Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Magnat Quantum 655

Långt ned i djupet

Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.

Publicerad 2011-04-04 - 11:26
Magnat Quantum 655
Audun Hage

Magnat-högtalaren är en stor tvåvägshögtalare men eftersom kabinettet är välvt på ett elegant sätt så ser den smalare ut än vad den egentligen är. Fronten är dessutom lackad, vilket ger ett exklusivt intryck.

Bas- och mellanregistret återges av två 6,5-tums aluminiummembran med keramisk beläggning, en konstruktion som är både styv och lätt för att svara blixtsnabbt och rent på signalerna från förstärkaren. Elementen är monterade i en så kallad D’Appolito-konfiguration ovanför och under diskantelementet.
På baksidan sitter två basportar som ger god ventilation. Under dessa finns dubbla uppsättningar terminaler, monterade horisontellt.

Ljudkvalitet
Quantum 655 är 2,5 dB mindre känsliga än vår referens från Audiovector. Det innebär att de behöver mer kraft om de ska spela lika högt, men de kan ändå inte anses som tungdrivna.

Det som först slår oss är den oerhört djupa basen. Magnat-högtalarna ger musiken ett bastant fundament och basgitarren och trummorna får en tyngd som är få förunnade. Basen ger en helt annan klangkaraktär än de övriga testdeltagarna. Och man kan spela högt!  Å andra sidan skiljer sig basen lite från resten av ljudbilden och hänger inte med lika bra som exempelvis Klipsch RF62 MkII eller Monitor Audio BX6. Det låter lite som om en subbas är inkopplad, och det kan skapa problem med placeringen i vissa rum. Högtalarna behöver ett ordentligt avstånd till väggarna.

I det viktiga mellanregistret finns massor av information och dynamik. Josefine Cronholms vackra röst framträder med många nyanser och till och med de minsta skiftningarna i stämbanden är tydliga. Lägre mellanregistret är inte lika framträdande som hos de allra bästa i testet, så röster och gitarrer kan låta lite tunna.

Diskantregistret är rappt och distinkt, högtalarna är med på allt som händer. Och oavsett om det är knäppningar på fiolsträngar, crescendon på cymbaler eller försiktiga smackanden från sångare så klarar Quantum 655 det mesta utan problem. Övertonerna har bara inte samma upplösning som i DALI Ikon 5, de översta luftlagren kommer inte fram.

Slutsats
Magnat-högtalarna är stora men eleganta. De drämmer till med den djupaste basen av alla, vilket ger musiken ett imponerande fundament. Dynamiken är väldigt bra och klangen är stor och fin. Men den djupa basen kan vara svår att få till i rummet och separeras lite i ljudbilden. Längst upp i diskanten saknas också lite upplösning. Bortsett från detta är högtalarna imponerande bra.

Ljud & Bild tycker

Djup och stor bas. Bra dynamik. Basen separeras en aning. Saknar lite upplösning i övertonerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen