Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Elac FS 207A

Balanskonstnären

Tyska högtalare duger bara till högljudd joddling och hornmusik, sägs det. Högtalarna från Elac bryter definitivt mot den uppfattningen. Mer silkeslent ljud får man leta efter!
Ljud & Bild tycker
Varmt och väl avstämt, fylligt ljud.
Ingen rockhögtalare.
Specifikationer
Elac FS 207A 2,5-vägs golvhögtalare Banddiskant 2 x 7-tums bas/mellanregister Pris: 14 000 kr

FS 207A är en så kallad 2,5-vägskonstruktion där två baselement delar på mellanregistret men bara det nedersta spelar djupbas. På så sätt får man hög effektivitet och ett stort frekvensomfång från en kompakt högtalare. FS 207A är minst i testet, men å andra sidan är den avancerad på insidan.
Elac-högtalaren har faktiskt samma diskantelement som sina betydligt dyrare storebröder FS 249, vilket ger dem ett äss i rockärmen jämfört med övriga högtalare i prisklassen. Den speciella banddiskanten har effektiva neodym-magneter och kan återge frekvenser ända upp till 50 kHz. De blanka basmembranen är en ”sandwich-konstruktion” där Elac har limmat fast ett tunt lager aluminium utanpå ett papplager för att få rätt ljudegenskaper. Kraftiga biwiring-terminaler klarar högtalarkablar av ordentlig sort, och sist men inte minst är FS 207A utrustade med en stabil sockel som kan förses med antingen spikes eller gummifötter.
 
Ljudkvalitet
Ska vi beskriva Elac-ljudet med ett enda ord så måste det bli ”smooth”. Återgivningen är väldigt len, mjuk och behaglig. Det silkeslena mellanregistret nästan smeker våra hörselgångar och blir aldrig hårt i kanten. Från testet av FS 249 känner vi också igen den finkorniga diskanten som återger massor av detaljer utan att bli ansträngande att lyssna på.
Elac FS 207A är inte en högtalartyp som domineras av stor skrytfaktor. Basen är stram och exakt, utan påfallande ojämnheter, och längre upp i mellan- och diskantregistret finns en förförande öppenhet och förmåga att återge minsta lilla detalj utan att överfokusera. Elac behärskar den här balanskonsten ypperligt väl, vilket innebär att högtalarna bör kunna ge goda resultat med en mängd olika typer av elektronik.
Elacs kanske främsta egenskap är att de verkar avstämda för att låta bäst på en ”civiliserad” ljudnivå. Man behöver inte dra på med volymratten för att få ett gediget och tydligt lyssningsintryck – allting faller på plats redan på en behaglig volym. Det går dock att spela högt när man vill, och FS 207A kräver inte speciellt mycket för att göra just det.
Elac-högtalarna känns inte lika skoningslöst avslöjande som B&W CM7, och är mer förlåtande mot dåliga inspelningar Ändå verkar de inte vara testets mest logiska rockhögtalare. Den raffinerade diskantåtergivningen är en aning för behärskad och högtalarna håller igen lite på dynamiken när man spelar riktigt högt.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

System Audio Mantra 60

Musikaliskt fyrverkeri

Innan testet var över fick vi testrummet ännu ett vackert besök: en hög och smal högtalare med baselement så långt ögat kunde se …

Varm och fyllig klang. Häftig och dynamisk bas. Spelar högt och rent.
Ingenting.

PSB Image T6

Kraft och kontroll!

När kanadensiska PSB lanserar en ny högtalarserie finns det all anledning att spetsa öronen. Och nya Image-serien får vi nog räkna med att höra mycket av i framtiden!

Kraftfull och musikalisk. Djup och exakt bas.
En smula grov diskant.

Audiovector Ki3 Signature

Bäst av de minsta?

Audiovectors K-serie har länge tillhört våra absoluta favoriter när det gäller kompakta och lättplacerade högtalare. Nu finns den i en ny och förbättrad version.

Musikaliska och lättplacerade.
Går inte avgrundsdjupt.

B&W CM7

Gammal klassiker i ny form

Att Bowers & Wilkins CM-högtalare är några av de mest uppskattade i prisklassen är enkelt att förstå när man lyssnar på den kompakta men potenta CM7.

Fylligt och varmt ljud. Glasklart mellanregister.
Aningen oprecis bas.
forfatter
Av

1 Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.