Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Åtta PC-högtalare

Njut av musiken vid skrivbordet

Musik i datorn har blivit vardagsmat men att satsa på högtalarna är inte lika självklart. Vi hjälper dig hitta de bästa stereohögtalarna för skrivbordet.

Tiden när datorn bara var en kontorsmaskin är sedan länge förbi. Idag är den snarare en universell underhållningsmaskin och i många ungdomars rum tjänar den både som musikspelare och filmvisare. Trots att många köper stora TFT-skärmar för tusentals kronor så är det fortfarande förskräckande många som har gräsligt dåligt ljud. Antingen behåller man plastburkarna som följde med på köpet eller nöjer sig med högtalare för ett par hundralappar från stormarknaden.

Det är synd för upplevelsen av all denna underhållning blir mångfalt bättre om man lägger på en tusenlapp eller till och med två för den musikintresserade. Det kanske låter som mycket pengar men det är faktiskt en investering. Till skillnad från själva datorn så åldras inte högtalarna utan kan följa med i många år framåt. Själv har jag haft samma högtalare i tio år medan datorn bytts otaliga gånger. Och de låter fortfarande fantastiskt.

Att välja rätt högtalare
När man ska välja datorhögtalare är det viktigt att utgå från placering och behov. Ska de stå på ett skrivbord bredvid en stor skärm så kan man gärna ha en lite större modell. Är det istället till en laptop som göms undan så bör de vara lättflyttade och små. Sen är frågan om man har plats att gömma en subwoofer under bordet. Med en sådan får man betydligt bättre djupbas och klarar sig med mindre högtalare uppe på skrivbordet. Man bör även ha en volymkontroll, en mute-knapp och gärna en hörlursutgång lättillgänglig. Ibland sitter detta på den ena satellithögtalaren men mer praktiskt är en fjärrkontroll i form av en dosa på skrivbordet.

Till sist är det användningen som avgör. Ska man bara ha lite bakgrundsmusik medan man sitter och knappar kan man välja enklare högtalare. Vill man däremot spela musik i hela rummet eller till och med använda dem på festen så ställs högre krav. I detta test har vi därför försökt få lite spännvid från billigt till påkostat, från enkelt till avancerat och från avskalat till utflippat.

Förra året gjorde vi ett stort test av surroundhögtalare till datorn och vi har dessutom gjort flera tester av enstaka datorhögtalare. Dessa hittar du i vår köpguide på www.bildochljud.se

Annons

Produkter i testet

Acoustic Energy Aego M 2.1

Kanonljud i miniformat

Små högtalare är praktiskt och när man dessutom lyckas få dem att låta så här bra blir det ett mycket tilltalande resultat.

Utmärkt ljud Lättplacerade
Ingen fjärr Saknar hörlursutgång

Altec Lansing VS4121BLK

Back in black

Med fräck design kommer man långt och med ett bra pris kommer man längre. Däremot ska man inte vänta sig att få mer än man betalar för.

Smäckra högtalare Lättåtkomliga kontroller
Artificiellt ljud Bullrig bas Plastiga

Bose Computer MusicMonito

Stil i mikroformat

Laptopanvändare som vill ha små snygga högtalare är en given målgrupp för Computer Musicmonitor.

Pyttesmå Stilfulla
Klen bas Saknar hörlursingång Priset

Creative Gigaworks T3

Creative tar ton

Trötta på att betraktas som ett billighetsmärke visar Creative att man visst kan bygga välljudande högtalare om man bara vill.

Mycket prisvärda Bra bastryck Smidigt format
Ingen mute-knapp

Genelec 6010A

Så ska det låta

När proffsen bygger hög­talare för vanliga dödliga uppstår ljuv musik.

Strålande ljudkvalitet Oöverträffade inställningsmöjligheter
Inte direkt vackra Saknar fjärr Ingen hörlursutgång

JBL Spyro

Ögongodis

Vill man ha högtalare som väcker uppmärksamhet även när de är tysta behöver man inte gå längre än till JBL.

Platsbesparande Uppseendeväckande Volymkontroll
Livlöst ljud Brummande subwoofer Svåråtkomlig baskontroll

Logitech Z Cinéma

Multi-mediecentralen

Vill man ligga i soffan och styra uppspelningen på datorn är ­Logitechs filminriktade ljud­paket en tilltalande lösning

Kräver inte ljudkort Otroliga kontrollmöjligheter Skiner med film och spel
Inget för musiknördar

Razer Mako 2.1

Spelarens partyhögtalare

Spännande formgivning, intressant teknik och imponerande specifikationer ger ett par högtalare som man inte glömmer i första taget.

Massor av kraft Bra allroundljud Perfekta för partyn
Dålig positionering Priset
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.