Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Test av 6 Högtalarsystem

Okomplicerat bioljud

Om du vill ha bioljud i vardagsrummet men inte är imponerad av allt-i-ett-anläggningarna bör det här testet av sex högtalarsystem få dig att höja på ögonbrynen. I kombination med ordentlig förstärkarkraft ger de nämligen ett mycket bättre ljud.
Ljud & Bild tycker
Kompakt och piffigt. Klart och tydligt ljud.
Aningen monoton bas. Låter lite tunt.
Specifikationer

KEF KHT 1005.2
5.1-högtalarsystem
Känslighet: 86 dB
Omfång: 38–22 000 kHz
Impedans: 8 ohm
Pris: 9 000 kr

De mest kompakta allt-i-ett-anläggningarna, som har elektronik och högtalare i en och samma låda, har begränsat med förstärkarkraft och små inställningsmöjligheter. I stället kan det löna sig att köpa ett litet surroundhögtalarsystem plus en separat Blu-ray-spelare och en ordentlig hemmabioförstärkare. Det ger nästan alltid ett mycket bättre ljud och en mycket bättre flexibilitet, utan att det kostar mycket mer.
Mest för pengarna får du med separat elektronik och ett normalt högtalarsystem med lite större golvhögtalare till frontkanalerna. Men inte alla är välsignade med ett stort vardagsrum, så somliga vill inte ha stora högtalare. Dessutom blir vi allt mer intresserade av inredning och design, så ett läckert och litet högtalarsystem är att föredra.
Vi har letat efter de bästa kompromisserna bland små och stora högtalarsystem – högtalare som är små nog att smita in i inredningen men där ingenjörerna ändå satsat på hög ljudkvalitet. Därför har vi undvikit de allra billigaste systemen för bara ett par tusenlappar och hellre letat runt 10 000-kronorsstrecket.

Kandidaterna
Minsta anläggningen kommer från KEF. KHT 1005.2 är deras minsta system som bygger på de välkända ”äggen”.
Jamo A407 HCS5 är testets enda med golvstående fronthögtalare. Fast de är så smala att de inte tar mer plats än ett par små stativhögtalare.
Q Acoustics Q-AV är lite speciellt eftersom de tre fronthögtalarna (höger, vänster, center) sitter på samma väggfäste. Perfekt för flatskärmen?
Harman/Kardon HKTS11 är ett av de mest sålda högtalarsystemen i sin prisklass. Det är ett läckert system i högglanslack och en ganska så kraftig subbas.
Audio Pro Mondial 5.1 är något så speciellt som högtalare klädda i skinn. Läckert och elegant och eftersom högtalarna är lite större än de övriga förväntar vi oss ett fylligt och stort ljud.
Dyrast är B&W-systemet med M1-högtalarna och ASW608-subbasen. Gedigna aluminiumkabinett med en bra tyngd i förhållande storleken ger ett fint kvalitetsintryck.

Sammanfattning
Gott och blandat
Det här testet av sex hemmabiohögtalarsystem understryker att det finns mycket välja på där ute, och att högst pris inte alltid betyder bäst.
Man kan få mycket glädje av ett mindre hemmabiosystem, och det behöver inte kosta skjortan. Man behöver inte lägga mer än 10 000 kronor för att få oerhört fina film- och musikupplevelser. Och i en del fall kan man bli imponerad av system för betydligt mindre pengar än så. Här finns det något för varje smak – och ett par av systemen överraskade oss ordentligt.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

B&W M1 och ASW608

Läckert men dyrt

Tunga aluminiumhögtalare och en kompakt och rapp subbas är onekligen förtroendeingivande. Men är B&W-systemet värt alla pengarna?

Öppen ljudbild. Klar dialog. Bra dynamik.
Lite barsk subbas. Bara tunna kablar.

Audio Pro Mondial 5.1

Föredömligt

Audio Pros läderklädda Mondial-högtalare är en läcker syn. Här har seriens största satellithögtalare och den kraftigaste subbasen satts ihop till ett synnerligen välljudande paket som bör göra konkurrenterna nervösa.

Upplösta övertoner. Fylligt ljud. Briljant till både film och musik.
Saknar väggfästen. Bör stå på stativ. Stora högtalare.

Harman/Kardon HKTS11

Kraftig och välljudande

HKTS11 är en av bästsäljarna i sin prisklass. Och inte utan anledning. Det här läckra paketet har kraft så det räcker och bra ljud för en mycket förnuftig peng.

Kraftigt och klart ljud. Kraftig subbas.
Aningen seg bas.

Q Acoustics Q-AV

Smart välljud

Q Acoustics minimalistiska system Q-AV har front- och centerhögtalarna monterade på en skena, som kan anpassas efter bredden på flatskärmen.

Smart och enkelt. Naturligt ljud.
Övertonerna rullar av lite väl tidigt.

Jamo A407 HCS5

Lättdrivet piggt

Jamos system är det enda med golvstående fronthögtalare. Det är lättdrivet och kan användas med billig elektronik.

Läckert att titta på. Rappt och piggt ljud. Lättdrivet.
Låter lite hårt.

KEF KHT 1005.2

Tydlig dialog

KEF:s billigaste hemmabiosystem kan skryta med klarspråk och en överlag fin och upplöst ljudbild.

Kompakt och piffigt. Klart och tydligt ljud.
Aningen monoton bas. Låter lite tunt.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.