TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Elac SUB 2070

Knytnäve i silkesvante

Elacs nya dubbeldäckare är både kraftfull och finkänslig. Trådlös överföring och app-styrning gör SUB 2070 till en av testets mest avancerade.

forfatter
Publicerad 2015-05-06 - 05:00
L&B tycker
En precis och potent subbas som blandar sig fint i ljudbilden och har en närmast sömlös övergång till fronthögtalarna. Basåtergivningen är lätt och lekfull, befriad från eftersläpningar och ojämnheter.
Saknar lite nivå i den allra djupaste basen.
Specifikationer
  • Sluten tryckkammare
  • 2 x 10-tums baselement
  • 600-watts förstärkare (RMS)
  • 19–180 Hz frekvensrespons
  • 47,5 x 36 x 38,5 cm
  • 32 kg
Riktpris: 15000Pr. 2015-05-06 Produktsida

Elac är kanske inte det första märket man kommer att tänka på när det handlar om subbasar. Snarare tvärtom: det tyska märket har blivit känt för sina utsökta hifi-högtalare med JET-banddiskanter som levererar en oerhört utsträckt och finkornig diskantåtergivning. Nu har dock Elac lanserat en splitter ny serie subbasar som ska ge högtalarna bättre räckvidd i basregistret också.

SUB 2070
Den nya baslådan är en seriös och gedigen konstruktion. I välkänd Elac-stil skiner den blankpolerade pianolacken ännu lite klarare än hos konkurrenterna. SUB 2070 har två 10-tums aktiva baselement monterade i en push-push/pull-pull-konfiguration där membranen spelar i motsatt riktning från varandra. Eftersom elementen dessutom är hoplänkade rent fysiskt utjämnas mycket av vibrationerna i själva kabinettet.

I likhet med REL stöder Elac trådlös ljudöverföring via en USB-dongel. Som enda testdeltagare har den dessutom fjärrstyrning via mobilen. En särskild Sub Control-app låter dig ställa in parametrar som nivå, delningsfrekvens och fas direkt från soffan! Du kan också använda mobilens inbyggda mikrofon för att kalibrera frekvensresponsen.

Ljudkvalitet
Elacs högtalare är kända för sin precision och SUB 2070 är helt klart värdig sitt namn. Basåtergivningen är superstram, taktfast och harmonisk, samt har en rejäl tyngd och förmåga att gräva djupt ner i frekvenserna. Daft Punks trummor serveras med en saftig skjuts och synthbasen får det att dunka härligt i soffryggen.

Vad vi särskilt lägger märke till med Elac-baslådan är byggkvaliteten och hur den bidrar till ett bättre ljud. Man hör enkelt hur elementet ”startar och stannar” snabbare än i en del konkurrenter och hur det skiljer bättre på kontrabasens tonhöjder. Och inte nog med det: på ljudnivåer där framför allt DALI och REL uppvisar tydliga tecken till vantrivsel, är Elac nästan helt befriad från vibrationer och förvrängning. Vilket gör detta till en värdig kandidat inte bara till kräsen hifi utan också krävande hemmabio.

Elac gör nämligen ingen besviken med film, med ”Godzilla” visar den att den kan dundra på lika bra som de bästa. Hela rummet sätts i rörelse och allt som inte är fastskruvat flyttar på sig när Godzilla raserar den ena storstaden efter den andra. Den här subbasen är definitivt ingen mes!

Slutsats
Vid första anblicken verkar kanske SUB 2070 som en ”underdog” i den här församlingen med professionella subbasspecialister, men testet visar att Elac står sig riktigt bra mot rivalerna. Detta är en fin och musikalisk, mekaniskt solid och hårtslående subbas som kan ta plats i såväl renodlade hemmabiografer som kräsna hifi-anläggningar. Tar man med möjligheten med trådlös överföring i beräkningen, plus enklare skötsel tack vare app-styrning, är det ingen tvekan om att Elac 2070 förtjänar en rekommendation.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

SVS SB13-Ultra

Brutal slagkraft

Med hjälp av testets största element bjuder SVS kraftkarl på hårda slag till både film och musik. Och den låter bra!

Här kombineras stor slagkraft med en förmåga att hänga med i svängarna på alla musikstilar. Filmeffekterna återges också med stor övertygelse.
Funktioner och display sitter på baksidan, vilket krånglar till inställningen. Inte fullt lika stram och upplöst som vissa andra.

REL S/5

Bäst på musik

Så fort den här subbasen kopplades in hörde vi att allting satt som det skulle.

Om akustisk musik är favoritsysslan så ger S/5 en helt magisk basåtergivning. Stram och välkontrollerad och förbaskat väl integrerad i ljudbilden. Funkar bra med film också.
De allra djupaste bastonerna får subbasen att skorra på hög volym.

Velodyne SPL-1200 Ultra

Flexibel kraftkarl

Här får du mycket kraft i ett kompakt kabinett, kombinerat med automatisk rumskorrektion och fjärrstyrning.

En ytterst kapabel subbas med plenty av kraft och stora möjligheter för anpassning efter rummet. Plus för automatisk rumskorrektion.
Vi önskar oss lite mer attack och finess i det högre basregistret.

JL Audio E-Sub E112

Muskler och finess

JL Audio ger det bästa av två världar: stram detaljerad djupbas och en kolossal slagkraft!

JL Audio E112 är byggd som en stridsvagn och kan nästan mullra lika högt också. Den kombinerar stram och precis bas i musik med öronbedövande och kraftfull djupbas med film. Den gör helt enkelt allt vi förväntar oss av en bra subbas!
E112 är inte fullt lika finkänslig och lyhörd som de mest musikaliska subbasarna, men inte långt ifrån.

DALI P-10 DSS

Kompakt allroundare

DALIs variant på temat highend-subbas är både läcker och välljudande, men något djupbasmonster är den inte.

DALI har skapat en oerhört läcker subbas, som hänger med rytmerna fint. Fjärrkontroll är ett stort plus!
De djupaste baseffekterna saknar tyngd och kontroll.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Kolla in den rejäla JBL-plankan JBL Bar 1300 är deras bästa och mest avancerade soundbar hittills, och ska ge oss riktig biokänsla hemma.
LG:s soundbar-högtalare anpassar sig till rummet LG:s nya soundbar-högtalare SC9 och SE6 ska ge omslutande ljud och en rad mångsidiga funktioner.
Följ Ljud & Bild