Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Acoustic Energy Aego M 2.1

Kanonljud i miniformat

Små högtalare är praktiskt och när man dessutom lyckas få dem att låta så här bra blir det ett mycket tilltalande resultat.

Brittiska Acoustic Energy är respekterade tillverkare av hifi-högtalare och det är därför nästan lite märkligt att de även gett sig på datorhögtalare och nu senast till och med en bluetooth-anläggning för mobiler och MP3-spelare. Det borde dock innebära att man tar ljudkvalitet på allvar.

Satellithögtalarna är väldigt lättplacerade eftersom de inte är större än en kaffekopp. De känns mycket solida och har en förtroendeingivande tyngd. Kablarna är platta och ganska så styva men eftersom de är så rejält tilltagna kan man ändå lösa kabeldragningen på ett snyggt sätt. Subwoofern är en rejäl upprättstående låda med ett solitt kabinett. På baksidan hittar vi anslutningar för höger och vänster högtalare, samt märkligt nog för en centerhögtalare också. Inte nog med att vi aldrig sett några 3.1-system, vi kan inte heller hitta någon sådan extrahögtalare i Acoustic Energys sortiment. RCA-ingångarna för ljudkälla är uppdelade på samma sätt och så finns en omkopplare för att stänga av centern. En annan omkopplare ställer nivån för basen. På framsidans överkant sitter en extra linjeingång samt volymkontrollen. Det borde ha funnits en fjärrkontroll med för detta. Att krypa under skrivbordet för att justera volymen eller plugga in MP3-spelaren är på tok för besvärligt. Det är väl ändå inte tänkt att man ska ha subben på skrivbordet?

Ljudkvaliteten
Aego trivs bra med de flesta musikstilar. Oavsett om man kastar rock, pop, jazz eller klassisk musik på dem så låter de oansträngda. Framför allt har de en mycket bra positionering. Ska man försöka hitta brister så kan subwoofern bli lite brummig och i mellanregistret finns det nyare konkurrenter som låter än bättre. Men det är detaljer som vi glatt kan överse med när vi beaktar den rimliga prislappen. Trots att satellithögtalarna är så små så klarar de att spela på riktigt hög volym utan någon större distorsion. De är alltså inte bara bra personliga högtalare utan kan mycket väl användas för en spontan fest på lördagskvällen. Stort och bra ljud från små och diskreta högtalare är vi inte bortskämda med så Aego står kvar på vår favoritlista.

Slutsats
Aego är en gammal favorit som fortfarande låter mycket bra. Avsaknaden av fjärr gör dem dock inte lika lättanvända som många konkurrenter.
 

Också i detta test:

Altec Lansing VS4121BLK

Back in black

Med fräck design kommer man långt och med ett bra pris kommer man längre. Däremot ska man inte vänta sig att få mer än man betalar för.

Smäckra högtalare Lättåtkomliga kontroller
Artificiellt ljud Bullrig bas Plastiga

Bose Computer MusicMonito

Stil i mikroformat

Laptopanvändare som vill ha små snygga högtalare är en given målgrupp för Computer Musicmonitor.

Pyttesmå Stilfulla
Klen bas Saknar hörlursingång Priset

Creative Gigaworks T3

Creative tar ton

Trötta på att betraktas som ett billighetsmärke visar Creative att man visst kan bygga välljudande högtalare om man bara vill.

Mycket prisvärda Bra bastryck Smidigt format
Ingen mute-knapp

Genelec 6010A

Så ska det låta

När proffsen bygger hög­talare för vanliga dödliga uppstår ljuv musik.

Strålande ljudkvalitet Oöverträffade inställningsmöjligheter
Inte direkt vackra Saknar fjärr Ingen hörlursutgång

JBL Spyro

Ögongodis

Vill man ha högtalare som väcker uppmärksamhet även när de är tysta behöver man inte gå längre än till JBL.

Platsbesparande Uppseendeväckande Volymkontroll
Livlöst ljud Brummande subwoofer Svåråtkomlig baskontroll

Logitech Z Cinéma

Multi-mediecentralen

Vill man ligga i soffan och styra uppspelningen på datorn är ­Logitechs filminriktade ljud­paket en tilltalande lösning

Kräver inte ljudkort Otroliga kontrollmöjligheter Skiner med film och spel
Inget för musiknördar

Razer Mako 2.1

Spelarens partyhögtalare

Spännande formgivning, intressant teknik och imponerande specifikationer ger ett par högtalare som man inte glömmer i första taget.

Massor av kraft Bra allroundljud Perfekta för partyn
Dålig positionering Priset
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.