TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Acoustic Energy Aego M 2.1

Kanonljud i miniformat

Små högtalare är praktiskt och när man dessutom lyckas få dem att låta så här bra blir det ett mycket tilltalande resultat.

forfatter
Publicerad 2009-09-17 - 17:55

Brittiska Acoustic Energy är respekterade tillverkare av hifi-högtalare och det är därför nästan lite märkligt att de även gett sig på datorhögtalare och nu senast till och med en bluetooth-anläggning för mobiler och MP3-spelare. Det borde dock innebära att man tar ljudkvalitet på allvar.

Satellithögtalarna är väldigt lättplacerade eftersom de inte är större än en kaffekopp. De känns mycket solida och har en förtroendeingivande tyngd. Kablarna är platta och ganska så styva men eftersom de är så rejält tilltagna kan man ändå lösa kabeldragningen på ett snyggt sätt. Subwoofern är en rejäl upprättstående låda med ett solitt kabinett. På baksidan hittar vi anslutningar för höger och vänster högtalare, samt märkligt nog för en centerhögtalare också. Inte nog med att vi aldrig sett några 3.1-system, vi kan inte heller hitta någon sådan extrahögtalare i Acoustic Energys sortiment. RCA-ingångarna för ljudkälla är uppdelade på samma sätt och så finns en omkopplare för att stänga av centern. En annan omkopplare ställer nivån för basen. På framsidans överkant sitter en extra linjeingång samt volymkontrollen. Det borde ha funnits en fjärrkontroll med för detta. Att krypa under skrivbordet för att justera volymen eller plugga in MP3-spelaren är på tok för besvärligt. Det är väl ändå inte tänkt att man ska ha subben på skrivbordet?

Ljudkvaliteten
Aego trivs bra med de flesta musikstilar. Oavsett om man kastar rock, pop, jazz eller klassisk musik på dem så låter de oansträngda. Framför allt har de en mycket bra positionering. Ska man försöka hitta brister så kan subwoofern bli lite brummig och i mellanregistret finns det nyare konkurrenter som låter än bättre. Men det är detaljer som vi glatt kan överse med när vi beaktar den rimliga prislappen. Trots att satellithögtalarna är så små så klarar de att spela på riktigt hög volym utan någon större distorsion. De är alltså inte bara bra personliga högtalare utan kan mycket väl användas för en spontan fest på lördagskvällen. Stort och bra ljud från små och diskreta högtalare är vi inte bortskämda med så Aego står kvar på vår favoritlista.

Slutsats
Aego är en gammal favorit som fortfarande låter mycket bra. Avsaknaden av fjärr gör dem dock inte lika lättanvända som många konkurrenter.
 

Också i detta test:

Altec Lansing VS4121BLK

Back in black

Med fräck design kommer man långt och med ett bra pris kommer man längre. Däremot ska man inte vänta sig att få mer än man betalar för.

Smäckra högtalare Lättåtkomliga kontroller
Artificiellt ljud Bullrig bas Plastiga

Bose Computer MusicMonito

Stil i mikroformat

Laptopanvändare som vill ha små snygga högtalare är en given målgrupp för Computer Musicmonitor.

Pyttesmå Stilfulla
Klen bas Saknar hörlursingång Priset

Creative Gigaworks T3

Creative tar ton

Trötta på att betraktas som ett billighetsmärke visar Creative att man visst kan bygga välljudande högtalare om man bara vill.

Mycket prisvärda Bra bastryck Smidigt format
Ingen mute-knapp

Genelec 6010A

Så ska det låta

När proffsen bygger hög­talare för vanliga dödliga uppstår ljuv musik.

Strålande ljudkvalitet Oöverträffade inställningsmöjligheter
Inte direkt vackra Saknar fjärr Ingen hörlursutgång

JBL Spyro

Ögongodis

Vill man ha högtalare som väcker uppmärksamhet även när de är tysta behöver man inte gå längre än till JBL.

Platsbesparande Uppseendeväckande Volymkontroll
Livlöst ljud Brummande subwoofer Svåråtkomlig baskontroll

Logitech Z Cinéma

Multi-mediecentralen

Vill man ligga i soffan och styra uppspelningen på datorn är ­Logitechs filminriktade ljud­paket en tilltalande lösning

Kräver inte ljudkort Otroliga kontrollmöjligheter Skiner med film och spel
Inget för musiknördar

Razer Mako 2.1

Spelarens partyhögtalare

Spännande formgivning, intressant teknik och imponerande specifikationer ger ett par högtalare som man inte glömmer i första taget.

Massor av kraft Bra allroundljud Perfekta för partyn
Dålig positionering Priset
Annons

Senaste artiklar:

Lämna en kommentar

Fem decennier med Polk Amerikanska Polk Audio har gjort högtalare i 50 år. R200AE är en jubileumsmodell, signerad av företagets grundare.
Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Följ Ljud & Bild