Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Audiovector Ki3 Signature

Bäst av de minsta?

Audiovectors K-serie har länge tillhört våra absoluta favoriter när det gäller kompakta och lättplacerade högtalare. Nu finns den i en ny och förbättrad version.
Ljud & Bild tycker
Musikaliska och lättplacerade.
Går inte avgrundsdjupt.
Specifikationer
Audiovector Ki3 Signature 2,5-vägs golvhögtalare 1-tums diskant 2 x 5-tums bas/mellanregister Pris: 16 300 kr

Den nya Ki-serien – där bokstaven ”i” står för ”improved” – har samma smala och lättplacerade kabinett som tidigare, men det är också det enda som finns kvar av de ursprungliga K3-högtalarna. Elementen, delningsfiltret och terminalerna är nya, och Audiovector har lagt särskild vikt vid att högtalarna ska vara mer effektiva än föregångarna, med hjälp av nya delningsfilter med Dynamic Feed Forward-teknik. Audiovector och konstruktör Ole Klifoth har också som vanligt släppt högtalarna i flera olika kvalitetsnivåer. Här testar vi den allra grymmaste Signature-versionen, som har en ny vibrationsdämpande sockel och en annan diskantupphängning än Standard- och Super-modellen.
 
Ljudkvalitet
Ki3 är konstruerad för att vara flexibel vad gäller placering, men ironiskt nog är också dess prestanda väldigt beroende på hur man placerar den. Om du ställer högtalarna ut på golvet, som är vanligt i hifi-sammanhang, låter de ganska så tunt och anemiskt i förhållande till de andra testdeltagarna. Basen rullar av tidigt och ljudet får inte sitt nödvändiga fundament.
Tätt intill väggen blir det andra bullar. Väggplacering har nämligen en tendens att förstärka de lägsta frekvenserna, och det utnyttjar Ki3 Signature till sin fördel. Den till en början lite tunna basåtergivningen ändrade sig och blev åtskilligt fylligare och mer utsträckt nedåt när vi ställde högtalarna ungefär 30 centimeter från väggen, vilket är vad Audiovector rekommenderar. Vi upplevde också att basen blev rappare och bättre definierad, helt enkelt för att högtalarna ”kopplas” bättre till lyssningsrummet och spelar mer ihop med det.
Mången hifi-entusiast fnyser åt placering nära väggen eftersom det brukar förstöra allt vad djup och precision heter i ljudbilden. Men här har Audiovector uppenbarligen ett par äss i rockärmen, för ljudbilden är förvånansvärt stor och har ett strålande djupperspektiv och fin rumskänsla även när högtalarna står tätt intill väggen med ett stort hifi-rack mellan sig.
Ljudet är som vi känner igen det från Audiovector, spelstilen är relativt framfusig och energisk och klarar pop, rock och hiphop lika bra som akustisk musik utan att blinka. Mellanregistret är inte fullt lika fylligt och krispigt som vad B&W CM7 presterar, och Audiovector lyckas inte heller få till riktigt samma upplösning i diskanten som Elac FS 207A. Däremot är det bra snärt i diskanten och rytmkänslan är väldigt bra.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

System Audio Mantra 60

Musikaliskt fyrverkeri

Innan testet var över fick vi testrummet ännu ett vackert besök: en hög och smal högtalare med baselement så långt ögat kunde se …

Varm och fyllig klang. Häftig och dynamisk bas. Spelar högt och rent.
Ingenting.

PSB Image T6

Kraft och kontroll!

När kanadensiska PSB lanserar en ny högtalarserie finns det all anledning att spetsa öronen. Och nya Image-serien får vi nog räkna med att höra mycket av i framtiden!

Kraftfull och musikalisk. Djup och exakt bas.
En smula grov diskant.

Elac FS 207A

Balanskonstnären

Tyska högtalare duger bara till högljudd joddling och hornmusik, sägs det. Högtalarna från Elac bryter definitivt mot den uppfattningen. Mer silkeslent ljud får man leta efter!

Varmt och väl avstämt, fylligt ljud.
Ingen rockhögtalare.

B&W CM7

Gammal klassiker i ny form

Att Bowers & Wilkins CM-högtalare är några av de mest uppskattade i prisklassen är enkelt att förstå när man lyssnar på den kompakta men potenta CM7.

Fylligt och varmt ljud. Glasklart mellanregister.
Aningen oprecis bas.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.