter
Publicerad 2010-06-04 - 06:00
Ljud & Bild tycker
Kompakt och kraftfull.
Begränsat ljudtryck.
Specifikationer
DALI Mentor Menuet Tvåvägs stativhögtalare 28 mm softdome 4,5-tums mellanregister/bas Omfång: 59–25 000 Hz Impedans: 4 ohm Känslighet: 86 dB Mått: 25x15x23 cm Pris: 8 996 kr

De här små rackarna är arvtagarna till en av DALIs mest populära stativhögtalare genom tiderna, Royal Menuet. I många år levde den sitt eget liv parallellt med de övriga modellerna i DALIs breda sortiment. Den nya modellen har blivit en del av Mentor-serien, vilket säger en hel del om vilken kvalitet vi kan förvänta oss av de pyttesmå krabaterna. Till skillnad från sina större bröder i Mentor-serien har inte Menuet någon dubbeldiskant med både silkesdome och banddiskant, utan bara en silkesdome, och på baksidan får man nöja sig med terminaler för single-wiring, i gengäld är de av samma solida typ vi känner igen från andra DALI-högtalare. Här går det lekande lätt att sätta fast högtalarkablarna, oavsett om de är oterminerade eller är försedda med spadar eller bananer.
 
Ljudkvalitet
”Liten högtalare som låter stort” är ett välanvänt begrepp i hifi-sammanhang, men det har sällan passat in bättre än på Menuet. Ljudet från de pyttesmå högtalarna är inte bara stort och brett, utan upplevs nästan tredimensionellt ibland. Allt ledsagas av en bas som är imponerande slakraftig, även om den inte går speciellt djupt. Här finns det massor av ”ooomph” till pop och rock, och basen är dessutom tillräckligt exakt för att återge basgitarr och kontrabas utan att någon blir besviken.
Menuet låter ”snällare” i diskantregistret än sina syskon i Mentor-serien, eftersom den inte är fullt så ljus och avslöjande som de större Mentor 6 kan vara med sin diskantlösning. Det betyder att de har en mjuk och fin klang som passar fint i många sammanhang, oavsett om det är i ett litet vardagsrum eller som monitorhögtalare bredvid datorn.
En extra liten högtalare som den här har naturligtvis sina begränsningar. Mentor Menuet kräver en strömstark förstärkare av god kvalitet för att kunna spela högt och samtidigt hålla kontroll på baselementet. Och till och med då säger de stopp relativt tidigt när de spelar bastung musik, vilket hörs som små knäppningar när baselementen inte orkar flytta mer luft. Här visar Menuet att de faktiskt är en av de mindre högtalarna i klassen.

Också i detta test:

Linn Majik 109

Kompakt High End

Linn är mest kända för elektronik av hög klass men bygger också sina egna högtalare. De små Majik 109 har vi testat förut, och då gillade vi dem så mycket att det var dags att ge dem nya utmanare.

Låter rent och musikaliskt. Finkornig diskant.
Tungdrivna

PSB Imagine B

Bas med stort B

Kanadensiska PSB är måhända bäst kända för sina stora golvhögtalare, men deras stativhögtalare kan slå lika hårt!

Tung och djup bas. Varmt mellanregister.
Basen kan vara i fylligaste laget.

Yamaha NS-B750

Mini-Soavo?

Yamaha har utmärkt sig med flera bra högtalare den senaste tiden. Undrar just om NS-B750 kan mäta sig med de bästa?

Varm och behaglig klang.
Lite stökig ljudbild med komplex musik.

Bowers & Wilkins CM5

Blankpolerad lyx

B&W:s högtalare är vackra att skåda med sina tjusiga element och sin vackra pianolack, men håller ljudet samma höga klass?

Briljant diskant. Häftig bas.
Aningen ostädat mellanregister.

Jamo C803

Grand Danois

De här stora danskarna är på gränsen för vad som kan kallas stativhögtalare, men vi har tagit med dem för att se vad en liten större stativmodell har att erbjuda.

Fyllig basåtergivning.
Låter lite ”instängda”.

Marius


Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Zeppelinaren flyger igen Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden. Resultatet är helt modernt.
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend