TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Audio Pro Mondial 5.1

Föredömligt

Audio Pros läderklädda Mondial-högtalare är en läcker syn. Här har seriens största satellithögtalare och den kraftigaste subbasen satts ihop till ett synnerligen välljudande paket som bör göra konkurrenterna nervösa.

forfatter
Publicerad 2010-05-05 - 14:52
L&B tycker
Upplösta övertoner. Fylligt ljud. Briljant till både film och musik.
Saknar väggfästen. Bör stå på stativ. Stora högtalare.
Specifikationer
Audio Pro Mondial 5.1 5.1-högtalarsystem Känslighet: 88 dB Omfång: 37–35 000 kHz Impedans: 4 ohm Pris: 9 500 kr

Vi har testat Audio Pros skinnklädda Mondial-modeller förut och varje gång har vi blivit begeistrade. Detta är högtalare som har bevisat att utseendet och ljudkvalitet kan kombineras för en rimlig peng.
Kompakta M3 har inga väggfästen utan bör placeras på stativ som måste köpas löst. De kan däremot skryta med testets enda riktiga högtalarterminaler som klarar banankontakter, spadar och tjock avskalad kabel. Och de mår bra av lite ordentliga kablar. En 5,25-tums mellanregisterbas ser till att basåtergivningen är fylligare än vad de övriga systemens satellithögtalare lyckas med, och den kompakta subbasen SUB 3 påstås sträcka ut basresponsen till 27 Hz med sitt 8-tums element och sin 200-watts förstärkare. Det är djupt och lär skrämma en del andra tillverkare.
 
Ljudkvalitet
Audio Pros skinnklädda högtalare kan uppvisa en märkbart komplexare tonstruktur än de övriga systemen. Subbasen går ganska så djupt samtidigt som den har god kontroll, och den är dessutom den första testdeltagaren som får fram den komplexa klangen från basinstrument. Rivalerna är mer monotona i klangen.
Detta gäller även högtalarna. Äntligen låter en saxofon som en saxofon! Mondial 5.1 är testets mest musikaliska system och passar därför strålande till alla som lyssnar mycket på musik men inte vill betala en förmögenhet. Äntligen lägger vi också märke till tystnaden mellan musikens ansatser, och cymbalerna låter inte bara som diskanter utan får en mer avancerad övertonstruktur som gör dem mer verklighetstrogna. Nu börjar det likna tvättäkta hifi.
Det är främst mellanregistret som imponerar, men även samarbetet mellan subbasen och satelliterna. Stereoperspektivet är dessutom bäst hittills, ljudbilden bred och man får även viss känsla av djup. Trummor har en bra attack och för första gången sitter vi och stampar takten till musiken.
Allt detta tjänar naturligtvis även film på. Dialogen i ”The Dark Knight” är tydlig och har en stabil grund i undertonerna. Hagelskotten smäller till riktigt fint, utan att låta hårda eller skarpa. Och surroundeffekten är väldigt bra. Högtalarna går tillräckligt djupt för att de ska samarbeta med subbasen, vilket ger en helgjuten ljudbild.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

B&W M1 och ASW608

Läckert men dyrt

Tunga aluminiumhögtalare och en kompakt och rapp subbas är onekligen förtroendeingivande. Men är B&W-systemet värt alla pengarna?

Öppen ljudbild. Klar dialog. Bra dynamik.
Lite barsk subbas. Bara tunna kablar.

Harman/Kardon HKTS11

Kraftig och välljudande

HKTS11 är en av bästsäljarna i sin prisklass. Och inte utan anledning. Det här läckra paketet har kraft så det räcker och bra ljud för en mycket förnuftig peng.

Kraftigt och klart ljud. Kraftig subbas.
Aningen seg bas.

Q Acoustics Q-AV

Smart välljud

Q Acoustics minimalistiska system Q-AV har front- och centerhögtalarna monterade på en skena, som kan anpassas efter bredden på flatskärmen.

Smart och enkelt. Naturligt ljud.
Övertonerna rullar av lite väl tidigt.

Jamo A407 HCS5

Lättdrivet piggt

Jamos system är det enda med golvstående fronthögtalare. Det är lättdrivet och kan användas med billig elektronik.

Läckert att titta på. Rappt och piggt ljud. Lättdrivet.
Låter lite hårt.

KEF KHT 1005.2

Tydlig dialog

KEF:s billigaste hemmabiosystem kan skryta med klarspråk och en överlag fin och upplöst ljudbild.

Kompakt och piffigt. Klart och tydligt ljud.
Aningen monoton bas. Låter lite tunt.

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend