Sammanfattning

Aktivt är smart!

Testet visar att aktiva högtalare låter otroligt bra med tanke på sin ringa storlek och att de i många fall ger mer för pengarna än passiva.
forfatter

Aktiva högtalare är perfekta för dig som huvudsakligen lyssnar på musik på datorn eller hämtar musiken från ljudkällor som Sonos, Squeezebox eller en iPod. Dilemmat är bara hur du gör om du har fler ljudkällor. Hur gör du till exempel om du vill lyssna på TV-ljudet genom anläggningen?

Ibland är det praktiskt att ha flera ingångar, att kunna välja mellan dem och att ställa in volymen genom att vrida på en ratt. Sådant kräver en förförstärkare eller en vanlig förstärkare med Pre Out-utgång. Eller så kan du använda dig av en D/A-omvandlare som har extra ingångar och en volymkontroll.

Högtalarna som kommer närmast en komplett lösning är AVI Neutron Five 2.1. Tack vare extra ingångar, volymratt och ingångsväljare kan de ersätta en hel stereo. Därför är det lite synd att AVI inte har gått hela vägen och gjort högtalarna helt aktiva. Till AVI:s försvar hade det nog gjort systemet ännu dyrare. När man ser på prislappen är det ändå uppenbart att AVI-anläggningen ger mycket för pengarna, och tack vare digitalingångarna kan det i många fall vara enklare att få bra ljud med AVI än med Dynaudio.

Focus 110 Active har däremot den största potentialen rent ljudmässigt, även om det alltså spelar roll vilket slags ljudkälla du kopplar in. För full utdelning rekommenderar vi en bra stereoförstärkare eller en D/A-omvandlare med volymkontroll. Om du till exempel spenderar 12 000 kronor på Hegel HD20 får du en fenomenal hifi-anläggning till ett förhållandevis lågt pris.

I den billigare änden är det Elac AM 150 som sticker ut. Det är helt enkelt en fantastiskt bra högtalare som på vissa områden låter omåttligt bra i förhållande till priset! Den kan göra underverk med en billig ljudkälla som Sonos eller Airport Express, men vi är inte främmande för tanken att prova med fem stycken i hemmabion heller …

Också i detta test:

Dynaudio MC15

Lyx till laptopen

MC15 är en liten minimonitor som är gjord för att stå på skrivbordet. Och det som känns som overkill för somliga är kanske mitt i prick för andra.

Stor, öppen och behaglig karaktär. Stram och taktfast bas.
Begränsad ljudnivå. Bäst till skrivbord eller små rum.

Elac AM150

Har allt!

AM 150 från Elac är en av testets billigaste men bakom det låga priset döljer sig en helaktiv högtalare av förvånansvärt god kvalitet.

Fyllig, rik på bas och musikalisk. Bra anslutningar.
Ingenting för de här pengarna!

Dynaudio Focus 110 Active

Proffsmonitor

Dynaudio har byggt aktiva studiomonitorer i åratal, så det kommer inte som någon större överraskning att den här versionen för hemmabruk låter superbt.

Kristallklart, varmt och öppet ljud. Djup och välkontrollerad bas.
Bara analoga ingångar. Lite ”snällt” ljud.

AVI Neutron Five 2.1

Allt i ett

Med separat subbas, ljudingångar och fjärrkontroll har AVI testets mest kompletta ljudanläggning.

Oerhört flexibla anslutningar. Bra samspel mellan subbas och satelliter.
Bara passiva högtalare. Saknar lite upplösning och öppenhet

Scansonic S5 Active

Budgetalternativet

För dig som vill ha aktiva stereohögtalare utan att det kostar skjortan är Scansonic S5 ett billigt alternativ.

Fylligt och fint mellanregister. Enkel att installera.
En aning sus på låg volym.

Waterfall Audio Serio/HF1

Waterfall Audio Serio/HF1

Från franska Waterfall kommer ett litet och nätt 2.1-system som både är snyggt och enkelt att få plats med.

Bra mellanregister. Fyllig och taktfast bas.
Lite tunn i övergången mellan subbas och högtalare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.