Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

TEST: Argon Audio TT-4 Special Edition

Specialversion med bättre ljud

Argon Audio har gett sin skivspelare en betydande uppgradering som hörs.

Skrivet av / 2023-11-16 - 11:01
Argon Audio TT-4 Special Edition
Lasse Svendsen

Argon Audio kallar skivspelaren för en Special Edition, men ändringarna är ganska subtila och kostar en hel del.  TT-4 Special Edition kostar ganska mycket mer än skivspelaren den är baserad på, och bortsett från att den har fem lager svart högglanslack så ser man inte någon skillnad mellan den och en vanlig TT-4.

Det står visserligen Special Edition skrivet med snygg skrivstil. Och filtmattan har ersatts av en gummimatta. Skivtallriken har fått dämpning på undersidan som dämpar resonanserna ytterligare, men den största skillnaden ligger i pickupen. Argon Audio har ersatt Ortofon 2M Red med 2M Bronze, och det är ett bra val.

Läs också Lyckad vinylsvarv Även om inte Argon är kända för skivspelare så betyder det inte att de inte kan.

2M Bronze är en av Ortofons bästa Moving Magnet-pickuper i mellanklassen och ger ett betydande lyft i ljudkvalitet jämfört med 2M Red. Bronze är en del dyrare också och bidrar i hög grad till att TT-4 Special Edition kostar mer än en vanlig TT-4.

Pickupen har bättre toleranser än 2M Red. Den behöver inte lika högt nåltryck för att spåra optimalt och har en skarpare slipning som är mer linjär, vilket i teorin ska hämta ut mer musik och mindre brus ur spåren.

Ortofon 2M Bronze är en markant förbättring mot 2M Red. Foto: Lasse Svendsen

En sak till. Med en Bronze har man en möjlighet att uppgradera till 2M Black, som är en nål med ännu bättre egenskaper.

Annars liknar skivspelaren TT-4. Som är en remdriven konstruktion med elektronisk hastighetsväxlare. Tonarmen är samma 8,8-tums aluminiumarm överdragen med kolfiber, med ett avtagbart pickuphus. Armröret är stabiliserat med ATS (Anisotropic Torsion Stabilizer) som dämpar resonanser i området 450–500 Hz. På insidan har armen bättre kablar till RCA-utgången. Det inbyggda phonosteget för MM kan kopplas ur om man föredrar att använda ett annat phonosteg.

Det inbyggda phonosteget är bara för MM. Foto: Lasse Svendsen

Mätningar

Skivspelaren levereras med dammskydd och löstagbara kablar och pickupen är färdigmonterad i pickuphuset. Förutom att trä på gummiremmen och lägga på skivtallriken är det bara att balansera tonarmen med motvikten och vrida nåltrycket och anti-skating till 1,5.

När vi testade TT-4 mätte vi hastigheten till 33,56 vilket gav en avvikelse på +0,69 procent, vilket inte är mycket. Wow & flutter uppmättes till låga 0,27 procent. TT-4 Special Edition är mer exakt, hastighetsavvikelsen är bara +0,07 procent, vilket innebär en hastighet på 33,35 varv/min. Wow & flutter är i gengäld något högre med 0,49 procent, men också inom marginalerna. Och på samma nivå som Rega Planar 3 50th Anniversary. Som av en slump kostar lika mycket som TT-4 Special Edition.

Armen har faktisk höjdjustering. Foto: Lasse Svendsen

Öppnare ljudbild med bättre fokus

Det innebär att konkurrensen i den här klassen är stenhård. Rega-spelaren är för övrigt inte den enda som låter bra i prisklassen. Pro-Ject Debut Pro, Reloop Turn5 och Technics SL-100C är andra väldigt bra alternativ.

Läs också Värd varenda krona Om du skyndar dig kan du göra ett skivspelarklipp.

Reloop- och Technics-spelarna kan levereras med samma pickup som TT-4 SE, båda har dessutom bergfast direktdrift. Och Pro-Ject-spelaren är lite billigare.

Vilken som är bäst beror på vilken typ av ljud man föredrar, musiken man spelar och vad som är viktigast. Djupast och fastast bas får man med Technics SL-100C och Rega Planar 3 50th, men TT-4 SE visar att vi hade rätt när vi testade den vanliga TT-4:

”Tonarmen är helt klart byggd för större uppgifter än en Ortofon 2M Red, och kommer garanterat att lyfta ljudbilden ännu mer med en bättre pickup om man skulle vilja uppgradera en dag.”

Elektronisk hastighetsomkopplare. Foto: Lasse Svendsen

TT-4 är nämligen en utmärkt prisvärd skivspelare, ett av de bästa köpen i sin klass. Special Edition med 2M Bronze ger ljudet ett hörbart lyft.

Mycket av det vi känner igen från TT-4 finns här. Den fylliga klangen med stabil bas har blivit öppnare och bättre fokuserad i Special Edition med 2M Bronze-pickupen. Det gnistrar mer om Jan Gunnar Hoffs piano i Living och det finns mer djup i klangen. I Dire Straits Love Over Gold är cymbalerna mer skarpt definierade och gitarren fylligare.

Ljudbilden är större, mer stabil, och det finns en mycket högre grad av öppenhet. Det märks i liveinspelningar som Pat Methenys Side Eye NYC. Här är slagverket både kraftfullare och har bättre dynamik, i en bredare ljudbild.

Special Edition-versionen har väsentliga förbättringar. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Ett påkostat utförande och en bättre pickup har gjort Argon Audio TT-4 Special Edition till en bättre skivspelare än modellen den är baserad på. Man kan argumentera för att man kan uppgradera från 2M Red till Bronze på en vanlig TT-4, och få ett betydande lyft av ljudkvaliteten då också. Det stämmer, men man sparar inga pengar på det. Faktum är att det kommer att kosta mer att uppgradera än att köpa en TT-4 SE från början. Som är en enastående skivspelare, vars enda problem är att konkurrensen i just den här klassen är stenhård.

Karakter
Argon Audio TT-4 Special Edition
Premium

Ljud & Bild tycker

Mycket bättre pickup lyfter ljudet med större transparens och fler klangfärger. Ser exklusiv ut i fem lager svart lack. Det inbyggda phonosteget är bara för MM-pickuper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Sensationellt bra nätverksspelare

Mycket bra köp

En uppskattad comeback

Med fokus på spåren

Framtidssäker rörförstärkare

En fantastisk musikstreamer – men den kostar!

Till stereo eller hemmabio?

En CD-spelare för evigheten

Bästa budgetstreamern blir bättre

En helt speciell upplevelse

Ljud & Bild
Rulla till toppen