Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Altec Lansing Expressionist Ultra MX6021

Kraftpaket med problem

Publicerad 2010-05-28 - 06:00
Altec Lansing Expressionist Ultra MX6021
Marius Senaste artiklar:
Marius

Detta är Ultra MX6021, Altec Lansings toppmodell i Expressionist-serien. Bara namnet Ultra ger en antydan om att detta är något som ska utmärka sig i positiv riktning. Det första vi reagerade positivt på var priset. Att den inte kostar mer än lite drygt två tusenlappar var något av en överraskning. Altec Lansings system består av två satellithögtalare och en subbas.
 
Futuristisk
Rent utseendemässigt har Altec Lansing hållit sig till det modernistiska och subbasen ser ut som en pyramid med platt topp. Den är ganska så imponerande och det är kanske något man ska tänka på när man köper. Detta är ingen minibas utan tar mycket plats i ett litet arbetsrum. Satelliterna är däremot inte lika dominerande. De är inte direkt mini heller, men tar definitivt inte upp mycket plats. Satelliterna är gjorda i rökfärgat glas där själva elementen sticker ut på baksidan. Det är lite svårt att förklara utseendet, men en titt på bilden förklarar det mesta. Utöver högtalarna och subbasen finns en liten kabelbaserad kontrollenhet som är lätt tillgänglig på skrivbordet där du sitter.
 
Lite svår
Kontrollenheten tar lite tid att vänja sig vid. Enligt vår åsikt är den onödigt komplicerat konstruerad. I stort sett allt från volym till diskant och bas sköts med ett hjul. Problemet är att du måste vrida åt olika håll för de olika inställningarna – en märklig variant som hade kunnat lösas på ett bättre sätt. På pluskontot finns en aux-ingång och ett hörlursuttag.
 
Kvalitet
Detta är en anläggning som skryter med att den kan trycka ifrån sig ordentligt. Det gör den också, men det finns en del att anmärka på ljudkvaliteten. Subbasen finns det inget att säga om. Du kan justera in den så att den blir ett veritabelt ljudskalv, och helt utan förvrängningar. Du kan spela snudd på hur högt som helst och den hänger fortfarande med. Detta gäller även satelliternas diskanter. Bas/mellanregistren på satelliterna är däremot en annan historia. Så länge du spelar på måttlig volym går det ganska så bra, men när du vrider upp nivån så skär det sig.
Dessa element hänger helt enkelt inte med. När du verkligen vill dra på med hög volym förvrängs ljudet så mycket att hela ljudbilden förstörs. Det blir helt enkelt otrevligt att lyssna. Högtalarna hänger som sagt med på måttlig volym, men inte när man spelar högt. Jag är inte extremt kräsen men om jag betalar mer än tvåtusen kronor för ett högtalarsystem så förväntar jag mig att det håller en viss standard. Det gör inte den här anläggningen från Altec Lansing.
 

Ljud & Bild tycker

Aux-ingång på kontrollenheten. Bra subbas. Bra diskanter. Förvrängningar på hög volym.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen