TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Dynaudio MC15

Lyx till laptopen

MC15 är en liten minimonitor som är gjord för att stå på skrivbordet. Och det som känns som overkill för somliga är kanske mitt i prick för andra.

forfatter
Publicerad 2011-06-27 - 14:39
L&B tycker
Stor, öppen och behaglig karaktär. Stram och taktfast bas.
Begränsad ljudnivå. Bäst till skrivbord eller små rum.
Specifikationer
 • 2-vägs aktiv stativhögtalare
 • Förstärkare: 50 + 50 watt
 • Omfång: 55–21 000 Hz

MC15 är ett alternativ för alla som vill ha hifi-ljud på skrivbordet – det handlar om en förfinad och specialanpassad variant av Dynaudios studiohögtalare BM5A. Den har dessutom mycket gemensamt med Focus-modellen. Elementen är av samma typ men sitter tätare i ett mindre kabinett. Du får också nöja dig med ett mer spartanskt utseende, träfaneren är utbytt mot svart vinyl. Högtalarna har metallsocklar som vinklar upp dem när de står på skrivbordet.

Anslutningar
Även på baksidan finns det likheter med Focus 110A. Efter vad vi kan se är förstärkardelarna helt identiska, med 2 x 50 watt samt en möjlighet att fintrimma bas, mellanregister och diskant. Detta är särskilt praktiskt vid närfältslyssning där reflektioner från skrivbordet kan påverka ljudet eller om diskanten blir påträngande. Precis som 110A har MC15 en enda analog ingång. Enklaste sättet att koppla in datorn är övergången från minijack till RCA som ingår, men vi tycker nog att Dynaudio gott kunde ha tagit sig råd att bjussa på en digitalingång – särskilt som Elac AM 150 som kostar hälften så mycket har det.

Ljudkvalitet
Det är egentligen lite missvisande att kalla Dynaudio MC15 för PC-högtalare, för ljudet är långt bättre än vad man brukar förknippa med datorer. Mer korrekt är nog att kalla dem för hifi-skrivbordshögtalare.

Först kopplade vi MC15 till en laptop via Hegels USB-DAC HD2 (testvinnare) och undersökte dem med närfältslyssning på var sin sida av datorskärmen. Och det var märkligt hur de nästan försvann i ljudbilden, som var imponerande på både bredden och på djupet. Ljudet var väldigt korrekt rent tonalt, med ytterst realistiska röster och en finkornig diskant.
Sedan bytte vi till laptopens egen ljudutgång via minijack, och ljudet blev genast en del sämre. PC:ns ljudkort gav inte alls lika stort och fylligt ljud som Hegels D/A-omvandlare, det lät rent allmänt grövre. Vill du utnyttja MC15:s potential är det alltså på sin plats att skaffa en bra omvandlare. Att MC15 är gjorda för en lite annan placering än de stora Focus 110A hör man framför allt på att de är en smula försiktigare i basen, och på samma gång lite mindre framåt i mellanregistret. De kan inte heller spela lika högt, trots att de har samma förstärkare till förfogande.

Ljudnivån räcker gott och väl när du sitter en halvmeter bort, men om du ska fylla ett helt vardagsrum är det uppenbart att de större Focus- eller AVI-högtalarna är bättre alternativ. MC15 känner sig betydligt mer hemma på skrivbordet, fast då med minst en halvmeters – helst närmare en meters – avstånd. Det superfokuserade ljudet kan bli i mesta laget om man får det rakt i ansiktet, och dessutom blir stereoeffekten bättre om det finns ett visst avstånd mellan högtalarna.

Slutsats
MC15 är ett bra alternativ för dig som vill sätta ihop en liten hifi-anläggning runt datorskärmen. Samtidigt gör bristen på digitala ingångar att du är hänvisad till datorns ljudkort om du inte kopplar in en separat D/A-omvandlare. En sådan höjer totalpriset och gör att MC15 får hård konkurrens från billigare varianter som Elac AM 150.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Aktivt är smart!

Testet visar att aktiva högtalare låter otroligt bra med tanke på sin ringa storlek och att de i många fall ger mer för pengarna än passiva.

Elac AM150

Har allt!

AM 150 från Elac är en av testets billigaste men bakom det låga priset döljer sig en helaktiv högtalare av förvånansvärt god kvalitet.

Fyllig, rik på bas och musikalisk. Bra anslutningar.
Ingenting för de här pengarna!

Dynaudio Focus 110 Active

Proffsmonitor

Dynaudio har byggt aktiva studiomonitorer i åratal, så det kommer inte som någon större överraskning att den här versionen för hemmabruk låter superbt.

Kristallklart, varmt och öppet ljud. Djup och välkontrollerad bas.
Bara analoga ingångar. Lite ”snällt” ljud.

AVI Neutron Five 2.1

Allt i ett

Med separat subbas, ljudingångar och fjärrkontroll har AVI testets mest kompletta ljudanläggning.

Oerhört flexibla anslutningar. Bra samspel mellan subbas och satelliter.
Bara passiva högtalare. Saknar lite upplösning och öppenhet

Scansonic S5 Active

Budgetalternativet

För dig som vill ha aktiva stereohögtalare utan att det kostar skjortan är Scansonic S5 ett billigt alternativ.

Fylligt och fint mellanregister. Enkel att installera.
En aning sus på låg volym.

Waterfall Audio Serio/HF1

Waterfall Audio Serio/HF1

Från franska Waterfall kommer ett litet och nätt 2.1-system som både är snyggt och enkelt att få plats med.

Bra mellanregister. Fyllig och taktfast bas.
Lite tunn i övergången mellan subbas och högtalare.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Finsk Bluetooth-högtalare du kan ta med till bastun Och den kan också användas som ishink!
De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend