TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: PSB Image T5

Kompakt kanadensare

Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?

Ljud & Bild tycker
+Varm och fyllig klang. Lättmöblerad.
-Oprecis djupbas. Saknar lite upplösning i diskanten.
Specifikationer
  • 2,5-vägs basreflex
  • 1-tums titandiskant
  • 2 x 5,25-tums bas/mellanregister
  • Impedans: 6 ohm
  • Känslighet: 88 dB
Riktpris: 8500

Det brukar gå ett par år mellan varje gång PSB förnyar sin budgetserie, men när det väl sker förändringar så är det som regel tal om stora förbättringar. Vi gillade den nya T6-modellen så mycket för dess rena och kraftfulla ljud att vi utsåg den till årets budgethögtalare 2010. T5 är en betydligt mindre variant, faktiskt en av de minsta i detta test. Kabinettet är enkelt men elegant och böjer av lätt in mot hörnen. Det har inbyggda fötter som kan utrustas med spikes eller gummitassar, och skruvterminalerna är gedigna och klarar bi-wiring.

Diskantregistret återges av PSB:s välkända domediskant av titan, och basregistret av två stycken 5,25-tumselement med membran av keramiköverdragen polypropylen. Högtalaren är en så kallad 2,5-vägskonstruktion där det översta elementet spelar både bas och mellanregister medan det understa bara tar hand om bastoner under 800 Hz. På så sätt garanterar PSB att klangbalansen blir jämn och fin och att det finns en bra fyllighet längst ned.

Ljudkvalitet
T5 ger ett fint första intryck. Basen sitter fint och våra poplåtar får ett bra driv. Ljudet är rent och klart och högtalarna klarar att spela mycket högt utan tecken till förvrängning. Effektiviteten är också bra, vi behövde bara höja volymen med 1 dB för att komma upp till vår referenshögtalare. PSB T5 är välbalanserad och en bra allround-kandidat till musik och film. Du ska däremot inte förvänta dig särskilt mycket djupbas från de här små krabaterna: de rullar av ganska så fort under 50 Hz och de djupaste bastonerna är inte så väldefinierade. Å andra sidan innebär det att högtalarna är lättplacerade och går utmärkt att använda i små rum – eller ställas tätt intill väggen utan att basen blir dominerande.

Med tanke på våra erfarenheter med T6 hade vi faktiskt förväntat oss lite mer av T5, men den är mer än ett par skostorlekar mindre. Lillebror känns rent allmänt lite tamare än sitt större syskon, och det får man räkna med, men att T5 dessutom saknar mycket av klarheten i mellan- och diskantregistret är en smula överraskande. Cymbaler, kvinnoröster och liknande markeras inte så väl som vi vill, och pianot låter lite oprecist – nästan som om strängarna inte är utbytta på ett tag.

Slutsats
PSB Image T5 är ett uppriktigt försök att bygga en kompakt golvhögtalare men dessvärre räcker de inte sina storebröder Image T6 längre än till knäna. Det finns bättre kandidater i detta test och för bara ett par tusenlappar är den större T6-modellen ett mycket bättre köp.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Sammanfattning

Tre i täten

Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.

Klipsch RF-62 mkII

Skrällen

Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.

Enorm dynamik och upplösning. Stram och taktfast bas. Lättdrivna.
Kräver mycket plats.

Monitor Audio BX6

Strålande allroundare

Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.

Bra upplösning. Bra dynamik. Sagolikt mellanregister.
En smula svulstig bas.

Audio Pro Black Diamond V3

Lätt att gilla

Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?

Stor klang. Alltid behaglig. Fyllig bas.
Saknar lite dynamik.

System Audio Aura 30

Smal och tung

Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.

Magnat Quantum 655

Långt ned i djupet

Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.

Djup och stor bas. Bra dynamik.
Basen separeras en aning. Saknar lite upplösning i övertonerna.

DALI Ikon 5 mk2

Liten på jorden, stor i orden

DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!

Sällsynt fin diskantupplösning. Öppen och detaljerad musikåtergivning.
Saknar den djupaste basen. Begränsat ljudtryck.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.