TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Audio Pro Black Diamond V3

Lätt att gilla

Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?

forfatter
Publicerad 2011-04-04 - 11:33
L&B tycker
Stor klang. Alltid behaglig. Fyllig bas.
Saknar lite dynamik.
Specifikationer
 • 2,5-vägs basreflex
 • 1-tums diskant
 • 2 x 5,25-tums bas/mellanregister
 • Känslighet: 90 dB
 • Impedans: 8 ohm
Riktpris: 6500Pr. 2011-04-04 Produktsida

Audio Pro har ett gott rykte om sig att alltid kunna hävda sig i toppen när det handlar om att bygga bra högtalare för en billig peng. Och när det gäller de två tidigare Black Diamond-modellerna så har de nästan kunnat betraktas som flaggskepp i prisklassen runt 5 000 kronor.

Nu har modellen förfinats ytterligare. Resultatet är ett högre och djupare kabinett, och medan föregångaren hade ett enda baselement har V3-versionen två. De sitter i en så kallad D’Appolito-konfiguration, alltså ovanför och under diskanten, vilket ger en väldigt bra horisontell spridning och en bra tonal sammanhållning. Fler förändringar är gjorda på insidan. På utsidan är det svart pianolack som gäller.

Ljudkvalitet
I förhållande till referensen från Audiovector har Audio Pro i praktiken bara 2 dB lägre känslighet. Det är bra och betyder att högtalarna inte behöver våldsamma mängder ström från förstärkaren för att spela lagom högt.
Testets mest högresta deltagare målar upp en stor ljudbild, rik på klanger. Musiken är både detaljerad och välnyanserad. Black Diamond V3 är lätta att tycka om och musikaliska och behagliga att lyssna på. Kvinnoröster är både stora och fylliga, och har fina övertoner.

Högtalarna är däremot inte de stramaste och rappaste vi har stött på. Ljudbilden är lite mjuk om man jämför med de strama Ikon 5. Hos Audio Pro framträder inte musikens kontraster lika bra och det hela flyter ut mer. Särskilt pianotangenternas anslag är en smula mjukare än hos DALI, Magnat och Monitor Audio. Black Diamond V3 målar med bredare pensel, om man säger så. Det innebär att högtalarna föredrar popmusik före krävande klassiskt eftersom orkestermusik är rikare på kontraster och därför är beroende av högtalarelement som startar och stannar snabbt och inte rundar av anslagen. Medan föregångaren kostade 5 000 kronor och var ett riktigt fynd för de pengarna, ställer V3 upp i en klass där vi förväntar oss lite mer när det gäller rytm och dynamik.

Slutsats
Black Diamond V3 är en högtalare som är väldigt lätt att tycka om. Ljudbilden är stor och rik på klanger och har en fyllig bas. Högtalarna klarar sig med medelkraftig förstärkare, och till och med en vass musikproduktion hanteras delikat. Detta kan dock vara negativt också, för vad högtalarna saknar är förmågan att betona kontraster i ljudbilden. Allt låter rent och snyggt, men det saknas lite attack och spänning.

Detta är en högtalare för alla som vill spela musik utan att lyssna superkritiskt. Det låter prydligt men har inte all världens upplösning och dynamik. Black Diamond V3 har inte långt kvar till de bästa, men eftersom den håller igen när det gäller så når den inte riktigt hela vägen.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Tre i täten

Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.

Klipsch RF-62 mkII

Skrällen

Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.

Enorm dynamik och upplösning. Stram och taktfast bas. Lättdrivna.
Kräver mycket plats.

Monitor Audio BX6

Strålande allroundare

Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.

Bra upplösning. Bra dynamik. Sagolikt mellanregister.
En smula svulstig bas.

System Audio Aura 30

Smal och tung

Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.

Magnat Quantum 655

Långt ned i djupet

Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.

Djup och stor bas. Bra dynamik.
Basen separeras en aning. Saknar lite upplösning i övertonerna.

DALI Ikon 5 mk2

Liten på jorden, stor i orden

DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!

Sällsynt fin diskantupplösning. Öppen och detaljerad musikåtergivning.
Saknar den djupaste basen. Begränsat ljudtryck.

PSB Image T5

Kompakt kanadensare

Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?

Varm och fyllig klang. Lättmöblerad.
Oprecis djupbas. Saknar lite upplösning i diskanten.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Engelska Lowther är tillbaka med Almira Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.
Trådlöst studioljud hemma Ett par högtalare som de här är det enklaste sättet att få bra ljud.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend