Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: AVI Neutron Five 2.1

Allt i ett

Med separat subbas, ljudingångar och fjärrkontroll har AVI testets mest kompletta ljudanläggning.

Publicerad 2011-06-27 - 14:29
AVI Neutron Five 2.1
Audun Hage

Engelska AVI är en av pionjärerna inom aktiva, digitala högtalare för hemmabruk. Efter att ha byggt jättebra stereoförstärkare i många år bytte de inriktning för ett par år sedan och bygger numera högtalare med inbyggd förstärkare och D/A-omvandlare. Första modellen var ADM9 som vi testade 2008. Sedan dess har de förfinat sitt koncept och nu har turen kommit till detta 2.1-system med aktiv subbas och passiva tvåvägshögtalare som drivs av förstärkaren i subbasen.

Anslutningar
AVI-högtalarna har många olika anslutningar. Anläggningen är försedd med både analoga och digitala ingångar, och har också en separat fjärrkontroll med separat volymjustering för subbasen och satelliterna. Därifrån går det också att växla mellan olika ljudkällor.

Ljudkvalitet
Den inbyggda D/A-omvandlaren i AVI-subbasen gör ett väldigt bra jobb. Vi jämförde den optiska digitalingången direkt med en Musical Fidelity M1 DAC (5 000 kronor) och de analoga ingångarna, och vi tyckte att ljudet var förvånansvärt likt. Digitala spelare som Sonos låter så bra via digitalingången att vi inte tycker det finns något behov av en separat D/A-omvandlare.

AVI-anläggningen har en riktigt stor och fyllig ljudbild. Här finns ordentligt med fyllighet i röster och basen går djupare och känns fastare än Waterfalls HF1. Särskilt med akustisk musik och vismusik tycker vi att det låter bättre med AVI.
Den kompakta subbasen är uppenbarligen mer inriktad på att vara musikalisk än att vara brutal i hemmabion. Den följer basgångarna lekande lätt och har dessutom en bra punch längre upp i den övre delen av basregistret. Propellerheads syntbas slår oss med eftertryck i magen. Men allt har sina begränsningar: även om AVI:s baslåda tål mer stryk än Waterfalls så måste vi vara lite försiktiga med ljudstyrkan för att basljudet inte ska övergå i förvrängningar. Den förhållandevis lilla subbasen fungerar utmärkt i mindre rum, men om du vill spela högt i ett stort rum kan det vara på sin plats med en extra subbas.

AVI-systemets begränsning är de passiva Neutron-högtalarna. De låter väldigt behagligt, avslappnat och varmt, men vi saknar lite upplösning och precision längst upp. Det är uppenbart att de inbyggda förstärkarna fungerar väldigt bra, men vi hade gärna sett en aktiv delning mellan diskanten och mellanregistret, som ett par av de konkurrerande alternativen – och AVI:s egen helt aktiva monitor ADM9.1 – har. Detta hörs på att mellanregistret är en smula mer beslöjat och på att diskantens upplösning känns lite reducerad jämfört med Dynaudio Focus 110 Active.

Slutsats
AVI-högtalarna är ett komplett system som utnyttjar många av – om inte alla – fördelarna med aktiva högtalare. Tack vare den inbyggda D/A-omvandlaren med fjärrkontroll går det att koppla högtalarna direkt till en signalkälla och få ett utmärkt ljud utan någon extra utrustning. Nackdelen är den aningen mer komplexa tudelade lösningen, plus att huvudhögtalarna är av den mer sedvanliga passiva sorten. Vi har inte hört den nya och helt aktiva ADM9T-modellen än, men frågan är om inte den kan vara en ännu mer optimal lösning rent ljudmässigt.

Ljud & Bild tycker

Oerhört flexibla anslutningar. Bra samspel mellan subbas och satelliter. Bara passiva högtalare. Saknar lite upplösning och öppenhet

Också i detta test:

6 aktiva högtalare

Sammanfattning

Aktivt är smart!

Testet visar att aktiva högtalare låter otroligt bra med tanke på sin ringa storlek och att de i många fall ger mer för pengarna än passiva.

Läs hela testet

Dynaudio MC15

Lyx till laptopen

MC15 är en liten minimonitor som är gjord för att stå på skrivbordet. Och det som känns som overkill för somliga är kanske mitt i prick för andra.

Stor, öppen och behaglig karaktär. Stram och taktfast bas.
Begränsad ljudnivå. Bäst till skrivbord eller små rum.
Läs hela testet

Elac AM150

Har allt!

AM 150 från Elac är en av testets billigaste men bakom det låga priset döljer sig en helaktiv högtalare av förvånansvärt god kvalitet.

Fyllig, rik på bas och musikalisk. Bra anslutningar.
Ingenting för de här pengarna!
Läs hela testet

Dynaudio Focus 110 Active

Proffsmonitor

Dynaudio har byggt aktiva studiomonitorer i åratal, så det kommer inte som någon större överraskning att den här versionen för hemmabruk låter superbt.

Kristallklart, varmt och öppet ljud. Djup och välkontrollerad bas.
Bara analoga ingångar. Lite ”snällt” ljud.
Läs hela testet

Scansonic S5 Active

Budgetalternativet

För dig som vill ha aktiva stereohögtalare utan att det kostar skjortan är Scansonic S5 ett billigt alternativ.

Fylligt och fint mellanregister. Enkel att installera.
En aning sus på låg volym.
Läs hela testet

Waterfall Audio Serio/HF1

Waterfall Audio Serio/HF1

Från franska Waterfall kommer ett litet och nätt 2.1-system som både är snyggt och enkelt att få plats med.

Bra mellanregister. Fyllig och taktfast bas.
Lite tunn i övergången mellan subbas och högtalare.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Skrämmande nära flaggskeppen

De här måste du höra

Sonos Era 100: Multiroom-talangen

Soundbar för gamers

Magiska i rätt sällskap

Enastående ljudkvalitet

Rulla till toppen