Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Bose Companion 5

Design som tär på plånboken

Detta är ett lite underligt system. Bose är ju inte direkt kända för att vara billiga och de är ju också kända för att göra en del saker som inte alla uppskattar rent ljudmässigt. Men en sak ska Companion 5 ha beröm för, och det är att det är snyggt.

Diskret
Anläggningen består av två satelliter och en subbas. Satelliterna står på egna ben och är svagt böjda. Det är inga problem att få plats med systemet utan att det känns dominerande i rummet. Förutom själva ljuddelen ingår det en fjärrkontroll som är kopplad på samma sätt som hos Altec Lansing. Den har också samma aux-ingång och hörlursuttag. Inställningar och daglig skötsel är däremot enklare och mer intuitivt än hos Altec. Du kan dämpa ljudet helt genom att röra vid plattan på toppen, och sätta på det genom att röra vid den igen. Du kan däremot bara ställa in volymen med den här kontrollen, inte bas och diskant vilket är lite irriterande. Ska du justera basen måste du böja dig ner och göra det direkt på subbasen.
Bose använder sig av specialkontakter på kablarna, precis som Altec Lansing. Det hade varit bättre om de kört med standardkablar så att du kunde byta ut dem utan att behöva vända dig till Bose för att köpa nya.
 
Kvalitet
Som nämnts tidigare är satelliterna avrundade. Allt för att uppnå vad Bose kallar surroundljud. Och den myten kan vi avliva med en gång: högtalarna ger ljudet djup och rumskänsla, men surround är det definitivt inte. För att lyckas med det får Bose lägga till ett par extra satelliter till.
För puritaner är detta inte rätt sätt att hantera musiken, men högtalarna ger ett behagligt ljud som inte förvrängs när man spelar högt, vilket Altec gjorde. När vi jämför med anläggningar som spelar stereo som man är van vid blir man förvånad över ljudbilden som Bose presenterar. Allt låter som sagt annorlunda och kräver nog viss tillvänjning. För den som köper högtalare för att kunna lyssna på musiken exakt som den blev inspelad är detta nog inte helt perfekt, kanske bör man hellre överväga något annat.
 
Dyrt
Bose är som sagt inte kända för att vara ett billigt märke. Och inte den här anläggningen heller. 5 000 kronor får du räkna med att punga ut med. Då får du högtalare med ett mycket stiligt utseende och som kan spela riktigt högt. Kan du dessutom acceptera Boses lite speciella ljudbild så kan detta vara något att bli förtjust i. Companion 5 är kanske inte något för alla, men för den som gillar ljudet är systemet inte oävet alls. Det låter nämligen bra och ger ljudet en fin rumskänsla.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Logitech Z-2300

Datorspecialisten

Logitech är tillverkaren som kanske tillsammans med Creative har gjort flest ljudanläggningar som är avsedda för datorer. Detta är också testets avgjort billigaste högtalare, så det var med viss spänning vi kopplade upp Z-2300 för att jämföra ljudet med de andra ljudspecialisternas.

Billigt. Bra ljud. Välbalanserat.
Ingen stilikon.

Harman/Kardon GLA-55

För stilmedvetna

Du glömmer inte Harman/Kardons GLA-55 när du väl har sett det.

Strålande ljud.
Extremt dyrt. Underlig design.

Bowers & Wilkins MM-1

Full diskretion

B&W MM-1 är så nytt att den knappt har hunnit ut till butikerna än. Det är ett av systemen som saknar subbas. Priset är inte direkt lågt – men man får verkligen valuta för pengarna.

Fantastiskt ljud. Ytterst litet och diskret. Snyggt.

Altec Lansing Expressionist Ultra MX6021

Kraftpaket med problem

Aux-ingång på kontrollenheten. Bra subbas. Bra diskanter.
Förvrängningar på hög volym.
forfatter
Av

1 Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.