TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Jamo A407 HCS5

Lättdrivet piggt

Jamos system är det enda med golvstående fronthögtalare. Det är lättdrivet och kan användas med billig elektronik.

forfatter
Publicerad 2010-05-05 - 14:52
Ljud & Bild tycker
Läckert att titta på. Rappt och piggt ljud. Lättdrivet.
Låter lite hårt.
Specifikationer
Jamo A407 HCS5 5.1-högtalarsystem Känslighet: 89 dB Omfång: 40–30 000 kHz Impedans: 6 ohm Pris: 9 000 kr

A407 HCS5 heter den enda testdeltagaren med golvhögtalare i frontkanalerna. De smala, trekantiga A 407 är utrustade med hela fyra mellanregisterelement som tar hand om frekvensregistret från 120 Hz och uppåt. Både centerhögtalaren och de små bakhögtalarna kan väggmonteras direkt, utan väggfäste.
Subbasen är mycket kompakt men ett 8-tums element och en förstärkareffekt på 200 watt lär kunna sparka från sig fint.
 
Ljudkvalitet
Det är värt att påpeka att Jamos högtalare är mer lättdrivna än KEF:s, så man behöver ingen våldsamt kraftig förstärkare. Det innebär att anläggningens totalpris sjunker något.
Jamo har ett fylligare ljud än KEF. Subbasen tål en hårdare omgång. Fioler och cellor har mer kött på benen och tonerna från en kontrabas är stramare. Systemet kan drivas hårdare utan att det går i kompression, så man kan fylla vardagsrummet med mer ljud.
Jamos svaghet ligger i övertonerna. I synnerhet kvinnoröster blir inte så luftiga som vi föredrar, de låter mer instängda än med KEF. Detta påverkar naturligtvis alla instrument i ljudbilden och gör att stereobilden inte blir lika bred. Diskantregistret är nämligen viktigt för psykoakustiken.
Utöver detta finns det en liten puckel i mellanregistret som gör att bröstklangen från ljusa kvinnoröster kan bli i mesta laget i förhållande till stämbandens övertoner. Och även om Jamo kan spela högre än KEF så går A407 HCS5 i hårdare kompression när de pressas, och blir därför mer tröttsamma att lyssna på.
Film är tämligen underhållande eftersom subbasen tål mer. Men även filmer innehåller musik och den återger Jamo i grövsta laget och dialogen är lite mörk. Men högtalarna låter aldrig trögt utan hänger med fint i svängarna.

Också i detta test:

B&W M1 och ASW608

Läckert men dyrt

Tunga aluminiumhögtalare och en kompakt och rapp subbas är onekligen förtroendeingivande. Men är B&W-systemet värt alla pengarna?

Öppen ljudbild. Klar dialog. Bra dynamik.
Lite barsk subbas. Bara tunna kablar.

Audio Pro Mondial 5.1

Föredömligt

Audio Pros läderklädda Mondial-högtalare är en läcker syn. Här har seriens största satellithögtalare och den kraftigaste subbasen satts ihop till ett synnerligen välljudande paket som bör göra konkurrenterna nervösa.

Upplösta övertoner. Fylligt ljud. Briljant till både film och musik.
Saknar väggfästen. Bör stå på stativ. Stora högtalare.

Harman/Kardon HKTS11

Kraftig och välljudande

HKTS11 är en av bästsäljarna i sin prisklass. Och inte utan anledning. Det här läckra paketet har kraft så det räcker och bra ljud för en mycket förnuftig peng.

Kraftigt och klart ljud. Kraftig subbas.
Aningen seg bas.

Q Acoustics Q-AV

Smart välljud

Q Acoustics minimalistiska system Q-AV har front- och centerhögtalarna monterade på en skena, som kan anpassas efter bredden på flatskärmen.

Smart och enkelt. Naturligt ljud.
Övertonerna rullar av lite väl tidigt.

KEF KHT 1005.2

Tydlig dialog

KEF:s billigaste hemmabiosystem kan skryta med klarspråk och en överlag fin och upplöst ljudbild.

Kompakt och piffigt. Klart och tydligt ljud.
Aningen monoton bas. Låter lite tunt.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
Sonos har gjort ett märkligt val Sonos demonstrerade sin billigaste soundbar Ray i Köpenhamn i går. Vad har de hittat på?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend