TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: System Audio Aura 30

Smal och tung

Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.

Ljud & Bild tycker
+Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
-Tungdrivna.
Specifikationer
  • 2,5-vägs basreflex
  • 1-tums diskant
  • 2 x 4-tums bas/mellanregister
  • Känslighet: 88 dB
  • Impedans: 4–8 ohm
Riktpris: 8000

En av hemligheterna bakom den smala framtoningen är att System Audio satsar på många mindre baselement i stället för ett fåtal större. Teorin bakom är att små element väger mindre och därför kan starta och stanna snabbare. Avigsidan är mindre membranyta vilket betyder att elementen måste ha längre slaglängd för att flytta tillräckligt med luft. I en av våra favoriter förra året, Mantra 60 som kostar 16 000 kronor, är detta koncept utnyttjat fullt ut och hela sex små baselement spelar tillsammans. Hälften så stora och dyra Aura 30 får nöja sig med bara två basar. Aura-serien är ganska så lik Mantra-serien till utförandet men har något enklare kabinett utan extra frontplatta. Sockeln är däremot ganska så lik och huserar terminalerna så att det är enklare att dölja kablarna.

Ljudkvalitet
Första intrycket av System Audio är att detta är välbalanserade högtalare med en relativt neutral klang. Ljudbilden har fin sammanhållning och ingen del av frekvensregistret sticker ut negativt. Samtidigt är Aura 30 klart mer tillbakadragen i diskanten än DALI Ikon 5, och saknar lite liv och glöd jämfört med sina danska landsmän. Mellanregistret är däremot mäktigt och fylligt. Sångarna låter lite äldre – och större – med mer pondus och auktoritet i sina röster. Det ger en varmare klang som är lätt att tycka om. Basåtergivningen är ganska så tunn i Aura 30 och de som vill ha så mycket tryck som möjligt bör nog titta närmar på någon av System Audios större modeller. Jämfört med Ikon 5 har inte Aura 30 lika bra definition i basregistret – kontrabasen låter mer slumpmässigt placerad och dör ut innan den når de djupaste tonerna. Slag på bastrumman är lite försiktiga och djupbasen känns inte lika mycket i kroppen.

Vid vanlig ”myslyssning” låter System Audio mer avslappnat och mjukt än de energiska DALI-högtalarna, men på högre volym och inspelningar som är mer tättpackade med information låter de mer instängda. Mantra 30 är också mest tungdrivna i testet, vi var tvungna att vrida upp volymkontrollen ett par snäpp för att få samma ljudtryck.

Slutsats
System Audio-högtalarna är smala och läckra att titta på men ljudet förflyttar inte direkt berg. Aura 30 har ett varmt och fylligt allroundljud men utmärker sig inte när det gäller dynamik och upplösning. De är också de mest tungdrivna i den här församlingen och kräver alltså en kraftfull förstärkare för att spela högt. Därför är de inte det mest förnuftiga alternativet i budgetklassen.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Sammanfattning

Tre i täten

Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.

Klipsch RF-62 mkII

Skrällen

Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.

Enorm dynamik och upplösning. Stram och taktfast bas. Lättdrivna.
Kräver mycket plats.

Monitor Audio BX6

Strålande allroundare

Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.

Bra upplösning. Bra dynamik. Sagolikt mellanregister.
En smula svulstig bas.

Audio Pro Black Diamond V3

Lätt att gilla

Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?

Stor klang. Alltid behaglig. Fyllig bas.
Saknar lite dynamik.

Magnat Quantum 655

Långt ned i djupet

Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.

Djup och stor bas. Bra dynamik.
Basen separeras en aning. Saknar lite upplösning i övertonerna.

DALI Ikon 5 mk2

Liten på jorden, stor i orden

DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!

Sällsynt fin diskantupplösning. Öppen och detaljerad musikåtergivning.
Saknar den djupaste basen. Begränsat ljudtryck.

PSB Image T5

Kompakt kanadensare

Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?

Varm och fyllig klang. Lättmöblerad.
Oprecis djupbas. Saknar lite upplösning i diskanten.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.