TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Klipsch RF-62 mkII

Skrällen

Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.

Ljud & Bild tycker
+Enorm dynamik och upplösning. Stram och taktfast bas. Lättdrivna.
-Kräver mycket plats.
Specifikationer
  • 3-vägs basreflex
  • Tractrix-diskanthorn
  • 1-tums diskantdome/banddiskant
  • 2 x 6,5-tums bas/mellanregister
  • Impedans: 4–8 ohm
Riktpris: 10000

Nya Reference-serien är efterföljaren till Klipschs mest populära serie någonsin. Vid första anblicken verkar det inte vara mycket som är förändrat, men mkII-versionen av RF-62 har fått en invändig ansiktslyftning och förbättrade element. Med dubbla 6,5-tums element och Tractrix-diskanthorn är detta en stor högtalare som inger stora förväntningar om ljudtryck och musikglädje.

RF-serien är populär hos hemmabiopubliken och det är inte så konstigt. De hornbestyckade högtalarna är mycket effektiva och kan spela högt med få watt. Dessutom tål de mer stryk än genomsnittet. Men överraskande nog är det inte mängden ljud utan kvaliteten som är mest imponerande.

Ljudkvalitet
RF-62 II låter stort, mäktigt och välkontrollerat. Basen går djupt men är samtidigt stram och kontrollerad. Mellanregistret är fylligt och varmt och har en klarhet som vi efterlyser hos många av rivalerna i prisklassen. Röster är mäktiga och välnyanserade. Klipsch klingar friskt i övertonerna men även mellanregistret är generöst. Totalt sett är musiken väldigt behagligt och friskt avstämd.

Medan domediskanter har en teoretisk maxnivå på 105 dB (på 1 meters håll) tål horndiskanten i RF-62 mycket högre volym innan den överbelastas och förvränger ljudet. Det har sina fördelar, inte bara på öronbedövande volym, utan ger också extra resurser på mer normala lyssningsnivåer där krävande musik och filmljud kan innebära stora dynamiska utmaningar.

Horndiskanter kännetecknas ofta av en lite hård och vass ljudkaraktär, men den beskrivningen passar nog in bättre på PA-högtalare. Tvärtom är RF-62 väldigt behärskade och behagliga i toppen och har en fin upplösning. De har inte riktigt lika precis ljudbild som DALI Ikon 5 mk2, men det uppväger de för genom att kunna spela högre och renare.

Även om Klipsch låter bra på låg volym så är det extra roligt att vrida upp volymen. Till och med på nivåer som får de övriga högtalarna att börja svettas fortsätter RF-62 att låta ytterst behärskat och behagligt. Den höga verkningsgraden är också en viktig egenskap. Det skiljer ungefär 6 dB i känslighet mellan Klipsch och System Audio Aura 30, som är testets minst effektiva högtalare. Det betyder att den senare behöver fyra gånger så hög effekt för att spela lika högt som RF-62, och det har stor inverkan på vilken förstärkare du bör välja – särskilt om du tänker köpa en billig hemmabioreceiver, där ju effekt och strömresurser är bristvara.


De här Klipsch-högtalarna har ett lite grövre utseende än de övriga testdeltagarna, men det visar bara att de menar allvar! Somliga skulle säkert avskriva dem som lite vulgära, men faktum är att RF-62 II är fulla av musikalisk glöd och inlevelse. De spelar med massor av dynamik, liv och känsla, men låter också förvånansvärt mycket ”hifi”, med en jämn klangkaraktär och en behagligt upplöst diskant. För de här pengarna är de inget annat än ett odiskutabelt fynd.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Sammanfattning

Tre i täten

Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.

Monitor Audio BX6

Strålande allroundare

Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.

Bra upplösning. Bra dynamik. Sagolikt mellanregister.
En smula svulstig bas.

Audio Pro Black Diamond V3

Lätt att gilla

Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?

Stor klang. Alltid behaglig. Fyllig bas.
Saknar lite dynamik.

System Audio Aura 30

Smal och tung

Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.

Magnat Quantum 655

Långt ned i djupet

Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.

Djup och stor bas. Bra dynamik.
Basen separeras en aning. Saknar lite upplösning i övertonerna.

DALI Ikon 5 mk2

Liten på jorden, stor i orden

DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!

Sällsynt fin diskantupplösning. Öppen och detaljerad musikåtergivning.
Saknar den djupaste basen. Begränsat ljudtryck.

PSB Image T5

Kompakt kanadensare

Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?

Varm och fyllig klang. Lättmöblerad.
Oprecis djupbas. Saknar lite upplösning i diskanten.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.