Linn Majik 109

Kompakt High End

Linn är mest kända för elektronik av hög klass men bygger också sina egna högtalare. De små Majik 109 har vi testat förut, och då gillade vi dem så mycket att det var dags att ge dem nya utmanare.

Majik 109 är den enda trevägshögtalaren i testet, vilket också märks på tri-wiring-terminalerna på baksidan. Diskanten och superdiskanten sitter bredvid varandra i en aluminiumkapsel och den lite speciella ”koppen” på framsidan under diskanten bidrar till att ge högtalaren ett säreget utseende. Dess funktion är att bryta upp tidiga ljudreflektioner, samt döljer basporten på fronten. Samtliga element, inklusive baselementet, skyddas av metallgaller som effektivt stänger ute klåfingriga händer.
 
Ljudkvalitet
När man lyssnar på de här högtalarna är det nödvändigt att man ställer om öronen lite i förhållande till de andra högtalarna i testet, men det står ganska så fort klart att detta är en mycket mer exakt och avslöjande högtalare än man skulle kunna tro när man ser prislappen.
Allt börjar i övertonregistret, som är testets avgjort bästa. Diskanten är väldigt fint upplöst, med en svävande återgivning av de mest krävande blås- och stränginstrumenten. Ljusa kvinnoröster markeras också fint, utan att bli ansträngande. Linn-högtalarna har på det stora hela en förförande öppenhet, utan att de känns framfusiga eller vassa. Klangbalansen är snudd på perfekt!
Även basåtergivningen är imponerande, inte för att den är speciellt fyllig eller omfångsrik utan för att den har en stoisk kontroll över bastonerna. Majik 109 skiljer otroligt väl på varje enskild bassträng och tackar inte för sig förrän vi når den allra djupaste basen. Linn-högtalaren är avstämd för att låta optimalt när den står nära bakväggen, kring 30 cm eller ännu närmare. Det måste också tas med i beräkningen att de inte är lättdrivna och därför kräver en strömstark förstärkare för att hålla kontroll över basen, särskilt om man tycker om att spela högt! Och det gör vi…

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

PSB Imagine B

Bas med stort B

Kanadensiska PSB är måhända bäst kända för sina stora golvhögtalare, men deras stativhögtalare kan slå lika hårt!

Tung och djup bas. Varmt mellanregister.
Basen kan vara i fylligaste laget.

Yamaha NS-B750

Mini-Soavo?

Yamaha har utmärkt sig med flera bra högtalare den senaste tiden. Undrar just om NS-B750 kan mäta sig med de bästa?

Varm och behaglig klang.
Lite stökig ljudbild med komplex musik.

Bowers & Wilkins CM5

Blankpolerad lyx

B&W:s högtalare är vackra att skåda med sina tjusiga element och sin vackra pianolack, men håller ljudet samma höga klass?

Briljant diskant. Häftig bas.
Aningen ostädat mellanregister.

Jamo C803

Grand Danois

De här stora danskarna är på gränsen för vad som kan kallas stativhögtalare, men vi har tagit med dem för att se vad en liten större stativmodell har att erbjuda.

Fyllig basåtergivning.
Låter lite ”instängda”.

DALI Mentor Menuet

Stort ljud från Mini-Me

De här högtalarna från danska DALI tillhör de minsta högtalarna vi känner till som fortfarande kan måla upp en stor ljudbild.

Kompakt och kraftfull.
Begränsat ljudtryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: