TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

B&W CM7

Gammal klassiker i ny form

Att Bowers & Wilkins CM-högtalare är några av de mest uppskattade i prisklassen är enkelt att förstå när man lyssnar på den kompakta men potenta CM7.

forfatter
Publicerad 2010-05-07 - 06:00
L&B tycker
Fylligt och varmt ljud. Glasklart mellanregister.
Aningen oprecis bas.
Specifikationer
B&W CM7 3-vägs golvhögtalare 1-tums diskant 5-tums mellanregister 6,5-tums bas Pris: 15 000 kr
Riktpris: 15000Pr. 2010-05-07 Produktsida

CM-serien från Bowers & Wilkins har hunnit bli välrenommerad sedan den introducerades för ett par år sedan. Ledorden är en minimalistisk kabinettdesign och flera konstruktionsdetaljer som lånats från den exklusiva 800-serien. När den nya toppmodellen CM9 släpptes fick också de övriga modellerna en ansiktslyftning med ny look i läcker svart pianolack. CM9 har varit en trofast referens hos oss en längre tid, men om du tycker att de är för stora så kanske CM7 kan vara ett bra alternativ. I stället för storebrors dubbla baselement och 7-tums FST-mellanregister nöjer sig CM7 med ett 5-tums mellanregister och en enda bas, i ett mindre kabinett. Det innebär också att de får en mindre dominerande framtoning.
 
Ljudkvalitet
Ljudet från CM7 har precis som man kan förvänta sig mycket gemensamt med storebror CM9, men är lite mjukare i kanterna. Hela ljudbilden är anpassad efter att högtalaren inte har lika mycket kraft till sitt förfogande. Därför är diskanten en smula mer behärskad och basåtergivningen inte lika hårtslående. I mindre rum kan CM7 göra ett väl så bra jobb som CM9.
Det första man lägger märke till är att mellanmodellen i CM-serien har en förbluffande öppenhet i mellanregistret. Röståtergivningen är skrämmande realistisk och både mans- och kvinnoröster klingar friskt, utan att låta varken för blöta eller för hårda. Diskanten är väldigt fint upplöst, men samtidigt behaglig att lyssna på. Den samarbetar med mellanregistret och bidrar till att måla upp en stor ljudbild med massor av ”luft” runt instrumenten.
Basåtergivningen har rikligt med tyngd bakom sig men känns också lite ”baktung” eftersom den inte är särskilt väldefinierad i anslagen. Det 6,5 tum stora baselementet tvingas jobba över i ett brett frekvensregister och upplevs inte som särskilt precist när det gäller att återge olika tonhöjder. Det räcker för det mesta fint till pop och rock, och syntbas går bra, men flyter ihop lite grand när till exempel kontrabas ska återges.
Högtalarens distinkta och avslöjande ljudkaraktär gör att den omedelbart kommer att falla anhängare av akustisk och klassisk musik i smaken, liksom de som gillar hiphop och elektronika. De som föredrar tyngre rock vill nog hellre ha en högtalare med mer sprutt i de lägre oktaverna, och som samtidigt är lite mindre avslöjande. CM7:s tydliga mellanregister är nämligen tämligen skoningslöst mot dåliga och hårt komprimerade inspelningar.
 

Också i detta test:

System Audio Mantra 60

Musikaliskt fyrverkeri

Innan testet var över fick vi testrummet ännu ett vackert besök: en hög och smal högtalare med baselement så långt ögat kunde se …

Varm och fyllig klang. Häftig och dynamisk bas. Spelar högt och rent.
Ingenting.

PSB Image T6

Kraft och kontroll!

När kanadensiska PSB lanserar en ny högtalarserie finns det all anledning att spetsa öronen. Och nya Image-serien får vi nog räkna med att höra mycket av i framtiden!

Kraftfull och musikalisk. Djup och exakt bas.
En smula grov diskant.

Elac FS 207A

Balanskonstnären

Tyska högtalare duger bara till högljudd joddling och hornmusik, sägs det. Högtalarna från Elac bryter definitivt mot den uppfattningen. Mer silkeslent ljud får man leta efter!

Varmt och väl avstämt, fylligt ljud.
Ingen rockhögtalare.

Audiovector Ki3 Signature

Bäst av de minsta?

Audiovectors K-serie har länge tillhört våra absoluta favoriter när det gäller kompakta och lättplacerade högtalare. Nu finns den i en ny och förbättrad version.

Musikaliska och lättplacerade.
Går inte avgrundsdjupt.

Lämna en kommentar

Senaste artiklar:

MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Stentuffa bashögtalare från Klipsch Toppmodellen har ett 16(!) tums baselement.
Aktiva retrohögtalare från Klipsch Vill du ha trådlösa högtalare med drag i? Klipsch The Sevens och The Nines borde rocka tillräckligt.
lbpluss
Slår Sonos på deras hemmabana Audio Pro A15 är en stark liten multiroom-bordshögtalare som du kan ta med dig ut i trädgården.
lbpluss
Fylligt ljud och full streaming Golvhögtalarna Audio Pro A38 är en inredningsvänlig allt-i-ett stereo med musikstreaming, multiroom och TV-anslutning.
Musik i duschen Ikea Vappeby är en liten Bluetooth-högtalare som tål att användas i badrummet.
Följ Ljud & Bild