Search
Generic filters

: Klipsch RF-62 mkII

Skrällen

Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.

Ljud & Bild tycker

Enorm dynamik och upplösning. Stram och taktfast bas. Lättdrivna.
Kräver mycket plats.
 • 3-vägs basreflex
 • Tractrix-diskanthorn
 • 1-tums diskantdome/banddiskant
 • 2 x 6,5-tums bas/mellanregister
 • Impedans: 4–8 ohm
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 10000 kr

Nya Reference-serien är efterföljaren till Klipschs mest populära serie någonsin. Vid första anblicken verkar det inte vara mycket som är förändrat, men mkII-versionen av RF-62 har fått en invändig ansiktslyftning och förbättrade element. Med dubbla 6,5-tums element och Tractrix-diskanthorn är detta en stor högtalare som inger stora förväntningar om ljudtryck och musikglädje.

RF-serien är populär hos hemmabiopubliken och det är inte så konstigt. De hornbestyckade högtalarna är mycket effektiva och kan spela högt med få watt. Dessutom tål de mer stryk än genomsnittet. Men överraskande nog är det inte mängden ljud utan kvaliteten som är mest imponerande.

Ljudkvalitet
RF-62 II låter stort, mäktigt och välkontrollerat. Basen går djupt men är samtidigt stram och kontrollerad. Mellanregistret är fylligt och varmt och har en klarhet som vi efterlyser hos många av rivalerna i prisklassen. Röster är mäktiga och välnyanserade. Klipsch klingar friskt i övertonerna men även mellanregistret är generöst. Totalt sett är musiken väldigt behagligt och friskt avstämd.

Medan domediskanter har en teoretisk maxnivå på 105 dB (på 1 meters håll) tål horndiskanten i RF-62 mycket högre volym innan den överbelastas och förvränger ljudet. Det har sina fördelar, inte bara på öronbedövande volym, utan ger också extra resurser på mer normala lyssningsnivåer där krävande musik och filmljud kan innebära stora dynamiska utmaningar.

Horndiskanter kännetecknas ofta av en lite hård och vass ljudkaraktär, men den beskrivningen passar nog in bättre på PA-högtalare. Tvärtom är RF-62 väldigt behärskade och behagliga i toppen och har en fin upplösning. De har inte riktigt lika precis ljudbild som DALI Ikon 5 mk2, men det uppväger de för genom att kunna spela högre och renare.

Även om Klipsch låter bra på låg volym så är det extra roligt att vrida upp volymen. Till och med på nivåer som får de övriga högtalarna att börja svettas fortsätter RF-62 att låta ytterst behärskat och behagligt. Den höga verkningsgraden är också en viktig egenskap. Det skiljer ungefär 6 dB i känslighet mellan Klipsch och System Audio Aura 30, som är testets minst effektiva högtalare. Det betyder att den senare behöver fyra gånger så hög effekt för att spela lika högt som RF-62, och det har stor inverkan på vilken förstärkare du bör välja – särskilt om du tänker köpa en billig hemmabioreceiver, där ju effekt och strömresurser är bristvara.

annons


De här Klipsch-högtalarna har ett lite grövre utseende än de övriga testdeltagarna, men det visar bara att de menar allvar! Somliga skulle säkert avskriva dem som lite vulgära, men faktum är att RF-62 II är fulla av musikalisk glöd och inlevelse. De spelar med massor av dynamik, liv och känsla, men låter också förvånansvärt mycket ”hifi”, med en jämn klangkaraktär och en behagligt upplöst diskant. För de här pengarna är de inget annat än ett odiskutabelt fynd.

annons

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sammanfattning - Tre i täten
  Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.
  Monitor Audio BX6 - Strålande allroundare
  Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.
  Audio Pro Black Diamond V3 - Lätt att gilla
  Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?
  System Audio Aura 30 - Smal och tung
  Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.
  Magnat Quantum 655 - Långt ned i djupet
  Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.
  DALI Ikon 5 mk2 - Liten på jorden, stor i orden
  DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!
  PSB Image T5 - Kompakt kanadensare
  Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?

  Läs också

  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger

  6 par utomhushögtalare

  Riktpris: kr Stereo i alla väder
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link