Altec Lansing VS4121BLK

Back in black

Med fräck design kommer man långt och med ett bra pris kommer man längre. Däremot ska man inte vänta sig att få mer än man betalar för.

Altec Lansing brukar vara bra på att bygga högtalare till ett lågt pris även om de hittills inte nått upp till toppskiktet i våra tester. Denna gång deltar de med högtalare som ser minst sagt märkliga ut. Satelliterna ser vid första anblicken väldigt smäckra ut, som en fjärrkontroll på höjden till storleken. Med ett sådant format får det så klart inte plats några större element vilket är oroande. Men sedan får man syn på den misstänkt klumpiga foten bakom. Den visar sig innehålla ett nedåtriktat element för mellanregistret som därmed kan sprida ljudet jämnt. Lustigt nog samma tanke som i de fem gånger dyrare THX-konstruerade Razerhögtalarna. På den högra högtalaren finns lättåtkomliga kontroller för bas och diskant samt en volymratt och avstängningsknapp. På sidan har man även lyckats gömma en hörlursutgång.

Till det här priset kan man så klart inte vänta sig några exklusiva material och satelliterna känns mycket riktigt väldigt plastiga och lätta. Även rattarna känns oprecisa. Subwoofern är åtminstone byggd i trä men känns inte heller den speciellt solid eller förtroendeingivande. På baksidan hittar vi linjeingången samt utgångarna till de två högtalarna. Det påpekas i instruktionerna att de är pedagogiskt färgkodade men eftersom färgerna är orange och brun (!) så är de inte lätta att skilja åt i skum belysning. Tack och lov är de olika utformade så man kan inte sätta dem fel.

Ljudkvaliteten
Redan innan vi börjat testa hörs ett illavarslande tomgångbrus. Vårt försök att spela Back in Black på dessa högtalare fick snabbt överges på grund av ett oroande muller. Det visade sig att det inte var avloppssystemet som var på väg att explodera utan subwooferns försök att återge bastoner. Med andra musikgenrer blev det inte mycket bättre. Antingen var diskanterna skrälliga eller så lät det helt enkelt bara instängt och livlöst.

Det är inte roligt att höra Beth Gibbons när det låter som om hon sjunger i en liten plastburk, men å andra sidan är det ju precis vad hon gör.

Slutsats
Jämfört med skräpet som följer med datorn är detta så klart ett lyft men jämfört med de dyrare konkurrenterna i detta test kommer man långt på efterkälken.

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Acoustic Energy Aego M 2.1

Kanonljud i miniformat

Små högtalare är praktiskt och när man dessutom lyckas få dem att låta så här bra blir det ett mycket tilltalande resultat.

Utmärkt ljud Lättplacerade
Ingen fjärr Saknar hörlursutgång

Bose Computer MusicMonito

Stil i mikroformat

Laptopanvändare som vill ha små snygga högtalare är en given målgrupp för Computer Musicmonitor.

Pyttesmå Stilfulla
Klen bas Saknar hörlursingång Priset

Creative Gigaworks T3

Creative tar ton

Trötta på att betraktas som ett billighetsmärke visar Creative att man visst kan bygga välljudande högtalare om man bara vill.

Mycket prisvärda Bra bastryck Smidigt format
Ingen mute-knapp

Genelec 6010A

Så ska det låta

När proffsen bygger hög­talare för vanliga dödliga uppstår ljuv musik.

Strålande ljudkvalitet Oöverträffade inställningsmöjligheter
Inte direkt vackra Saknar fjärr Ingen hörlursutgång

JBL Spyro

Ögongodis

Vill man ha högtalare som väcker uppmärksamhet även när de är tysta behöver man inte gå längre än till JBL.

Platsbesparande Uppseendeväckande Volymkontroll
Livlöst ljud Brummande subwoofer Svåråtkomlig baskontroll

Logitech Z Cinéma

Multi-mediecentralen

Vill man ligga i soffan och styra uppspelningen på datorn är ­Logitechs filminriktade ljud­paket en tilltalande lösning

Kräver inte ljudkort Otroliga kontrollmöjligheter Skiner med film och spel
Inget för musiknördar

Razer Mako 2.1

Spelarens partyhögtalare

Spännande formgivning, intressant teknik och imponerande specifikationer ger ett par högtalare som man inte glömmer i första taget.

Massor av kraft Bra allroundljud Perfekta för partyn
Dålig positionering Priset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: