TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Magnat Quantum 655

Långt ned i djupet

Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.

forfatter
Publicerad 2011-04-04 - 11:26
L&B tycker
Djup och stor bas. Bra dynamik.
Basen separeras en aning. Saknar lite upplösning i övertonerna.
Specifikationer
 • 2-vägs basreflex
 • 1,2-tums silkesdiskant
 • 2 x 6,5-tums bas/mellanregister
 • Impedans: 4-8 ohm

Magnat-högtalaren är en stor tvåvägshögtalare men eftersom kabinettet är välvt på ett elegant sätt så ser den smalare ut än vad den egentligen är. Fronten är dessutom lackad, vilket ger ett exklusivt intryck.

Bas- och mellanregistret återges av två 6,5-tums aluminiummembran med keramisk beläggning, en konstruktion som är både styv och lätt för att svara blixtsnabbt och rent på signalerna från förstärkaren. Elementen är monterade i en så kallad D’Appolito-konfiguration ovanför och under diskantelementet.
På baksidan sitter två basportar som ger god ventilation. Under dessa finns dubbla uppsättningar terminaler, monterade horisontellt.

Ljudkvalitet
Quantum 655 är 2,5 dB mindre känsliga än vår referens från Audiovector. Det innebär att de behöver mer kraft om de ska spela lika högt, men de kan ändå inte anses som tungdrivna.

Det som först slår oss är den oerhört djupa basen. Magnat-högtalarna ger musiken ett bastant fundament och basgitarren och trummorna får en tyngd som är få förunnade. Basen ger en helt annan klangkaraktär än de övriga testdeltagarna. Och man kan spela högt!  Å andra sidan skiljer sig basen lite från resten av ljudbilden och hänger inte med lika bra som exempelvis Klipsch RF62 MkII eller Monitor Audio BX6. Det låter lite som om en subbas är inkopplad, och det kan skapa problem med placeringen i vissa rum. Högtalarna behöver ett ordentligt avstånd till väggarna.

I det viktiga mellanregistret finns massor av information och dynamik. Josefine Cronholms vackra röst framträder med många nyanser och till och med de minsta skiftningarna i stämbanden är tydliga. Lägre mellanregistret är inte lika framträdande som hos de allra bästa i testet, så röster och gitarrer kan låta lite tunna.

Diskantregistret är rappt och distinkt, högtalarna är med på allt som händer. Och oavsett om det är knäppningar på fiolsträngar, crescendon på cymbaler eller försiktiga smackanden från sångare så klarar Quantum 655 det mesta utan problem. Övertonerna har bara inte samma upplösning som i DALI Ikon 5, de översta luftlagren kommer inte fram.

Slutsats
Magnat-högtalarna är stora men eleganta. De drämmer till med den djupaste basen av alla, vilket ger musiken ett imponerande fundament. Dynamiken är väldigt bra och klangen är stor och fin. Men den djupa basen kan vara svår att få till i rummet och separeras lite i ljudbilden. Längst upp i diskanten saknas också lite upplösning. Bortsett från detta är högtalarna imponerande bra.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Tre i täten

Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.

Klipsch RF-62 mkII

Skrällen

Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.

Enorm dynamik och upplösning. Stram och taktfast bas. Lättdrivna.
Kräver mycket plats.

Monitor Audio BX6

Strålande allroundare

Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.

Bra upplösning. Bra dynamik. Sagolikt mellanregister.
En smula svulstig bas.

Audio Pro Black Diamond V3

Lätt att gilla

Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?

Stor klang. Alltid behaglig. Fyllig bas.
Saknar lite dynamik.

System Audio Aura 30

Smal och tung

Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.

DALI Ikon 5 mk2

Liten på jorden, stor i orden

DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!

Sällsynt fin diskantupplösning. Öppen och detaljerad musikåtergivning.
Saknar den djupaste basen. Begränsat ljudtryck.

PSB Image T5

Kompakt kanadensare

Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?

Varm och fyllig klang. Lättmöblerad.
Oprecis djupbas. Saknar lite upplösning i diskanten.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend