TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Monitor Audio BX6

Strålande allroundare

Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.

Ljud & Bild tycker
+Bra upplösning. Bra dynamik. Sagolikt mellanregister.
-En smula svulstig bas.
Specifikationer
  • 3-vägs basreflex
  • 1-tums diskant
  • 6,5-tums mellanregister
  • 2 x 6,5-tums bas/mellanregister
  • Känslighet: 90 dB
  • Impedans: 8 ohm
Riktpris: 8500

BX6 är flaggskeppet i Monitor Audios nya Bronze-serie. Det är den billigaste serien, men den har ändå ärvt mycket teknik från de dyrare modellerna. Vi snackar keramikbeklädda membran av en komposit av magnesium och keramik. Detta är något som Monitor Audio forskat mycket om och som de hävdar ger en perfekt kombination av styvhet och låg vikt. Det leder till att membranen reagerar snabbt på förstärkarens kommandon, samtidigt som de inte bryter upp i förvrängning. Och att både bas, mellanregister och diskant använder samma material kan ge en optimal sammanhållning i hela registret.
BX6 är stor, den har dubbla 6,5-tums baselement och ett lika stort mellanregister. Det sitter en basport på framsidan och en på baksidan, vilket ger flexibilitet om du har problem med basresponsen i rummet. Om du behöver täppa till en av portarna kan du experimentera med att ha den främre öppen eftersom det kan ge en mer direkt och faskorrekt bas, eller den främre öppen om du vill ha en fylligare basåtergivning. Prova dig fram!

Ljudkvalitet
Högtalarna från Monitor Audio är bara 1 dB mindre känsliga än referensen från Audiovector, vilket är utmärkt. De briljerar med ett mäktigt mellanregister. Sammanhållningen mellan mellanregister och diskant är mycket bra, tonerna hänger ihop på ett optimalt sätt. Det innebär att man egentligen inte tänker på att ljudbilden består av toner och övertoner, utan snarare komplexa instrument som är som balsam för öronen. Kvinnoröster låter väldigt fint och är punktformigt placerade i mitten, omslutna av en stor och luftig ljudbild. Instrumenten har gott om luft runt sig, och kantslagen på virveltrumman kan klicka försiktigt eller smälla till som en råttfälla! BX6 hänger med väldigt bra på dynamiska kontraster i musiken, och med en oerhört övertygande upplösning. Hör bara på cymbaler och gitarrer! Och hur är det med basgitarrers övertoner? Strängarna raspar trivsamt i öronen, med klirrande band.

Längre ned i basregistret finns det en stor pondus och högtalarna är riktigt snabba. Man får spela högt om BX6 ska tappa fokus, och det behövs rejält med förstärkarkraft. Och det är kul!

Det kan dock hävdas att basen är en smula överdimensionerad. Basregistret får en något hög nivå, vilket emellanåt flyttar fokus från det vackra mellanregistret. Med partymusik låter det supertufft, med akustisk vismusik är det i mesta laget.

Slutsats
Att Monitor Audio kan det här med högtalare bevisar Bronze BX6 med eftertryck. Det är en väldigt pigg högtalare som återger musiken både distinkt och upplöst. Den har en utsökt tonalitet, särskilt från mellanregistret och uppåt. Instrument och röster placeras bestämt i ljudbilden och urskiljs väl från varandra. Basen är rytmisk och tuff och hänger med väldigt bra, fast den är en smula i mesta laget och markeras lite väl mycket. Men visst är detta en superbra högtalare!

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Sammanfattning

Tre i täten

Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.

Klipsch RF-62 mkII

Skrällen

Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.

Enorm dynamik och upplösning. Stram och taktfast bas. Lättdrivna.
Kräver mycket plats.

Audio Pro Black Diamond V3

Lätt att gilla

Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?

Stor klang. Alltid behaglig. Fyllig bas.
Saknar lite dynamik.

System Audio Aura 30

Smal och tung

Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.

Magnat Quantum 655

Långt ned i djupet

Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.

Djup och stor bas. Bra dynamik.
Basen separeras en aning. Saknar lite upplösning i övertonerna.

DALI Ikon 5 mk2

Liten på jorden, stor i orden

DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!

Sällsynt fin diskantupplösning. Öppen och detaljerad musikåtergivning.
Saknar den djupaste basen. Begränsat ljudtryck.

PSB Image T5

Kompakt kanadensare

Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?

Varm och fyllig klang. Lättmöblerad.
Oprecis djupbas. Saknar lite upplösning i diskanten.

Lämna en kommentar

Kristian Holen


Senaste artiklar: