Search
Generic filters

: SVS SB13-Ultra

Brutal slagkraft

Med hjälp av testets största element bjuder SVS kraftkarl på hårda slag till både film och musik. Och den låter bra!

Ljud & Bild tycker

Här kombineras stor slagkraft med en förmåga att hänga med i svängarna på alla musikstilar. Filmeffekterna återges också med stor övertygelse.
Funktioner och display sitter på baksidan, vilket krånglar till inställningen. Inte fullt lika stram och upplöst som vissa andra.
 • Sluten tryckkammare
 • 13,5-tums baselement
 • 1 000-watts förstärkare (RMS)
 • 20–460 Hz frekvensrespons (+/–3 dB)
 • 45,5 x 44,2 x 47 cm
 • 22 kg
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 16000 kr

Amerikanska SVS gör högtalare också, men det är framför allt för sina subbasar som de är kända. Och många av dem är stora, med både två och tre basreflexportar.

SB13-Ultra tillhör SVS minsta serie men är ändå en av de största i testet. Det måste den vara om den ska få plats med ett 13,5-tums baselement med lång slaglängd. Kabinettet är en sluten tryckkammare utan någon form av ventilation, vilket kan ge renare bastoner men på bekostnad av djupbas och styrka. Fast med 1 000-watts förstärkare behöver vi inte oroa oss.

Av inställningar kan nämnas parametrisk EQ, fasjustering och både hög- och lågpassfilter för anslutning av högtalare till subbasen. Då kan fördröjning ställas in till högtalarna så att timingen blir rätt. Dessutom går det att aktivera ett subsoniskt filter om det dånar för mycket. SB13-Ultra har båda balanserade och obalanserade kontakter.

Inställningarna görs på baksidan, där det även sitter ett teckenfönster som visar vad man gör. Vi hade hellre sett fönstret på fronten, i synnerhet eftersom det inte ingår någon fjärrkontroll.

Ljudkvalitet
Med hiphop och funk visar sig SVS från sin tuffaste sida. Det låter tungt och slår hårt. Och utan att låta baktungt i djupbasen som hos Velodyne. I stället låter SVS riktigt rent och snyggt längre ner, samtidigt som basen hänger med väldigt bra längre upp. SB13-Ultra har inga problem alls med att smälta ihop sömlöst med ljudet från våra högtalare.

Detta gör att SVS fungerar bra även med akustisk musik. Kontrabas låter stort och stabilt, detsamma gör flygel. JL Audio är ännu lite stramare och mer linjär än SVS, men skillnaden är minimal. SVS blåser ifrån DALI, Velodyne, Elac och REL när det gäller förmågan att spela högt vid de allra lägsta frekvenserna runt 20–30 Hz.

Filmupplevelsen är med andra ord stentuff. Basefekterna smäller till hårt och djupt, utan att subbasen får några andningsbesvär. Intensiva scener i ”Maze Runner” har massor av tryck i baskanalen och får det att fladdra i byxbenen. Kul!

SVS är inte fullt lika stram som JL Audio, som blandar sig i ljudbilden ännu bättre. Men då bör det påpekas att vi inte har haft nödvändig mätutrustning för att hitta problemfrekvenserna och sänka dessa med SVS parametriska EQ, vilket garanterat hade underlättat.

Slutsats
SVS bevisar att de fortfarande ger mycket subbas för pengarna. För även om SB13-Ultra ligger i den billigare änden i det här testet så hänger den med de dyraste – och mer än så. Här kombineras slagkraftighet och finess på ett övertygande sätt och subbasen passar lika bra till musik som till film. Den trycker till hårt och spelar rena och fina bastoner. Och har du koll på mätutrustningen så finns det många bra inställningar.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  REL S/5 - Bäst på musik
  Så fort den här subbasen kopplades in hörde vi att allting satt som det skulle.
  Velodyne SPL-1200 Ultra - Flexibel kraftkarl
  Här får du mycket kraft i ett kompakt kabinett, kombinerat med automatisk rumskorrektion och fjärrstyrning.
  Elac SUB 2070 - Knytnäve i silkesvante
  Elacs nya dubbeldäckare är både kraftfull och finkänslig. Trådlös överföring och app-styrning gör SUB 2070 till en av testets mest avancerade.
  JL Audio E-Sub E112 - Muskler och finess
  JL Audio ger det bästa av två världar: stram detaljerad djupbas och en kolossal slagkraft!
  DALI P-10 DSS - Kompakt allroundare
  DALIs variant på temat highend-subbas är både läcker och välljudande, men något djupbasmonster är den inte.

  Läs också

  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Nu kan du ladda ner Disney+

  Äntligen går det att ladda ner Disneys nya strömningstjänst
  på många olika plattformar. Här är den!   
  Läs mer här >>
  close-link