Produkter i detta test
En liten iPod-högtalare i hörnet kan aldrig bli ett bra substitut för oss som är vana vid en riktig stereo och det fina ljudet man får från riktiga högtalare. Men alla är inte olika sugna på att fylla hyllorna med hifi-apparater. Finns det inget mellanting?
En aktiv högtalare är en helt vanlig högtalare, fast med inbyggd förstärkare. Med ett par sådana kan man koppla in signalkällorna direkt, och behöver ingen separat förstärkare. Det kan man spara både pengar och yta på, och i många fall blir ljudet till och med bättre än med fristående lösningar. Numera är det många som byter ut ljudkällan mot en bärbar dator, iPod eller något liknande, så det finns praktiska fördelar med att bygga in förstärkarna i högtalarna.
Aktiva högtalare passar ypperligt som ”högtalaranläggningar” för små trådlösa enheter som Sonos, Logitech Squeezebox eller Apple Airport Express. I delar av proffsbranschen har man hållit sig till aktiva högtalare i många år vid det här laget, men det är först nu som de blivit allt vanligare för hemmabruk.
Direktinsprutning
Det finns mänga fördelar med att bygga in förstärkaren i högtalaren, den största är att den kan skräddarsys efter elementet som ska drivas. Det ger ett bättre ljud eftersom högtalartillverkaren får bättre kontroll över resultatet och eftersom det är färre komponenter i vägen som kan påverka ljudkvaliteten.
En passiv högtalare drivs med en extern förstärkare som fördelar effekten till bas-, mellanregister- och diskantelementen med hjälp av ett passivt delningsfilter. Ett sådant filter använder spolar och kondensatorer som motstånd för de elektriska signalerna, vilket gör att mycket av förstärkarens effekt försvinner som värme.
En aktiv högtalare är jämförelsevis en mycket mer effektiv konstruktion. Den har ett elektroniskt delningsfilter som dirigerar höga och låga toner till olika förstärkardelar, och på så sätt drivs varje högtalarelement av sin egen kanal. Eftersom frekvensuppdelningen görs innan förstärkningen slipper man använda passiva komponenter i signalvägen. Resultatet är ungefär som en motor med direktinsprutning: högtalarna använder effekten bättre och ger ifrån sig ett renare, mer dynamiskt ljud.
Djupare bas
Det elektroniska delningsfiltret ger också en möjlighet att fintrimma frekvensåtergivningen. Man kan till exempel höja djupbasens nivå utan att det medför bieffekter längre upp i mellanregistret och diskanten. Aktiva högtalare brukar ha en djupare och kraftfullare bas än passiva högtalare av samma storlek, plus kan spela högre och renare.
Testet
Vi har tittat närmare på sex aktiva högtalare för hemmabruk. Priset varierar stort och deltagarna använder sig delvis av olika tekniska lösningar. Dynaudio och Elac har helt aktiva och kompakta tvåvägshögtalare, medan Waterfall och AVI satsar på hybrider med aktiv subbas. Ett par av deltagarna har inbyggd D/A-omvandlare och volymkontroll, medan andra kräver att du kopplar in en analog ljudkälla med en egen volymkontroll.
Ingen av testdeltagarna har trådlöst nätverk/Wi-Fi, så de behöver både ljudsignal och strömtillförsel från var sin sladd. För att använda högtalarna trådlöst tillsammans med Apple AirPlay och iTunes behöver du en Airport Express-mottagare.
Högtalarna vi testar den här gången är främst avsedda för hemmabruk, till skillnad från så kallade studiomonitorer som är avsedda för närfältslyssning och ofta har en annan ljudkaraktär än högtalare som är gjorda för vardagsrum. Det finns dock ingenting som hindrar att du provar med ”professionella” högtalare i en hifi-anläggning, och det kan bli aktuellt med ett test av sådana i ett annat nummer av Bild & Ljud Hemma.
- Förstärkare och högtalare kan matchas bättre.
- Mer effektiv drift genom aktivt delningsfilter.
- Rent allmänt bättre ljud än motsvarande passiva modeller.
Nackdelar med aktiva högtalare
- Förstärkaren kan inte uppgraderas.
- Fler sladdar (signal + ström).
- Högre värmeutveckling och tar mer plats/väger mer.
Produkter i detta test
Sammanfattning
Aktivt är smart!
Testet visar att aktiva högtalare låter otroligt bra med tanke på sin ringa storlek och att de i många fall ger mer för pengarna än passiva.
Dynaudio MC15
Lyx till laptopen
MC15 är en liten minimonitor som är gjord för att stå på skrivbordet. Och det som känns som overkill för somliga är kanske mitt i prick för andra.
Elac AM150
Har allt!
AM 150 från Elac är en av testets billigaste men bakom det låga priset döljer sig en helaktiv högtalare av förvånansvärt god kvalitet.
Dynaudio Focus 110 Active
Proffsmonitor
Dynaudio har byggt aktiva studiomonitorer i åratal, så det kommer inte som någon större överraskning att den här versionen för hemmabruk låter superbt.
AVI Neutron Five 2.1
Allt i ett
Med separat subbas, ljudingångar och fjärrkontroll har AVI testets mest kompletta ljudanläggning.
Scansonic S5 Active
Budgetalternativet
För dig som vill ha aktiva stereohögtalare utan att det kostar skjortan är Scansonic S5 ett billigt alternativ.
Waterfall Audio Serio/HF1
Waterfall Audio Serio/HF1
Från franska Waterfall kommer ett litet och nätt 2.1-system som både är snyggt och enkelt att få plats med.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser