Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Audio Pro Mondial 5.1

Föredömligt

Audio Pros läderklädda Mondial-högtalare är en läcker syn. Här har seriens största satellithögtalare och den kraftigaste subbasen satts ihop till ett synnerligen välljudande paket som bör göra konkurrenterna nervösa.

Publicerad 2010-05-05 - 14:52
Audio Pro Mondial 5.1
Marius

Vi har testat Audio Pros skinnklädda Mondial-modeller förut och varje gång har vi blivit begeistrade. Detta är högtalare som har bevisat att utseendet och ljudkvalitet kan kombineras för en rimlig peng.
Kompakta M3 har inga väggfästen utan bör placeras på stativ som måste köpas löst. De kan däremot skryta med testets enda riktiga högtalarterminaler som klarar banankontakter, spadar och tjock avskalad kabel. Och de mår bra av lite ordentliga kablar. En 5,25-tums mellanregisterbas ser till att basåtergivningen är fylligare än vad de övriga systemens satellithögtalare lyckas med, och den kompakta subbasen SUB 3 påstås sträcka ut basresponsen till 27 Hz med sitt 8-tums element och sin 200-watts förstärkare. Det är djupt och lär skrämma en del andra tillverkare.
 
Ljudkvalitet
Audio Pros skinnklädda högtalare kan uppvisa en märkbart komplexare tonstruktur än de övriga systemen. Subbasen går ganska så djupt samtidigt som den har god kontroll, och den är dessutom den första testdeltagaren som får fram den komplexa klangen från basinstrument. Rivalerna är mer monotona i klangen.
Detta gäller även högtalarna. Äntligen låter en saxofon som en saxofon! Mondial 5.1 är testets mest musikaliska system och passar därför strålande till alla som lyssnar mycket på musik men inte vill betala en förmögenhet. Äntligen lägger vi också märke till tystnaden mellan musikens ansatser, och cymbalerna låter inte bara som diskanter utan får en mer avancerad övertonstruktur som gör dem mer verklighetstrogna. Nu börjar det likna tvättäkta hifi.
Det är främst mellanregistret som imponerar, men även samarbetet mellan subbasen och satelliterna. Stereoperspektivet är dessutom bäst hittills, ljudbilden bred och man får även viss känsla av djup. Trummor har en bra attack och för första gången sitter vi och stampar takten till musiken.
Allt detta tjänar naturligtvis även film på. Dialogen i ”The Dark Knight” är tydlig och har en stabil grund i undertonerna. Hagelskotten smäller till riktigt fint, utan att låta hårda eller skarpa. Och surroundeffekten är väldigt bra. Högtalarna går tillräckligt djupt för att de ska samarbeta med subbasen, vilket ger en helgjuten ljudbild.

Ljud & Bild tycker

Upplösta övertoner. Fylligt ljud. Briljant till både film och musik. Saknar väggfästen. Bör stå på stativ. Stora högtalare.

Också i detta test:

Test av 6 Högtalarsystem

B&W M1 och ASW608

Läckert men dyrt

Tunga aluminiumhögtalare och en kompakt och rapp subbas är onekligen förtroendeingivande. Men är B&W-systemet värt alla pengarna?

Öppen ljudbild. Klar dialog. Bra dynamik.
Lite barsk subbas. Bara tunna kablar.
Läs hela testet

Harman/Kardon HKTS11

Kraftig och välljudande

HKTS11 är en av bästsäljarna i sin prisklass. Och inte utan anledning. Det här läckra paketet har kraft så det räcker och bra ljud för en mycket förnuftig peng.

Kraftigt och klart ljud. Kraftig subbas.
Aningen seg bas.
Läs hela testet

Q Acoustics Q-AV

Smart välljud

Q Acoustics minimalistiska system Q-AV har front- och centerhögtalarna monterade på en skena, som kan anpassas efter bredden på flatskärmen.

Smart och enkelt. Naturligt ljud.
Övertonerna rullar av lite väl tidigt.
Läs hela testet

Jamo A407 HCS5

Lättdrivet piggt

Jamos system är det enda med golvstående fronthögtalare. Det är lättdrivet och kan användas med billig elektronik.

Läckert att titta på. Rappt och piggt ljud. Lättdrivet.
Låter lite hårt.
Läs hela testet

KEF KHT 1005.2

Tydlig dialog

KEF:s billigaste hemmabiosystem kan skryta med klarspråk och en överlag fin och upplöst ljudbild.

Kompakt och piffigt. Klart och tydligt ljud.
Aningen monoton bas. Låter lite tunt.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Skrämmande nära flaggskeppen

De här måste du höra

Sonos Era 100: Multiroom-talangen

Soundbar för gamers

Magiska i rätt sällskap

Enastående ljudkvalitet

Rulla till toppen