TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Q Acoustics Q-AV

Smart välljud

Q Acoustics minimalistiska system Q-AV har front- och centerhögtalarna monterade på en skena, som kan anpassas efter bredden på flatskärmen.

forfatter
Publicerad 2010-05-05 - 14:52
Ljud & Bild tycker
Smart och enkelt. Naturligt ljud.
Övertonerna rullar av lite väl tidigt.
Specifikationer
Q Acoustics Q-AV 5.1-högtalarsystem Känslighet: 88 dB Omfång: 45–20 000 kHz Impedans: 6 ohm Pris: 10 000 kr

Vänster och höger fronthögtalare samt centerhögtalaren sitter på en skena som placeras under flatskärmen. Allra snyggast blir det om både högtalarna och TV:n sitter på väggen.
Bredden är justerbar och kan anpassas efter skärmstorlekar från 37 till 50 tum, men frontgrillen passar bara när högtalarna sitter tätt ihop. Det ger den smalaste ljudbilden, så det kan vara en fördel att dra isär kanalerna, även om det ser mindre snyggt ut utan grillen.
Bakhögtalarna är rundade och ganska så platta, men väldigt läckra. Alla högtalare har samma element: ett enda som återger hela diskant- och mellanregistret. Det använder sig av den så kallade NXT-tekniken, där en vibrator sitter bakom ett membran av papper och överför energin till detta. Högtalarkablarna sätts fast med skruvar vilket vi tycker är lite onödigt trassligt.
Subbasen är testets tunnaste och kan antingen monteras på väggen eller ställas utom synhåll i ett hörn. Baselementet är relativt beskedliga 7 tum stort, men en förstärkarkraft på 120 watt – som påstås vara återhållsamt specificerad – kan ändå innebära att den här krabaten gör väsen av sig.
 
Ljudkvalitet
Vi blir förvånade över ljudet från Q Acoustics högtalare. Rent tonalt låter de nämligen bättre än systemen från både KEF och Jamo. Det finns en strålande tonal sammanhållning och en rund och behaglig klangkaraktär. Man märker inte så tydligt att vänster-, center- och högerkanalen sitter tätt intill varandra eftersom de separata bakkanalerna utvidgar ljudbilden. Vi omringas fint av ljudet, även om separata fronthögtalare naturligtvis skulle ha inneburit en högre grad av realism. Och på musik i stereo är det ingen tvekan om att sådana hade givit ett mycket mer realistiskt ljud. Anläggningen tål ganska höga volymer. Rösterna kunde kanske ha haft lite bättre konsonantuttal, det saknas lite luft i toppen av diskantregistret. Det är priset man får betala om man har ett enda element som ska återge både diskant- och mellanregister. Men det fungerar ändå imponerande väl, det är inte mycket vi saknar och det låter aldrig vasst.
Slagsmålsscenen en bit in i ”The Dark Knight” ackompanjeras av rappare och mer sammanhängande basrytmer än med KEF och Jamo. Återigen är det lite mer tillbakadraget i toppen, det finns färre övertoner och ljudbilden är ännu lite mörkare än med Jamo. Men inte mer än att vi sammantaget gillar detta högtalarsystem bättre. Trots allt.

Också i detta test:

B&W M1 och ASW608

Läckert men dyrt

Tunga aluminiumhögtalare och en kompakt och rapp subbas är onekligen förtroendeingivande. Men är B&W-systemet värt alla pengarna?

Öppen ljudbild. Klar dialog. Bra dynamik.
Lite barsk subbas. Bara tunna kablar.

Audio Pro Mondial 5.1

Föredömligt

Audio Pros läderklädda Mondial-högtalare är en läcker syn. Här har seriens största satellithögtalare och den kraftigaste subbasen satts ihop till ett synnerligen välljudande paket som bör göra konkurrenterna nervösa.

Upplösta övertoner. Fylligt ljud. Briljant till både film och musik.
Saknar väggfästen. Bör stå på stativ. Stora högtalare.

Harman/Kardon HKTS11

Kraftig och välljudande

HKTS11 är en av bästsäljarna i sin prisklass. Och inte utan anledning. Det här läckra paketet har kraft så det räcker och bra ljud för en mycket förnuftig peng.

Kraftigt och klart ljud. Kraftig subbas.
Aningen seg bas.

Jamo A407 HCS5

Lättdrivet piggt

Jamos system är det enda med golvstående fronthögtalare. Det är lättdrivet och kan användas med billig elektronik.

Läckert att titta på. Rappt och piggt ljud. Lättdrivet.
Låter lite hårt.

KEF KHT 1005.2

Tydlig dialog

KEF:s billigaste hemmabiosystem kan skryta med klarspråk och en överlag fin och upplöst ljudbild.

Kompakt och piffigt. Klart och tydligt ljud.
Aningen monoton bas. Låter lite tunt.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend