Search
Generic filters

: 6 subbasar

Brutala baskanoner

Vill du ha djupbas, ordentlig bas som ruskar om dig och sätter omvärlden i gungning? Då behöver du en rejäl subbas!

En massiv subbas är alla hifi- och hemmabiofantasters våta dröm – och den värsta mardrömmen för grannar på flera mils omkrets. De här potenta basmaskinerna återskapar de djupaste frekvenserna som man inte bara hör utan också känner i hela kroppen! Därför är de ett obligatoriskt redskap när explosioner, jordbävningar och skottsalvor ska återges. Men de kan också ge musiken en helt ny dimension.

Subbasarna är ”all about that bass”, gjorda enbart för att ta över där vanliga högtalare tvingas ge upp. De täcker bara en bråkdel av frekvensregistret vi människor kan höra, men i gengäld är det ett av de svåraste registren att återskapa. Ju djupare toner man ska återge desto större och starkare måste högtalarna vara för att ge hörbar respons.

Storleken räknas
Att återge djupa basfrekvenser är en krävande disciplin som i grund och botten handlar om en sak: att flytta luft. Massor av luft! Och precis som med bilmotorer är det den gamla kubik-regeln som gäller: ju större desto bättre. Subbasen kan liknas vid en pistong där diameter och slaglängd avgör effekten. Ett stort element (15 tum, 18 tum, 21 tum!) i ett hundraliters kabinett har mycket bättre förutsättningar att återge ren och oansträngd bas än en liten subbas som är lika stor som en skokartong.

När man ska ut och handla sin första subbas kan det vara klokt att tänka på att allt handlar om kompromisser och förhållandet mellan storlek och pris. Den som är händig kan ladda ner ritningar på nätet, köpa x antal baselement i lösvikt och snickra ihop sin egen hemmagjorda jättesubbas och få helt galna resultat. Sådana subbasar har däremot en tendens att vara väldigt dyra när man köper dem färdiga, på grund av storlek och vikt, och de tar väldigt stor plats och är inte särskilt vackra att titta på. De flesta kommersiella subbasar är däremot byggda för att passa ett visst användningsområde, en viss storlek och en viss prisnivå.

Kraft och finess
I slutändan handlar inte allt bara om vilken subbas som kan spela högst eller djupast. Kvalitet är lika viktigt som kvantitet. Basen måste kunna starta och stanna när den ska, och återge rena toner utan färgning eller resonanser. Detta är särskilt viktigt om subbasen ska användas till musik och paras ihop med kräsna hifi-högtalare. I musik handlar det om att få tonerna att sitta och det hjälper inte hur mycket muskler och djupbas man än förfogar över om inte timingen sitter. Takt och ton räknas lika mycket som hur tuff subbasen är när den återger maximalt ljudtryck. Och det leder oss till månadens test.

Testet
De flesta högtalarmärken har någon form av subbas, men den här gången har vi lagt ribban högt. Kravet är en tung och kraftfull djupbas för såväl film som musik, inom ”förnuftiga” fysiska ramar. Vi fick tag i sex relativt kompakta deltagare av kända fabrikat, inklusive några av världens mest berömda subbasspecialister. Namn som REL, Velodyne, SVS och JL Audio bör klinga välbekanta i alla basfantasters öron. Dessutom har vi tagit med två utmanare från DALI och Elac för att se vad hifi-veteraner har att ställa upp med mot basmonster som de här.

Så testade vi
Testet är utfört med utvald musik, filmsekvenser och testfrekvenser. Vi har rensat hörselgångarna i hopp om att kunna få en korrekt inblick i de olika baslådornas prestanda. Vi har använt våra Procella P6-biohögtalare som medspelare, delade vid 80 Hz för att överlåta den viktiga djupbasen åt testdeltagarna. Vi har använt oss av en Yamaha RX-V3040-hemmabioförstärkare för att korrigera nivå och avstånd för varje subbas.Drop the bass!
annons

Kompakt allroundare

DALIs variant på temat highend-subbas är både läcker och välljudande, men något djupbasmonster är den inte.

Ljud & Bild tycker

DALI har skapat en oerhört läcker subbas, som hänger med rytmerna fint. Fjärrkontroll är ett stort plus!
De djupaste baseffekterna saknar tyngd och kontroll.
 • Passiv radiator-konstruktion
 • 10-tums baselement
 • 2 x 10-tums slavbasar
 • 300-watts förstärkare (RMS)
 • 24–250 Hz frekvensrespons (+/–3 dB)
 • Fjärrkontroll
 • 37 x 34 x 34 cm
 • 19,5 kg
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 20000 kr

DALI är främst kända för sina högtalare, många av dem ger synnerligen bra ljud för pengarna. Men det danska märket har även subbasar som hör till, och P-10 DSS är en av de mer kostsamma.

Den kompakta kuben är en fröjd för ögat, framför allt i vitt som vårt exemplar är. Men även svart högglans lär göra sig bra i vardagsrummet.

P-10 är byggd för att ge extra bastryck åt DALIs påkostade Rubicon- och Epicon-serier, men fungerar precis som de flesta subbasar ihop med allsköns högtalare.

Vi gillar utseendet, plus att det ingår fjärrkontroll. Teckenfönstret på fronten ger översikt över inställningar, men på panelen på baksidan är det svårt att se vad man gör – om man alltså inte använder fjärrkontrollen. Velodyne SPL-1200 verkar mer genomtänkt på det här området. DALI har inte heller någon automatisk rumskorrektion.

Man kan välja mellan två lägen: Music och Movie. Musikinställningen prioriterar en neutral och linjär återgivning och filminställningen höjer nivån i den djupaste basen så att effekter känns extra realistiska. Det går att lagra tre personliga grundinställningar i minnet och var och en av dem kan innehålla en valfri kombination av EQ, fas, nivå och delningsfrekvens.

Ljudkvalitet
DALI-subbasen är taktfast och har tillräckligt med slagkraft för de allra flesta situationer. Med musik i stereo känns den lite torrare i anslagen än Velodyne, och det finns aningen mer sammanhållning i tonerna på en kontrabas.

Men det betyder inte att P-10 är någon tunnis när man spelar funk och hiphop. Basrytmerna i ”Rack City” med Taga är djupa och häftiga, och basgången är inte att leka med i Daft Punks ”Lose Yourself to Dance”. Men jämfört med Velodyne finns det ändå inte riktigt samma skjuts och kontroll.

annons

”Maze Runner” på Blu-ray har ett par häftiga scener, som när det öppnas en rund stenport mitt i filmen och hjältarna måste rymma genom en labyrint som försöker hålla dem instängda. Här är det gott om dunder och brak och DALI klarar sig riktigt bra – men inte heller P-10 kan mäta sina krafter med Velodyne som har en bättre filmbas.

annons

Slutsats
DALI P-10 DSS är en läcker och mycket kompakt subbas med fjärrstyrning och bra inställningar. Rent musikaliskt håller den takten fint och trycker ifrån sig bra. Den fungerar utmärkt med musik, med distinkta toner i det övre basregistret. Och den kan spela ganska så högt.

Men den är inte den häftigaste i klassen när det handlar om ren kraft. Tunga basrytmer saknar lite skjuts och med film har baskanalen inte samma kontroll som de eldigaste konkurrenterna.

SVS SB13-Ultra
Med hjälp av testets största element bjuder SVS kraftkarl på hårda slag till både film och musik. Och den låter bra!
REL S/5
Så fort den här subbasen kopplades in hörde vi att allting satt som det skulle.
Velodyne SPL-1200 Ultra
Här får du mycket kraft i ett kompakt kabinett, kombinerat med automatisk rumskorrektion och fjärrstyrning.
Elac SUB 2070
Elacs nya dubbeldäckare är både kraftfull och finkänslig. Trådlös överföring och app-styrning gör SUB 2070 till en av testets mest avancerade.
JL Audio E-Sub E112
JL Audio ger det bästa av två världar: stram detaljerad djupbas och en kolossal slagkraft!
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger

  6 par utomhushögtalare

  Riktpris: kr Stereo i alla väder
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.