Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

System Audio Mantra 60

Musikaliskt fyrverkeri

Innan testet var över fick vi testrummet ännu ett vackert besök: en hög och smal högtalare med baselement så långt ögat kunde se …
Ljud & Bild tycker
Varm och fyllig klang. Häftig och dynamisk bas. Spelar högt och rent.
Ingenting.
Specifikationer
System Audio Mantra 60 3-vägs golvhögtalare 1-tums diskant (titandome) 4,5-tums mellanregister 4 x 4,5-tums bas/mellanregister Pris: 23 000 kr

System Audios senaste kreation lystrar till namnet Mantra 60 och är på många sätt och vis en fullbordan av filosofin ”smått är gott”! Chefskonstruktör Ole Witthøfts är nämligen fast övertygad om att flera och snabba baselement gör ett bättre jobb än ett stort och trögt när det handlar om att återge musik med dynamiken i behåll. Mantra 60 har därför hela fyra 4,5-tums element som delar på basuppgiften, medan diskant- och mellanregister tas om hand av ytterligare två element i en separat kammare i kabinettet. Denna ganska så ovaliga elementbestyckning bidrar till högtalarnas smala och högresta proportioner, men har också ljudmässiga fördelar eftersom elementen bildar en ”linjekälla” som reducerar reflektioner från golv och tak.
 
Ljudkvalitet
Med tanke på mängden högtalarelement har man nästan lov att förvänta sig en ”vägg av ljud”, och det får man faktiskt också. Mantra 60 har inte bara testets största och bredaste ljudbild, utan är också ytterst exakt när det gäller att teckna upp konturerna av musikerna som spelar framför dig. Klangbalansen är mjuk och varm och trumslagen har ordentlig ”snärt”. Det står också tämligen snabbt klart att de här högtalarna trivs med att spela rejält högt!
Vi förväntade oss framför allt en häftig basåtergivning men blev egentligen mest imponerade av den florlätta och behagliga diskanten. Mantra 60 behärskar konsten att vara klara och tydliga utan att vara påträngande, aggressiva eller överdrivna på något sätt. Ur den synvinkeln påminner de lite om de tyska Elac-högtalarna, fast har en extra dos driv och engagemang.
System Adio har verkligen lyckats med basregistret i den här högtalaren. Det är inte överdrivet fylligt och vid första provlyssningen kan det nästan verka som om Mantra 60 spelar mindre bas än konkurrenterna. Längre tids lyssning avslöjar dock att högtalarna har rikligt med tyngd när det verkligen gäller, med ytterst bra rytmisk precision och klara skillnader mellan tonhöjderna. System Audio har prioriterat exakthet före dånande bas, och det anser vi vara ett helt korrekt beslut i den här prisklassen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

PSB Image T6

Kraft och kontroll!

När kanadensiska PSB lanserar en ny högtalarserie finns det all anledning att spetsa öronen. Och nya Image-serien får vi nog räkna med att höra mycket av i framtiden!

Kraftfull och musikalisk. Djup och exakt bas.
En smula grov diskant.

Elac FS 207A

Balanskonstnären

Tyska högtalare duger bara till högljudd joddling och hornmusik, sägs det. Högtalarna från Elac bryter definitivt mot den uppfattningen. Mer silkeslent ljud får man leta efter!

Varmt och väl avstämt, fylligt ljud.
Ingen rockhögtalare.

Audiovector Ki3 Signature

Bäst av de minsta?

Audiovectors K-serie har länge tillhört våra absoluta favoriter när det gäller kompakta och lättplacerade högtalare. Nu finns den i en ny och förbättrad version.

Musikaliska och lättplacerade.
Går inte avgrundsdjupt.

B&W CM7

Gammal klassiker i ny form

Att Bowers & Wilkins CM-högtalare är några av de mest uppskattade i prisklassen är enkelt att förstå när man lyssnar på den kompakta men potenta CM7.

Fylligt och varmt ljud. Glasklart mellanregister.
Aningen oprecis bas.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.