Genelec 6010A

Så ska det låta

När proffsen bygger hög­talare för vanliga dödliga uppstår ljuv musik.

Genelec är ett bekant märke för alla som jobbar med ljud. Det finska företaget har i trettio år levererat monitorer för studios och kontrollrum. Kunderna är alltså krävande proffs som både förväntar sig hållbara högtalare och ett opåverkat ljud. Med 6010A har man tagit steget över till aktiva högtalare för datorbruk då många idag har datorn som arbetsverktyg. Ursprunget märks verkligen på högtalarna som trots sin relativt ringa storlek verkligen känns solida och utan tvekan är välbyggda. Eftersom varje högtalare är strömförsörjd och säljs styckvis kan man själv välja om man vill ha stereohögtalare eller en full 5.1-uppsättning. Subwoofern 5040A lägger till 5 000 kronor på priset men då får man även en central anslutningspunkt för satelliterna samt en volymkontroll på köpet.

På baksidan av högtalaren finns som sagt en strömanslutning samt en linjeingång. Den medföljande sladden kopplas till datorn eller varför inte en MP3-spelare på festen. Där bak hittar vi även något så unikt som en tonkontroll där man kan ange om de till exempel är placerade i ett hörn, fristående i ett dämpat rum eller som i det här fallet står på en reflekterande yta. Det finns till och med trimskruvar för känsligheten. För att ytterligare anpassa dem för skrivbordsplacering står de i en gummiupphängning. Passar inte det finns självklart tillbehör för väggmontering. Allt detta känns så proffsigt att vi knappt kunde bärga oss innan vi fick lyssna på dem.

Ljudkvaliteten
Genelec var en av de sista högtalarna vi lyssnade på i testet och det blev en aha-upplevelse. Det var som om en slöja lyftes från våra öron och vi plötsligt fick höra musiken som den skulle låta. Små detaljer som tidigare drunknat i ljudmattan kom nu fram och det fanns en skärpa och klarhet i ljudbilden som de andra inte kom i närheten av. Responsen är utmärkt och likaså positionering av instrument. Det enda man kan sakna är djupbasen men då kan man som sagt komplettera med subwoofern. Med den på plats får man plötsligt även allt det tryck och djup som de mindre högtalarna självklart inte kan frambringa. Visst blir det en slant att hosta upp men då får man också högtalare som man varken behöver eller vill byta ut i första taget.

Slutsats
För den som ofta och gärna lyssnar på eller skapar musik framför datorn är Genelecs högtalare klart rekommenderade.

 

Också i detta test:

Acoustic Energy Aego M 2.1

Kanonljud i miniformat

Små högtalare är praktiskt och när man dessutom lyckas få dem att låta så här bra blir det ett mycket tilltalande resultat.

Utmärkt ljud Lättplacerade
Ingen fjärr Saknar hörlursutgång

Altec Lansing VS4121BLK

Back in black

Med fräck design kommer man långt och med ett bra pris kommer man längre. Däremot ska man inte vänta sig att få mer än man betalar för.

Smäckra högtalare Lättåtkomliga kontroller
Artificiellt ljud Bullrig bas Plastiga

Bose Computer MusicMonito

Stil i mikroformat

Laptopanvändare som vill ha små snygga högtalare är en given målgrupp för Computer Musicmonitor.

Pyttesmå Stilfulla
Klen bas Saknar hörlursingång Priset

Creative Gigaworks T3

Creative tar ton

Trötta på att betraktas som ett billighetsmärke visar Creative att man visst kan bygga välljudande högtalare om man bara vill.

Mycket prisvärda Bra bastryck Smidigt format
Ingen mute-knapp

JBL Spyro

Ögongodis

Vill man ha högtalare som väcker uppmärksamhet även när de är tysta behöver man inte gå längre än till JBL.

Platsbesparande Uppseendeväckande Volymkontroll
Livlöst ljud Brummande subwoofer Svåråtkomlig baskontroll

Logitech Z Cinéma

Multi-mediecentralen

Vill man ligga i soffan och styra uppspelningen på datorn är ­Logitechs filminriktade ljud­paket en tilltalande lösning

Kräver inte ljudkort Otroliga kontrollmöjligheter Skiner med film och spel
Inget för musiknördar

Razer Mako 2.1

Spelarens partyhögtalare

Spännande formgivning, intressant teknik och imponerande specifikationer ger ett par högtalare som man inte glömmer i första taget.

Massor av kraft Bra allroundljud Perfekta för partyn
Dålig positionering Priset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: