Jamo C803

Grand Danois

De här stora danskarna är på gränsen för vad som kan kallas stativhögtalare, men vi har tagit med dem för att se vad en liten större stativmodell har att erbjuda.

Jamos C-serie vinner knappast någon skönhetstävling i första taget – utförandet är för grått och trist för det. Men under den robusta ytan döljer sig en gedigen konstruktion och element av god kvalitet. C803 har med god marginal det största kabinettet i testet, så de två elementen har fått en stor lådvolym att vältra sig i. Om det här över huvud taget kan kallas kompakthögtalare är antagligen något man kan diskutera, men C803 lär kunna se bra ut om de ställs på en låg hylla eller, allra helst, ett par solida stativ.
 
Ljudkvalitet
Att detta är testets största högtalare går att höra också, främst på basåtergivningen. C803 har en rungande djup och fast bas som griper tag i dig och nästan tvingar dig att börja stampa takten. Basen går verkligen avgrundsdjupt för att komma från en stativhögtalare, och ger musiken ett fundament som ingen av de andra deltagarna riktigt kan kopiera. Men det innebär också att basåtergivningen passar bäst i större rum eftersom högtalarna kräver lite andrum om inte basen ska flyta ut och bli dominerande.
Jamo har valt en ganska så mörk klangbalans till de här små bjässarna, vilket ger ett behagligt ljud som många nog föredrar före mer framfusiga högtalare – särskilt om klassisk musik står på repertoaren. Allra längst upp rullar det dock av tidigt i diskanten, och då går man också miste om viktig rumskänsla. Diskanten är ganska avrundad och ”snäll” och plockar inte fram lika många detaljer som DALIs små utmanare. C803 har en tendens att släta över en del detaljer. Det aningen försiktiga mellanregistret gör att röster känns instängda och Jamo lämnar oss också lite besvikna över att musiken inte ”släpps lös” mer.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Linn Majik 109

Kompakt High End

Linn är mest kända för elektronik av hög klass men bygger också sina egna högtalare. De små Majik 109 har vi testat förut, och då gillade vi dem så mycket att det var dags att ge dem nya utmanare.

Låter rent och musikaliskt. Finkornig diskant.
Tungdrivna

PSB Imagine B

Bas med stort B

Kanadensiska PSB är måhända bäst kända för sina stora golvhögtalare, men deras stativhögtalare kan slå lika hårt!

Tung och djup bas. Varmt mellanregister.
Basen kan vara i fylligaste laget.

Yamaha NS-B750

Mini-Soavo?

Yamaha har utmärkt sig med flera bra högtalare den senaste tiden. Undrar just om NS-B750 kan mäta sig med de bästa?

Varm och behaglig klang.
Lite stökig ljudbild med komplex musik.

Bowers & Wilkins CM5

Blankpolerad lyx

B&W:s högtalare är vackra att skåda med sina tjusiga element och sin vackra pianolack, men håller ljudet samma höga klass?

Briljant diskant. Häftig bas.
Aningen ostädat mellanregister.

DALI Mentor Menuet

Stort ljud från Mini-Me

De här högtalarna från danska DALI tillhör de minsta högtalarna vi känner till som fortfarande kan måla upp en stor ljudbild.

Kompakt och kraftfull.
Begränsat ljudtryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: