TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: System Audio Mantra 60

Musikaliskt fyrverkeri

Innan testet var över fick vi testrummet ännu ett vackert besök: en hög och smal högtalare med baselement så långt ögat kunde se …

forfatter
Publicerad 2010-05-07 - 06:00
Ljud & Bild tycker
Varm och fyllig klang. Häftig och dynamisk bas. Spelar högt och rent.
Ingenting.
Specifikationer
System Audio Mantra 60 3-vägs golvhögtalare 1-tums diskant (titandome) 4,5-tums mellanregister 4 x 4,5-tums bas/mellanregister Pris: 23 000 kr

System Audios senaste kreation lystrar till namnet Mantra 60 och är på många sätt och vis en fullbordan av filosofin ”smått är gott”! Chefskonstruktör Ole Witthøfts är nämligen fast övertygad om att flera och snabba baselement gör ett bättre jobb än ett stort och trögt när det handlar om att återge musik med dynamiken i behåll. Mantra 60 har därför hela fyra 4,5-tums element som delar på basuppgiften, medan diskant- och mellanregister tas om hand av ytterligare två element i en separat kammare i kabinettet. Denna ganska så ovaliga elementbestyckning bidrar till högtalarnas smala och högresta proportioner, men har också ljudmässiga fördelar eftersom elementen bildar en ”linjekälla” som reducerar reflektioner från golv och tak.
 
Ljudkvalitet
Med tanke på mängden högtalarelement har man nästan lov att förvänta sig en ”vägg av ljud”, och det får man faktiskt också. Mantra 60 har inte bara testets största och bredaste ljudbild, utan är också ytterst exakt när det gäller att teckna upp konturerna av musikerna som spelar framför dig. Klangbalansen är mjuk och varm och trumslagen har ordentlig ”snärt”. Det står också tämligen snabbt klart att de här högtalarna trivs med att spela rejält högt!
Vi förväntade oss framför allt en häftig basåtergivning men blev egentligen mest imponerade av den florlätta och behagliga diskanten. Mantra 60 behärskar konsten att vara klara och tydliga utan att vara påträngande, aggressiva eller överdrivna på något sätt. Ur den synvinkeln påminner de lite om de tyska Elac-högtalarna, fast har en extra dos driv och engagemang.
System Adio har verkligen lyckats med basregistret i den här högtalaren. Det är inte överdrivet fylligt och vid första provlyssningen kan det nästan verka som om Mantra 60 spelar mindre bas än konkurrenterna. Längre tids lyssning avslöjar dock att högtalarna har rikligt med tyngd när det verkligen gäller, med ytterst bra rytmisk precision och klara skillnader mellan tonhöjderna. System Audio har prioriterat exakthet före dånande bas, och det anser vi vara ett helt korrekt beslut i den här prisklassen.

Också i detta test:

PSB Image T6

Kraft och kontroll!

När kanadensiska PSB lanserar en ny högtalarserie finns det all anledning att spetsa öronen. Och nya Image-serien får vi nog räkna med att höra mycket av i framtiden!

Kraftfull och musikalisk. Djup och exakt bas.
En smula grov diskant.

Elac FS 207A

Balanskonstnären

Tyska högtalare duger bara till högljudd joddling och hornmusik, sägs det. Högtalarna från Elac bryter definitivt mot den uppfattningen. Mer silkeslent ljud får man leta efter!

Varmt och väl avstämt, fylligt ljud.
Ingen rockhögtalare.

Audiovector Ki3 Signature

Bäst av de minsta?

Audiovectors K-serie har länge tillhört våra absoluta favoriter när det gäller kompakta och lättplacerade högtalare. Nu finns den i en ny och förbättrad version.

Musikaliska och lättplacerade.
Går inte avgrundsdjupt.

B&W CM7

Gammal klassiker i ny form

Att Bowers & Wilkins CM-högtalare är några av de mest uppskattade i prisklassen är enkelt att förstå när man lyssnar på den kompakta men potenta CM7.

Fylligt och varmt ljud. Glasklart mellanregister.
Aningen oprecis bas.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend