Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Altec Lansing Expressionist Ultra MX6021

Kraftpaket med problem

Av / 2010-05-28 - 06:00
Altec Lansing Expressionist Ultra MX6021
Marius

Detta är Ultra MX6021, Altec Lansings toppmodell i Expressionist-serien. Bara namnet Ultra ger en antydan om att detta är något som ska utmärka sig i positiv riktning. Det första vi reagerade positivt på var priset. Att den inte kostar mer än lite drygt två tusenlappar var något av en överraskning. Altec Lansings system består av två satellithögtalare och en subbas.
 
Futuristisk
Rent utseendemässigt har Altec Lansing hållit sig till det modernistiska och subbasen ser ut som en pyramid med platt topp. Den är ganska så imponerande och det är kanske något man ska tänka på när man köper. Detta är ingen minibas utan tar mycket plats i ett litet arbetsrum. Satelliterna är däremot inte lika dominerande. De är inte direkt mini heller, men tar definitivt inte upp mycket plats. Satelliterna är gjorda i rökfärgat glas där själva elementen sticker ut på baksidan. Det är lite svårt att förklara utseendet, men en titt på bilden förklarar det mesta. Utöver högtalarna och subbasen finns en liten kabelbaserad kontrollenhet som är lätt tillgänglig på skrivbordet där du sitter.
 
Lite svår
Kontrollenheten tar lite tid att vänja sig vid. Enligt vår åsikt är den onödigt komplicerat konstruerad. I stort sett allt från volym till diskant och bas sköts med ett hjul. Problemet är att du måste vrida åt olika håll för de olika inställningarna – en märklig variant som hade kunnat lösas på ett bättre sätt. På pluskontot finns en aux-ingång och ett hörlursuttag.
 
Kvalitet
Detta är en anläggning som skryter med att den kan trycka ifrån sig ordentligt. Det gör den också, men det finns en del att anmärka på ljudkvaliteten. Subbasen finns det inget att säga om. Du kan justera in den så att den blir ett veritabelt ljudskalv, och helt utan förvrängningar. Du kan spela snudd på hur högt som helst och den hänger fortfarande med. Detta gäller även satelliternas diskanter. Bas/mellanregistren på satelliterna är däremot en annan historia. Så länge du spelar på måttlig volym går det ganska så bra, men när du vrider upp nivån så skär det sig.
Dessa element hänger helt enkelt inte med. När du verkligen vill dra på med hög volym förvrängs ljudet så mycket att hela ljudbilden förstörs. Det blir helt enkelt otrevligt att lyssna. Högtalarna hänger som sagt med på måttlig volym, men inte när man spelar högt. Jag är inte extremt kräsen men om jag betalar mer än tvåtusen kronor för ett högtalarsystem så förväntar jag mig att det håller en viss standard. Det gör inte den här anläggningen från Altec Lansing.
 

Ljud & Bild tycker

Aux-ingång på kontrollenheten. Bra subbas. Bra diskanter. Förvrängningar på hög volym.

Också i detta test:

Test av 5 datorhögtalare

Logitech Z-2300

Datorspecialisten

Logitech är tillverkaren som kanske tillsammans med Creative har gjort flest ljudanläggningar som är avsedda för datorer. Detta är också testets avgjort billigaste högtalare, så det var med viss spänning vi kopplade upp Z-2300 för att jämföra ljudet med de andra ljudspecialisternas.

Billigt. Bra ljud. Välbalanserat.
Ingen stilikon.
Läs hela testet

Harman/Kardon GLA-55

För stilmedvetna

Du glömmer inte Harman/Kardons GLA-55 när du väl har sett det.

Strålande ljud.
Extremt dyrt. Underlig design.
Läs hela testet

Bose Companion 5

Design som tär på plånboken

Detta är ett lite underligt system. Bose är ju inte direkt kända för att vara billiga och de är ju också kända för att göra en del saker som inte alla uppskattar rent ljudmässigt. Men en sak ska Companion 5 ha beröm för, och det är att det är snyggt.

Bra ljud. Ingen förvrängning. Behändig kontrollenhet.
Dyrt. Lite egendomlig ljudbild.
Läs hela testet

Bowers & Wilkins MM-1

Full diskretion

B&W MM-1 är så nytt att den knappt har hunnit ut till butikerna än. Det är ett av systemen som saknar subbas. Priset är inte direkt lågt – men man får verkligen valuta för pengarna.

Fantastiskt ljud. Ytterst litet och diskret. Snyggt.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Rulla till toppen