TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

PSB Image T5

Kompakt kanadensare

Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?

forfatter
Publicerad 2011-04-04 - 10:11
L&B tycker
Varm och fyllig klang. Lättmöblerad.
Oprecis djupbas. Saknar lite upplösning i diskanten.
Specifikationer
 • 2,5-vägs basreflex
 • 1-tums titandiskant
 • 2 x 5,25-tums bas/mellanregister
 • Impedans: 6 ohm
 • Känslighet: 88 dB
Riktpris: 8500Pr. 2011-04-04 Produktsida

Det brukar gå ett par år mellan varje gång PSB förnyar sin budgetserie, men när det väl sker förändringar så är det som regel tal om stora förbättringar. Vi gillade den nya T6-modellen så mycket för dess rena och kraftfulla ljud att vi utsåg den till årets budgethögtalare 2010. T5 är en betydligt mindre variant, faktiskt en av de minsta i detta test. Kabinettet är enkelt men elegant och böjer av lätt in mot hörnen. Det har inbyggda fötter som kan utrustas med spikes eller gummitassar, och skruvterminalerna är gedigna och klarar bi-wiring.

Diskantregistret återges av PSB:s välkända domediskant av titan, och basregistret av två stycken 5,25-tumselement med membran av keramiköverdragen polypropylen. Högtalaren är en så kallad 2,5-vägskonstruktion där det översta elementet spelar både bas och mellanregister medan det understa bara tar hand om bastoner under 800 Hz. På så sätt garanterar PSB att klangbalansen blir jämn och fin och att det finns en bra fyllighet längst ned.

Ljudkvalitet
T5 ger ett fint första intryck. Basen sitter fint och våra poplåtar får ett bra driv. Ljudet är rent och klart och högtalarna klarar att spela mycket högt utan tecken till förvrängning. Effektiviteten är också bra, vi behövde bara höja volymen med 1 dB för att komma upp till vår referenshögtalare. PSB T5 är välbalanserad och en bra allround-kandidat till musik och film. Du ska däremot inte förvänta dig särskilt mycket djupbas från de här små krabaterna: de rullar av ganska så fort under 50 Hz och de djupaste bastonerna är inte så väldefinierade. Å andra sidan innebär det att högtalarna är lättplacerade och går utmärkt att använda i små rum – eller ställas tätt intill väggen utan att basen blir dominerande.

Med tanke på våra erfarenheter med T6 hade vi faktiskt förväntat oss lite mer av T5, men den är mer än ett par skostorlekar mindre. Lillebror känns rent allmänt lite tamare än sitt större syskon, och det får man räkna med, men att T5 dessutom saknar mycket av klarheten i mellan- och diskantregistret är en smula överraskande. Cymbaler, kvinnoröster och liknande markeras inte så väl som vi vill, och pianot låter lite oprecist – nästan som om strängarna inte är utbytta på ett tag.

Slutsats
PSB Image T5 är ett uppriktigt försök att bygga en kompakt golvhögtalare men dessvärre räcker de inte sina storebröder Image T6 längre än till knäna. Det finns bättre kandidater i detta test och för bara ett par tusenlappar är den större T6-modellen ett mycket bättre köp.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Tre i täten

Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.

Klipsch RF-62 mkII

Skrällen

Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.

Enorm dynamik och upplösning. Stram och taktfast bas. Lättdrivna.
Kräver mycket plats.

Monitor Audio BX6

Strålande allroundare

Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.

Bra upplösning. Bra dynamik. Sagolikt mellanregister.
En smula svulstig bas.

Audio Pro Black Diamond V3

Lätt att gilla

Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?

Stor klang. Alltid behaglig. Fyllig bas.
Saknar lite dynamik.

System Audio Aura 30

Smal och tung

Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.

Magnat Quantum 655

Långt ned i djupet

Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.

Djup och stor bas. Bra dynamik.
Basen separeras en aning. Saknar lite upplösning i övertonerna.

DALI Ikon 5 mk2

Liten på jorden, stor i orden

DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!

Sällsynt fin diskantupplösning. Öppen och detaljerad musikåtergivning.
Saknar den djupaste basen. Begränsat ljudtryck.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Engelska Lowther är tillbaka med Almira Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.
Trådlöst studioljud hemma Ett par högtalare som de här är det enklaste sättet att få bra ljud.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend