Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 7 golvhögtalare

Fullt ös!

Vill du ha bra tyngd i filmerna och favoritmusiken? Glöm stativhögtalare! Här är golvhögtalarna som ger mest ljud för pengarna.

Publicerad 2011-04-04 - 09:40
7 golvhögtalare
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

De är precis lagom stora, kostar lagom mycket och spelar med tyngd. De här förhållandevis billiga golvhögtalarna passar perfekt för alla som vill ha ett häftigt ljud utan att behöva plundra plånboken.

Många väljer små högtalare när de ska inreda vardagsrummet med ljud. Men ställer du dem så att de låter bäst – det vill säga på ett stativ – kommer du snabbt upp samma pris och platsbehov som golvmodellerna i detta test har. Då har vi inte tagit med i beräkningen att du behöver en kraftigare förstärkare för att sparka liv i de små högtalarna.

Små golvhögtalare är en storsäljare på den svenska hifi-marknaden – främst för att de ger massor av ljud för pengarna. De kan ställas direkt på golvet och drivs med den förstärkaren du har – även om de naturligtvis föredrar en förstärkare av så hög kvalitet som möjligt.

Mer ljud för pengarna
Många tycker att de är för stora och för dyra, men det kan faktiskt vara smart att välja en golvhögtalare i stället för en liten stativare – i synnerhet om du gillar att spela högt och inte säger nej till en fest ibland.

Golvhögtalare har plats för extra högtalarelement, och den större lådvolymen ökar effektiviteten markant. Det betyder att du kan spela högre och renare, med färre watt. Detta är särskilt viktigt i hemmabion, där förstärkaren ska driva uppemot sju högtalare på samma gång!

Sju är också antalet testdeltagare den här gången. Vi har letat bland rikets otaliga högtalarmärken och kommit fram till den här listan. Högtalarna varierar inte så mycket i pris, men desto mer i storlek, här finns allt från superkompakta till ganska så stora golvmodeller. Samtliga kan också kompletteras med matchande subbas och center- och bakhögtalare så att de passar i hemmabion.

Så testade vi
Högtalarna är testade under kontrollerade former i Bild & Ljud Hemmas särskilda lyssningsrum. De har spelats in i minst tre dygn innan vi började lyssna och vi har använt oss av testsignaler och mätutrustning för att förvissa oss om att de spelar med samma ljudnivå under jämförelsen. På så sätt undviker vi att någon spelare högre och automatisk känns klarare eller bättre. Denna metod ger oss också en fingervisning om hur lättdrivna högtalarna är i praktiken. 

Referensförstärkaren har varit den oerhört fina och neutrala NAD M2. Med en sådan kraftfull förstärkare undviker vi att effektbegränsningar påverkar jämförelsen. M2 har också en mycket exakt digital volymkontroll. Som referenshögtalare har vi använt Audiovector S3 Avantgarde Arreté.
Vi har testat alla högtalare med samma musik, den här gången har vi spelat fyra låtar med olika stilar (akustisk, rock och elektronisk musik samt vokal). Vilken är den bästa och mest prisvärda allroundhögtalaren?

Produkter i detta test

Sammanfattning

Tre i täten

Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.

Läs hela testet

Klipsch RF-62 mkII

Skrällen

Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.

Enorm dynamik och upplösning. Stram och taktfast bas. Lättdrivna.
Kräver mycket plats.
Läs hela testet

Monitor Audio BX6

Strålande allroundare

Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.

Bra upplösning. Bra dynamik. Sagolikt mellanregister.
En smula svulstig bas.
Läs hela testet

Audio Pro Black Diamond V3

Lätt att gilla

Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?

Stor klang. Alltid behaglig. Fyllig bas.
Saknar lite dynamik.
Läs hela testet

System Audio Aura 30

Smal och tung

Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.

Fyllig och varm klangkaraktär. Musikaliska.
Tungdrivna.
Läs hela testet

Magnat Quantum 655

Långt ned i djupet

Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.

Djup och stor bas. Bra dynamik.
Basen separeras en aning. Saknar lite upplösning i övertonerna.
Läs hela testet

DALI Ikon 5 mk2

Liten på jorden, stor i orden

DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!

Sällsynt fin diskantupplösning. Öppen och detaljerad musikåtergivning.
Saknar den djupaste basen. Begränsat ljudtryck.
Läs hela testet

PSB Image T5

Kompakt kanadensare

Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?

Varm och fyllig klang. Lättmöblerad.
Oprecis djupbas. Saknar lite upplösning i diskanten.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skrämmande nära flaggskeppen

De här måste du höra

Sonos Era 100: Multiroom-talangen

Soundbar för gamers

Magiska i rätt sällskap

Enastående ljudkvalitet

Rulla till toppen