Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Test av 5 hifi-högtalare

Högtalarfest!

Ute efter en stilig högtalare som kan ge dig konsertkänsla hemma i vardagsrummet – utan att fullständigt rasera budgeten? Då kan någon av de här vara mitt i prick.
Ljud & Bild tycker
Fylligt och varmt ljud. Glasklart mellanregister.
Aningen oprecis bas.
Specifikationer

B&W CM7
3-vägs golvhögtalare
1-tums diskant
5-tums mellanregister
6,5-tums bas
Pris: 15 000 kr

Tar man en titt på dagens högtalare kan det nästan verka som om tiden stått stilla. De ser ju trots allt ut som de alltid har gjort, mer eller mindre, medan TV-apparaterna har blivit plattare och musiksamlingen har flyttat från snurrande skivor till en vibrerande telefon i innerfickan. Vad många inte vet är att det sker en större utveckling på högtalarfronten än någonsin förut, helt enkelt på grund av att konkurrensen hårdnar om köparnas gunst.
De främsta högtalartillverkarna måste jobba allt hårdare om de ska ligga ett steg före de kinesiska billighetsmärkena, och det har stor inverkan på vilken ljudkvalitet du och jag kan köpa för våra pengar. Tillverkarna spränger ständigt gränser för hur ypperlig ljudkvalitet som kan frambringas, men vad som är ännu mer förbluffande att se – och inte minst höra – hur hög ljudkvalitet man kan få från relativt billiga högtalare nu för tiden. Det är modellerna mellan 15 000 och 20 000 kronor bra exempel på. För sådana summor kan du köpa läcker design, vackra material och sofistikerad teknik som tidigare varit förbehållen betydligt dyrare högtalare.

Testet
I den här jämförelsen har vi tagit oss an fem olika högtalare som kostar mellan 11 000 och 23 000 kronor. Som vanligt har vi lagt störst vikt vid ljudet, men vi tittar också på hur flexibla testdeltagarna är när det gäller placering och förstärkarval. Vi letar inte bara efter de som har ljud utan också efter de som ger mest för pengarna. Vem vet, bland de här fem kandidaterna kanske vi hittar både och?
Sammanfattning:
Tungt ljud till bra pris!
Testet visar att högtalarna i den här prisklassen har många goda kvaliteter, men du får inte nödvändigtvis allt på en gång. Eller?
Att utse den bästa högtalaren av så många kandidater är inte lätt, men System Audio Mantra 60 har så många kvaliteter att de är en värdig vinnare. Om du kopplar ihop de här högtalarna med en bra förstärkare i motsvarande prisklass så får du en ljudkvalitet som är häftig, dynamisk och realistisk.
I detta test döljer det sig också ett ordentligt superköp. Vi trodde först att Image-seriens nya toppmodell T6 från PSB skulle ha ett riktpris på runt 15 000 kronor. Och rent ljudmässigt hör den tveklöst hemma i detta sällskap – T6 spelar nämligen all slags musik på ett mycket övertygande sätt, med bergfast bas och en fyllig, ofärgad klang. Och när det sedan visar sig att högtalarna bara kostar 11 000 kronor så råder det ingen som helst tvekan om att PSB är tillbaka i full vigör när det gäller att ge mycket för pengarna.

Produkter i testet

System Audio Mantra 60

Musikaliskt fyrverkeri

Innan testet var över fick vi testrummet ännu ett vackert besök: en hög och smal högtalare med baselement så långt ögat kunde se …

Varm och fyllig klang. Häftig och dynamisk bas. Spelar högt och rent.
Ingenting.

PSB Image T6

Kraft och kontroll!

När kanadensiska PSB lanserar en ny högtalarserie finns det all anledning att spetsa öronen. Och nya Image-serien får vi nog räkna med att höra mycket av i framtiden!

Kraftfull och musikalisk. Djup och exakt bas.
En smula grov diskant.

Elac FS 207A

Balanskonstnären

Tyska högtalare duger bara till högljudd joddling och hornmusik, sägs det. Högtalarna från Elac bryter definitivt mot den uppfattningen. Mer silkeslent ljud får man leta efter!

Varmt och väl avstämt, fylligt ljud.
Ingen rockhögtalare.

Audiovector Ki3 Signature

Bäst av de minsta?

Audiovectors K-serie har länge tillhört våra absoluta favoriter när det gäller kompakta och lättplacerade högtalare. Nu finns den i en ny och förbättrad version.

Musikaliska och lättplacerade.
Går inte avgrundsdjupt.

B&W CM7

Gammal klassiker i ny form

Att Bowers & Wilkins CM-högtalare är några av de mest uppskattade i prisklassen är enkelt att förstå när man lyssnar på den kompakta men potenta CM7.

Fylligt och varmt ljud. Glasklart mellanregister.
Aningen oprecis bas.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.