TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Åtta PC-högtalare

Njut av musiken vid skrivbordet

Musik i datorn har blivit vardagsmat men att satsa på högtalarna är inte lika självklart. Vi hjälper dig hitta de bästa stereohögtalarna för skrivbordet.

forfatter
Publicerad 2009-09-17 - 17:55
Produkter i testet
 • Acoustic Energy Aego M 2.1
 • Altec Lansing VS4121BLK
 • Bose Computer MusicMonito
 • Creative Gigaworks T3
 • Genelec 6010A
 • JBL Spyro
 • Logitech Z Cinéma
 • Razer Mako 2.1
 • Tiden när datorn bara var en kontorsmaskin är sedan länge förbi. Idag är den snarare en universell underhållningsmaskin och i många ungdomars rum tjänar den både som musikspelare och filmvisare. Trots att många köper stora TFT-skärmar för tusentals kronor så är det fortfarande förskräckande många som har gräsligt dåligt ljud. Antingen behåller man plastburkarna som följde med på köpet eller nöjer sig med högtalare för ett par hundralappar från stormarknaden.

  Det är synd för upplevelsen av all denna underhållning blir mångfalt bättre om man lägger på en tusenlapp eller till och med två för den musikintresserade. Det kanske låter som mycket pengar men det är faktiskt en investering. Till skillnad från själva datorn så åldras inte högtalarna utan kan följa med i många år framåt. Själv har jag haft samma högtalare i tio år medan datorn bytts otaliga gånger. Och de låter fortfarande fantastiskt.

  Att välja rätt högtalare
  När man ska välja datorhögtalare är det viktigt att utgå från placering och behov. Ska de stå på ett skrivbord bredvid en stor skärm så kan man gärna ha en lite större modell. Är det istället till en laptop som göms undan så bör de vara lättflyttade och små. Sen är frågan om man har plats att gömma en subwoofer under bordet. Med en sådan får man betydligt bättre djupbas och klarar sig med mindre högtalare uppe på skrivbordet. Man bör även ha en volymkontroll, en mute-knapp och gärna en hörlursutgång lättillgänglig. Ibland sitter detta på den ena satellithögtalaren men mer praktiskt är en fjärrkontroll i form av en dosa på skrivbordet.

  Till sist är det användningen som avgör. Ska man bara ha lite bakgrundsmusik medan man sitter och knappar kan man välja enklare högtalare. Vill man däremot spela musik i hela rummet eller till och med använda dem på festen så ställs högre krav. I detta test har vi därför försökt få lite spännvid från billigt till påkostat, från enkelt till avancerat och från avskalat till utflippat.

  Förra året gjorde vi ett stort test av surroundhögtalare till datorn och vi har dessutom gjort flera tester av enstaka datorhögtalare. Dessa hittar du i vår köpguide på www.bildochljud.se

  Produkter i testet

  Acoustic Energy Aego M 2.1

  Kanonljud i miniformat

  Små högtalare är praktiskt och när man dessutom lyckas få dem att låta så här bra blir det ett mycket tilltalande resultat.

  Utmärkt ljud Lättplacerade
  Ingen fjärr Saknar hörlursutgång

  Altec Lansing VS4121BLK

  Back in black

  Med fräck design kommer man långt och med ett bra pris kommer man längre. Däremot ska man inte vänta sig att få mer än man betalar för.

  Smäckra högtalare Lättåtkomliga kontroller
  Artificiellt ljud Bullrig bas Plastiga

  Bose Computer MusicMonito

  Stil i mikroformat

  Laptopanvändare som vill ha små snygga högtalare är en given målgrupp för Computer Musicmonitor.

  Pyttesmå Stilfulla
  Klen bas Saknar hörlursingång Priset

  Creative Gigaworks T3

  Creative tar ton

  Trötta på att betraktas som ett billighetsmärke visar Creative att man visst kan bygga välljudande högtalare om man bara vill.

  Mycket prisvärda Bra bastryck Smidigt format
  Ingen mute-knapp

  Genelec 6010A

  Så ska det låta

  När proffsen bygger hög­talare för vanliga dödliga uppstår ljuv musik.

  Strålande ljudkvalitet Oöverträffade inställningsmöjligheter
  Inte direkt vackra Saknar fjärr Ingen hörlursutgång

  JBL Spyro

  Ögongodis

  Vill man ha högtalare som väcker uppmärksamhet även när de är tysta behöver man inte gå längre än till JBL.

  Platsbesparande Uppseendeväckande Volymkontroll
  Livlöst ljud Brummande subwoofer Svåråtkomlig baskontroll

  Logitech Z Cinéma

  Multi-mediecentralen

  Vill man ligga i soffan och styra uppspelningen på datorn är ­Logitechs filminriktade ljud­paket en tilltalande lösning

  Kräver inte ljudkort Otroliga kontrollmöjligheter Skiner med film och spel
  Inget för musiknördar

  Razer Mako 2.1

  Spelarens partyhögtalare

  Spännande formgivning, intressant teknik och imponerande specifikationer ger ett par högtalare som man inte glömmer i första taget.

  Massor av kraft Bra allroundljud Perfekta för partyn
  Dålig positionering Priset
  Annons

  Senaste artiklar:

  Lämna en kommentar

  Fem decennier med Polk Amerikanska Polk Audio har gjort högtalare i 50 år. R200AE är en jubileumsmodell, signerad av företagets grundare.
  Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
  Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
  Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
  QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
  Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
  Följ Ljud & Bild