: System Audio Mantra 60

Musikaliskt fyrverkeri

Innan testet var över fick vi testrummet ännu ett vackert besök: en hög och smal högtalare med baselement så långt ögat kunde se …

System Audios senaste kreation lystrar till namnet Mantra 60 och är på många sätt och vis en fullbordan av filosofin ”smått är gott”! Chefskonstruktör Ole Witthøfts är nämligen fast övertygad om att flera och snabba baselement gör ett bättre jobb än ett stort och trögt när det handlar om att återge musik med dynamiken i behåll. Mantra 60 har därför hela fyra 4,5-tums element som delar på basuppgiften, medan diskant- och mellanregister tas om hand av ytterligare två element i en separat kammare i kabinettet. Denna ganska så ovaliga elementbestyckning bidrar till högtalarnas smala och högresta proportioner, men har också ljudmässiga fördelar eftersom elementen bildar en ”linjekälla” som reducerar reflektioner från golv och tak.
 
Ljudkvalitet
Med tanke på mängden högtalarelement har man nästan lov att förvänta sig en ”vägg av ljud”, och det får man faktiskt också. Mantra 60 har inte bara testets största och bredaste ljudbild, utan är också ytterst exakt när det gäller att teckna upp konturerna av musikerna som spelar framför dig. Klangbalansen är mjuk och varm och trumslagen har ordentlig ”snärt”. Det står också tämligen snabbt klart att de här högtalarna trivs med att spela rejält högt!
Vi förväntade oss framför allt en häftig basåtergivning men blev egentligen mest imponerade av den florlätta och behagliga diskanten. Mantra 60 behärskar konsten att vara klara och tydliga utan att vara påträngande, aggressiva eller överdrivna på något sätt. Ur den synvinkeln påminner de lite om de tyska Elac-högtalarna, fast har en extra dos driv och engagemang.
System Adio har verkligen lyckats med basregistret i den här högtalaren. Det är inte överdrivet fylligt och vid första provlyssningen kan det nästan verka som om Mantra 60 spelar mindre bas än konkurrenterna. Längre tids lyssning avslöjar dock att högtalarna har rikligt med tyngd när det verkligen gäller, med ytterst bra rytmisk precision och klara skillnader mellan tonhöjderna. System Audio har prioriterat exakthet före dånande bas, och det anser vi vara ett helt korrekt beslut i den här prisklassen.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

PSB Image T6

Kraft och kontroll!

När kanadensiska PSB lanserar en ny högtalarserie finns det all anledning att spetsa öronen. Och nya Image-serien får vi nog räkna med att höra mycket av i framtiden!

Kraftfull och musikalisk. Djup och exakt bas.
En smula grov diskant.

Elac FS 207A

Balanskonstnären

Tyska högtalare duger bara till högljudd joddling och hornmusik, sägs det. Högtalarna från Elac bryter definitivt mot den uppfattningen. Mer silkeslent ljud får man leta efter!

Varmt och väl avstämt, fylligt ljud.
Ingen rockhögtalare.

Audiovector Ki3 Signature

Bäst av de minsta?

Audiovectors K-serie har länge tillhört våra absoluta favoriter när det gäller kompakta och lättplacerade högtalare. Nu finns den i en ny och förbättrad version.

Musikaliska och lättplacerade.
Går inte avgrundsdjupt.

B&W CM7

Gammal klassiker i ny form

Att Bowers & Wilkins CM-högtalare är några av de mest uppskattade i prisklassen är enkelt att förstå när man lyssnar på den kompakta men potenta CM7.

Fylligt och varmt ljud. Glasklart mellanregister.
Aningen oprecis bas.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Annons
Annons

Läs också

För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!