TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: KEF KHT 1005.2

Tydlig dialog

KEF:s billigaste hemmabiosystem kan skryta med klarspråk och en överlag fin och upplöst ljudbild.

forfatter
Publicerad 2010-05-05 - 14:52
Ljud & Bild tycker
Kompakt och piffigt. Klart och tydligt ljud.
Aningen monoton bas. Låter lite tunt.
Specifikationer
KEF KHT 1005.2 5.1-högtalarsystem Känslighet: 86 dB Omfång: 38–22 000 kHz Impedans: 8 ohm Pris: 9 000 kr

KEF är kända för sina små äggformade surroundhögtalare i aluminium. Deras minsta system heter KHT 1005.2 och hänger med i trenden men har ännu mindre högtalare än det mer välkända 2005.3-systemet.
Alla högtalare är utrustade med 3-tums Uni-Q-element, som är koaxialelement där diskanten sitter i mitten av mellanregistermembranet, i stället för att sitta ovanför eller under. Allt för att ge en bättre tonal sammanhållning.
Högtalarna kan ställas på hyllor eller så kan man köpa väggfästen eller golvstativ (400 kronor för tre stycken) eller golvstativ (1 700 kronor per par). Hur man än väljer att göra måste vi säga att högtalarna är läckra att beskåda.
Subbasen är kompakt, med ett 8-tums element och en förhållandevis godkänd effekt på 100 watt.
 
Ljudkvalitet
Det som visar sig vara KEF:s styrka är det raffinerade ljudet från mellanregistret och uppåt. På ”The Dark Knight” är dialogen klockren och ljudbilden omringar oss fint och sömlöst. Konstruktionen med diskantdomen i mitten av mellanregistret gör att ljudet från de två elementen överförs tillsammans, så att det inte känns som om diskantregistret skiljer sig från resten av ljudbilden. På så sätt låter det naturligt och äkta.
Detta tjänar även stereomusik på. Ljudbilden är fin och balanserad och den skiljer ganska så väl på starka och svaga passager. Instrumenten klingar ut tydligt och urskiljs från varandra. Kvinnoröster är upplösta och naturliga och piano klingar fint. Mellanregistret är en aning tillbakadraget eftersom övergången mellan subbasen och satellithögtalarna inte är helt sömlös. Det innebär också att en kontrabas kropp inte hänger ihop med dess övertoner helt och hållet.
Observera att detta system är avsett för måttfulla ljudnivåer. Om ljudet blir för intensivt stökar ljudbilden till sig direkt, instrumenten blandas ihop mer och ljudet blir lite hårt att lyssna på.
Dessutom tycker vi att subbasen är lite monoton, den skiljer inte särskilt väl på olika basklanger, utan återger allt med samma baskaraktär. Den imponerar inte heller när den försöker hänga med i svängarna på film. När Batman hamnar i handgemäng med maffian inne på nattklubben är diskodunkets basrytmer lite grötiga och dova.

Också i detta test:

B&W M1 och ASW608

Läckert men dyrt

Tunga aluminiumhögtalare och en kompakt och rapp subbas är onekligen förtroendeingivande. Men är B&W-systemet värt alla pengarna?

Öppen ljudbild. Klar dialog. Bra dynamik.
Lite barsk subbas. Bara tunna kablar.

Audio Pro Mondial 5.1

Föredömligt

Audio Pros läderklädda Mondial-högtalare är en läcker syn. Här har seriens största satellithögtalare och den kraftigaste subbasen satts ihop till ett synnerligen välljudande paket som bör göra konkurrenterna nervösa.

Upplösta övertoner. Fylligt ljud. Briljant till både film och musik.
Saknar väggfästen. Bör stå på stativ. Stora högtalare.

Harman/Kardon HKTS11

Kraftig och välljudande

HKTS11 är en av bästsäljarna i sin prisklass. Och inte utan anledning. Det här läckra paketet har kraft så det räcker och bra ljud för en mycket förnuftig peng.

Kraftigt och klart ljud. Kraftig subbas.
Aningen seg bas.

Q Acoustics Q-AV

Smart välljud

Q Acoustics minimalistiska system Q-AV har front- och centerhögtalarna monterade på en skena, som kan anpassas efter bredden på flatskärmen.

Smart och enkelt. Naturligt ljud.
Övertonerna rullar av lite väl tidigt.

Jamo A407 HCS5

Lättdrivet piggt

Jamos system är det enda med golvstående fronthögtalare. Det är lättdrivet och kan användas med billig elektronik.

Läckert att titta på. Rappt och piggt ljud. Lättdrivet.
Låter lite hårt.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend