Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Jamo A407 HCS5

Lättdrivet piggt

Jamos system är det enda med golvstående fronthögtalare. Det är lättdrivet och kan användas med billig elektronik.
Ljud & Bild tycker
Läckert att titta på. Rappt och piggt ljud. Lättdrivet.
Låter lite hårt.
Specifikationer
Jamo A407 HCS5 5.1-högtalarsystem Känslighet: 89 dB Omfång: 40–30 000 kHz Impedans: 6 ohm Pris: 9 000 kr

A407 HCS5 heter den enda testdeltagaren med golvhögtalare i frontkanalerna. De smala, trekantiga A 407 är utrustade med hela fyra mellanregisterelement som tar hand om frekvensregistret från 120 Hz och uppåt. Både centerhögtalaren och de små bakhögtalarna kan väggmonteras direkt, utan väggfäste.
Subbasen är mycket kompakt men ett 8-tums element och en förstärkareffekt på 200 watt lär kunna sparka från sig fint.
 
Ljudkvalitet
Det är värt att påpeka att Jamos högtalare är mer lättdrivna än KEF:s, så man behöver ingen våldsamt kraftig förstärkare. Det innebär att anläggningens totalpris sjunker något.
Jamo har ett fylligare ljud än KEF. Subbasen tål en hårdare omgång. Fioler och cellor har mer kött på benen och tonerna från en kontrabas är stramare. Systemet kan drivas hårdare utan att det går i kompression, så man kan fylla vardagsrummet med mer ljud.
Jamos svaghet ligger i övertonerna. I synnerhet kvinnoröster blir inte så luftiga som vi föredrar, de låter mer instängda än med KEF. Detta påverkar naturligtvis alla instrument i ljudbilden och gör att stereobilden inte blir lika bred. Diskantregistret är nämligen viktigt för psykoakustiken.
Utöver detta finns det en liten puckel i mellanregistret som gör att bröstklangen från ljusa kvinnoröster kan bli i mesta laget i förhållande till stämbandens övertoner. Och även om Jamo kan spela högre än KEF så går A407 HCS5 i hårdare kompression när de pressas, och blir därför mer tröttsamma att lyssna på.
Film är tämligen underhållande eftersom subbasen tål mer. Men även filmer innehåller musik och den återger Jamo i grövsta laget och dialogen är lite mörk. Men högtalarna låter aldrig trögt utan hänger med fint i svängarna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

B&W M1 och ASW608

Läckert men dyrt

Tunga aluminiumhögtalare och en kompakt och rapp subbas är onekligen förtroendeingivande. Men är B&W-systemet värt alla pengarna?

Öppen ljudbild. Klar dialog. Bra dynamik.
Lite barsk subbas. Bara tunna kablar.

Audio Pro Mondial 5.1

Föredömligt

Audio Pros läderklädda Mondial-högtalare är en läcker syn. Här har seriens största satellithögtalare och den kraftigaste subbasen satts ihop till ett synnerligen välljudande paket som bör göra konkurrenterna nervösa.

Upplösta övertoner. Fylligt ljud. Briljant till både film och musik.
Saknar väggfästen. Bör stå på stativ. Stora högtalare.

Harman/Kardon HKTS11

Kraftig och välljudande

HKTS11 är en av bästsäljarna i sin prisklass. Och inte utan anledning. Det här läckra paketet har kraft så det räcker och bra ljud för en mycket förnuftig peng.

Kraftigt och klart ljud. Kraftig subbas.
Aningen seg bas.

Q Acoustics Q-AV

Smart välljud

Q Acoustics minimalistiska system Q-AV har front- och centerhögtalarna monterade på en skena, som kan anpassas efter bredden på flatskärmen.

Smart och enkelt. Naturligt ljud.
Övertonerna rullar av lite väl tidigt.

KEF KHT 1005.2

Tydlig dialog

KEF:s billigaste hemmabiosystem kan skryta med klarspråk och en överlag fin och upplöst ljudbild.

Kompakt och piffigt. Klart och tydligt ljud.
Aningen monoton bas. Låter lite tunt.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.