Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Test av 6 Högtalarsystem

Okomplicerat bioljud

Om du vill ha bioljud i vardagsrummet men inte är imponerad av allt-i-ett-anläggningarna bör det här testet av sex högtalarsystem få dig att höja på ögonbrynen. I kombination med ordentlig förstärkarkraft ger de nämligen ett mycket bättre ljud.

Skrivet av / 2010-05-05 - 14:52
Test av 6 Högtalarsystem
Marius

Produkter i detta test

De mest kompakta allt-i-ett-anläggningarna, som har elektronik och högtalare i en och samma låda, har begränsat med förstärkarkraft och små inställningsmöjligheter. I stället kan det löna sig att köpa ett litet surroundhögtalarsystem plus en separat Blu-ray-spelare och en ordentlig hemmabioförstärkare. Det ger nästan alltid ett mycket bättre ljud och en mycket bättre flexibilitet, utan att det kostar mycket mer.
Mest för pengarna får du med separat elektronik och ett normalt högtalarsystem med lite större golvhögtalare till frontkanalerna. Men inte alla är välsignade med ett stort vardagsrum, så somliga vill inte ha stora högtalare. Dessutom blir vi allt mer intresserade av inredning och design, så ett läckert och litet högtalarsystem är att föredra.
Vi har letat efter de bästa kompromisserna bland små och stora högtalarsystem – högtalare som är små nog att smita in i inredningen men där ingenjörerna ändå satsat på hög ljudkvalitet. Därför har vi undvikit de allra billigaste systemen för bara ett par tusenlappar och hellre letat runt 10 000-kronorsstrecket.

Kandidaterna
Minsta anläggningen kommer från KEF. KHT 1005.2 är deras minsta system som bygger på de välkända ”äggen”.
Jamo A407 HCS5 är testets enda med golvstående fronthögtalare. Fast de är så smala att de inte tar mer plats än ett par små stativhögtalare.
Q Acoustics Q-AV är lite speciellt eftersom de tre fronthögtalarna (höger, vänster, center) sitter på samma väggfäste. Perfekt för flatskärmen?
Harman/Kardon HKTS11 är ett av de mest sålda högtalarsystemen i sin prisklass. Det är ett läckert system i högglanslack och en ganska så kraftig subbas.
Audio Pro Mondial 5.1 är något så speciellt som högtalare klädda i skinn. Läckert och elegant och eftersom högtalarna är lite större än de övriga förväntar vi oss ett fylligt och stort ljud.
Dyrast är B&W-systemet med M1-högtalarna och ASW608-subbasen. Gedigna aluminiumkabinett med en bra tyngd i förhållande storleken ger ett fint kvalitetsintryck.

Sammanfattning
Gott och blandat
Det här testet av sex hemmabiohögtalarsystem understryker att det finns mycket välja på där ute, och att högst pris inte alltid betyder bäst.
Man kan få mycket glädje av ett mindre hemmabiosystem, och det behöver inte kosta skjortan. Man behöver inte lägga mer än 10 000 kronor för att få oerhört fina film- och musikupplevelser. Och i en del fall kan man bli imponerad av system för betydligt mindre pengar än så. Här finns det något för varje smak – och ett par av systemen överraskade oss ordentligt.

Produkter i detta test

B&W M1 och ASW608

Läckert men dyrt

Tunga aluminiumhögtalare och en kompakt och rapp subbas är onekligen förtroendeingivande. Men är B&W-systemet värt alla pengarna?

Öppen ljudbild. Klar dialog. Bra dynamik.
Lite barsk subbas. Bara tunna kablar.
Läs hela testet

Audio Pro Mondial 5.1

Föredömligt

Audio Pros läderklädda Mondial-högtalare är en läcker syn. Här har seriens största satellithögtalare och den kraftigaste subbasen satts ihop till ett synnerligen välljudande paket som bör göra konkurrenterna nervösa.

Upplösta övertoner. Fylligt ljud. Briljant till både film och musik.
Saknar väggfästen. Bör stå på stativ. Stora högtalare.
Läs hela testet

Harman/Kardon HKTS11

Kraftig och välljudande

HKTS11 är en av bästsäljarna i sin prisklass. Och inte utan anledning. Det här läckra paketet har kraft så det räcker och bra ljud för en mycket förnuftig peng.

Kraftigt och klart ljud. Kraftig subbas.
Aningen seg bas.
Läs hela testet

Q Acoustics Q-AV

Smart välljud

Q Acoustics minimalistiska system Q-AV har front- och centerhögtalarna monterade på en skena, som kan anpassas efter bredden på flatskärmen.

Smart och enkelt. Naturligt ljud.
Övertonerna rullar av lite väl tidigt.
Läs hela testet

Jamo A407 HCS5

Lättdrivet piggt

Jamos system är det enda med golvstående fronthögtalare. Det är lättdrivet och kan användas med billig elektronik.

Läckert att titta på. Rappt och piggt ljud. Lättdrivet.
Låter lite hårt.
Läs hela testet

KEF KHT 1005.2

Tydlig dialog

KEF:s billigaste hemmabiosystem kan skryta med klarspråk och en överlag fin och upplöst ljudbild.

Kompakt och piffigt. Klart och tydligt ljud.
Aningen monoton bas. Låter lite tunt.
Läs hela testet

Ljud & Bild tycker

Kompakt och piffigt. Klart och tydligt ljud. Aningen monoton bas. Låter lite tunt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Kostar de inte mer?

Markant förbättring

Rulla till toppen