Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Altec Lansing VS4121BLK

Back in black

Med fräck design kommer man långt och med ett bra pris kommer man längre. Däremot ska man inte vänta sig att få mer än man betalar för.

Publicerad 2009-09-17 - 17:55
Altec Lansing VS4121BLK
Marius Senaste artiklar:
Marius

Altec Lansing brukar vara bra på att bygga högtalare till ett lågt pris även om de hittills inte nått upp till toppskiktet i våra tester. Denna gång deltar de med högtalare som ser minst sagt märkliga ut. Satelliterna ser vid första anblicken väldigt smäckra ut, som en fjärrkontroll på höjden till storleken. Med ett sådant format får det så klart inte plats några större element vilket är oroande. Men sedan får man syn på den misstänkt klumpiga foten bakom. Den visar sig innehålla ett nedåtriktat element för mellanregistret som därmed kan sprida ljudet jämnt. Lustigt nog samma tanke som i de fem gånger dyrare THX-konstruerade Razerhögtalarna. På den högra högtalaren finns lättåtkomliga kontroller för bas och diskant samt en volymratt och avstängningsknapp. På sidan har man även lyckats gömma en hörlursutgång.

Till det här priset kan man så klart inte vänta sig några exklusiva material och satelliterna känns mycket riktigt väldigt plastiga och lätta. Även rattarna känns oprecisa. Subwoofern är åtminstone byggd i trä men känns inte heller den speciellt solid eller förtroendeingivande. På baksidan hittar vi linjeingången samt utgångarna till de två högtalarna. Det påpekas i instruktionerna att de är pedagogiskt färgkodade men eftersom färgerna är orange och brun (!) så är de inte lätta att skilja åt i skum belysning. Tack och lov är de olika utformade så man kan inte sätta dem fel.

Ljudkvaliteten
Redan innan vi börjat testa hörs ett illavarslande tomgångbrus. Vårt försök att spela Back in Black på dessa högtalare fick snabbt överges på grund av ett oroande muller. Det visade sig att det inte var avloppssystemet som var på väg att explodera utan subwooferns försök att återge bastoner. Med andra musikgenrer blev det inte mycket bättre. Antingen var diskanterna skrälliga eller så lät det helt enkelt bara instängt och livlöst.

Det är inte roligt att höra Beth Gibbons när det låter som om hon sjunger i en liten plastburk, men å andra sidan är det ju precis vad hon gör.

Slutsats
Jämfört med skräpet som följer med datorn är detta så klart ett lyft men jämfört med de dyrare konkurrenterna i detta test kommer man långt på efterkälken.

 

Ljud & Bild tycker

Smäckra högtalare Lättåtkomliga kontroller Artificiellt ljud Bullrig bas Plastiga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen