TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: DALI Ikon 5 mk2

Liten på jorden, stor i orden

DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!

forfatter
Publicerad 2011-04-04 - 10:15
Ljud & Bild tycker
Sällsynt fin diskantupplösning. Öppen och detaljerad musikåtergivning.
Saknar den djupaste basen. Begränsat ljudtryck.
Specifikationer
  • 2,5-vägs basreflex
  • 28-mm diskantdome
  • 45-mm banddiskant
  • 2 x 5-tums bas/mellanregister
  • Impedans: 6 ohm
  • Känslighet: 87 dB

DALI släppte sin uppgraderade Ikon-serie förra året och vi var inte sena att utse nya Ikon 6 och dess släktingar till årets surroundhögtalare. Lillebror Ikon 5 är bara 81 cm hög och väger bara 10 kg, och ett huvud kortare än resten i testet. Men det den saknar i storlek tar den igen med kvalitet. Ikon-serien är ett steg upp från den billigare Lektor-serien och har utrustats med DALIs välkända dubbeldiskant med kombinerad dome- och banddiskant. Kabinettet är mer välgjort och har en extra solid frontplatta – och finns i vit pianolack för en tusenlapp extra. På baksidan hittar vi solida skruvterminaler som gör det till en barnlek att koppla in banankontakter, spadar eller avskalade kablar.

Ljudkvalitet
Vi drabbades av onda aningar när vi packade upp de små DALIerna ur sina kartonger. Ikon 5 är med god marginal minst av alla och vi frågade oss själva om inte de större men lite simplare Lektor 6 skulle ha varit en bättre matchning mot de andra deltagarna. Men all skepsis var som bortblåst när vi fick höra de första musikaliska stroferna från DALI.

Ikon-högtalarna är avgjort mer detaljerade än PSB T5 – musiken ”skiner” mer och högtalarna har en rikare klang utan att kännas för ljusa eller aggressiva. De har inte riktigt samma slagkraft i basen men svänger fortfarande bra, och basen är stramare, snabbare och mer väldefinierad. Ikonernas största styrka är definitivt diskantregistret. Det är visserligen inte riktigt lika finslipat som i vår referens från Audiovector, men har många av dess kvaliteter för en bråkdel av priset. Den kristallklara diskanten målar upp en tydlig ljudbild.
Ikon 5 är dock en liten högtalare och det märks framför allt på att basen inte sträcker sig lika djupt eller slår lika hårt, och på att den maximala ljudstyrkan är lite mindre än vad de större rivalerna lyckas få till. Man får också räkna med en lägre känslighet – vi får vrida upp volymkontrollen 2 dB för att få samma ljudnivå som referensen. DALI-högtalaren kräver en del effekt för att spela högt och kontrollerat, och får god draghjälp av en subbas, särskilt i hemmabion. Å andra sidan är detta ett piggt alternativ till Ikon-seriens stativmodeller som ger mer ljud utan att ta särskilt mycket mer plats.

Slutsats
Ikon 5 mk2 är en väldigt liten och nätt högtalare som du kan placera nästan var som helst. Du får ingen tvättäkta djupbas – men jösses så bra de här högtalarna är längre upp i registret! De behöver en del effekt för att spela högt och kontrollerat, men om du till exempel vill ha mycket ljud i ett
litet rum så är 5:an i Ikon-serien mitt i prick.

Också i detta test:

Sammanfattning

Tre i täten

Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.

Klipsch RF-62 mkII

Skrällen

Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.

Enorm dynamik och upplösning. Stram och taktfast bas. Lättdrivna.
Kräver mycket plats.

Monitor Audio BX6

Strålande allroundare

Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.

Bra upplösning. Bra dynamik. Sagolikt mellanregister.
En smula svulstig bas.

Audio Pro Black Diamond V3

Lätt att gilla

Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?

Stor klang. Alltid behaglig. Fyllig bas.
Saknar lite dynamik.

System Audio Aura 30

Smal och tung

Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.

Magnat Quantum 655

Långt ned i djupet

Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.

Djup och stor bas. Bra dynamik.
Basen separeras en aning. Saknar lite upplösning i övertonerna.

PSB Image T5

Kompakt kanadensare

Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?

Varm och fyllig klang. Lättmöblerad.
Oprecis djupbas. Saknar lite upplösning i diskanten.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Zeppelinaren flyger igen Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden. Resultatet är helt modernt.
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend