Search
Generic filters

: Elac SUB 2070

Knytnäve i silkesvante

Elacs nya dubbeldäckare är både kraftfull och finkänslig. Trådlös överföring och app-styrning gör SUB 2070 till en av testets mest avancerade.

Ljud & Bild tycker

En precis och potent subbas som blandar sig fint i ljudbilden och har en närmast sömlös övergång till fronthögtalarna. Basåtergivningen är lätt och lekfull, befriad från eftersläpningar och ojämnheter.
Saknar lite nivå i den allra djupaste basen.
 • Sluten tryckkammare
 • 2 x 10-tums baselement
 • 600-watts förstärkare (RMS)
 • 19–180 Hz frekvensrespons
 • 47,5 x 36 x 38,5 cm
 • 32 kg
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 15000 kr

Elac är kanske inte det första märket man kommer att tänka på när det handlar om subbasar. Snarare tvärtom: det tyska märket har blivit känt för sina utsökta hifi-högtalare med JET-banddiskanter som levererar en oerhört utsträckt och finkornig diskantåtergivning. Nu har dock Elac lanserat en splitter ny serie subbasar som ska ge högtalarna bättre räckvidd i basregistret också.

SUB 2070
Den nya baslådan är en seriös och gedigen konstruktion. I välkänd Elac-stil skiner den blankpolerade pianolacken ännu lite klarare än hos konkurrenterna. SUB 2070 har två 10-tums aktiva baselement monterade i en push-push/pull-pull-konfiguration där membranen spelar i motsatt riktning från varandra. Eftersom elementen dessutom är hoplänkade rent fysiskt utjämnas mycket av vibrationerna i själva kabinettet.

I likhet med REL stöder Elac trådlös ljudöverföring via en USB-dongel. Som enda testdeltagare har den dessutom fjärrstyrning via mobilen. En särskild Sub Control-app låter dig ställa in parametrar som nivå, delningsfrekvens och fas direkt från soffan! Du kan också använda mobilens inbyggda mikrofon för att kalibrera frekvensresponsen.

Ljudkvalitet
Elacs högtalare är kända för sin precision och SUB 2070 är helt klart värdig sitt namn. Basåtergivningen är superstram, taktfast och harmonisk, samt har en rejäl tyngd och förmåga att gräva djupt ner i frekvenserna. Daft Punks trummor serveras med en saftig skjuts och synthbasen får det att dunka härligt i soffryggen.

Vad vi särskilt lägger märke till med Elac-baslådan är byggkvaliteten och hur den bidrar till ett bättre ljud. Man hör enkelt hur elementet ”startar och stannar” snabbare än i en del konkurrenter och hur det skiljer bättre på kontrabasens tonhöjder. Och inte nog med det: på ljudnivåer där framför allt DALI och REL uppvisar tydliga tecken till vantrivsel, är Elac nästan helt befriad från vibrationer och förvrängning. Vilket gör detta till en värdig kandidat inte bara till kräsen hifi utan också krävande hemmabio.

Elac gör nämligen ingen besviken med film, med ”Godzilla” visar den att den kan dundra på lika bra som de bästa. Hela rummet sätts i rörelse och allt som inte är fastskruvat flyttar på sig när Godzilla raserar den ena storstaden efter den andra. Den här subbasen är definitivt ingen mes!

Slutsats
Vid första anblicken verkar kanske SUB 2070 som en ”underdog” i den här församlingen med professionella subbasspecialister, men testet visar att Elac står sig riktigt bra mot rivalerna. Detta är en fin och musikalisk, mekaniskt solid och hårtslående subbas som kan ta plats i såväl renodlade hemmabiografer som kräsna hifi-anläggningar. Tar man med möjligheten med trådlös överföring i beräkningen, plus enklare skötsel tack vare app-styrning, är det ingen tvekan om att Elac 2070 förtjänar en rekommendation.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  SVS SB13-Ultra - Brutal slagkraft
  Med hjälp av testets största element bjuder SVS kraftkarl på hårda slag till både film och musik. Och den låter bra!
  REL S/5 - Bäst på musik
  Så fort den här subbasen kopplades in hörde vi att allting satt som det skulle.
  Velodyne SPL-1200 Ultra - Flexibel kraftkarl
  Här får du mycket kraft i ett kompakt kabinett, kombinerat med automatisk rumskorrektion och fjärrstyrning.
  JL Audio E-Sub E112 - Muskler och finess
  JL Audio ger det bästa av två världar: stram detaljerad djupbas och en kolossal slagkraft!
  DALI P-10 DSS - Kompakt allroundare
  DALIs variant på temat highend-subbas är både läcker och välljudande, men något djupbasmonster är den inte.

  Läs också

  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Nu kan du ladda ner Disney+

  Äntligen går det att ladda ner Disneys nya strömningstjänst
  på många olika plattformar. Här är den!   
  Läs mer här >>
  close-link