Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Rega Planar 3 50th Anniversary Edition

Värdig ett jubileum

Om du skyndar dig kan du göra ett skivspelarklipp.

Skrivet av / 2023-08-31 - 10:01
Rega Planar 3 50th Anniversary Edition
Lasse Svendsen

En bit in i Autumn Leaves smäller Jack DeJohnette ner trumpinnen på virveltrumman, som en varning. Sedan en gång till. Man anar vad som är på gång. Några takter senare startas ett hett samarbete med Keith Jarrett bakom pianot och de två drar igång i ett häftigt tempo innan det hela lugnar ner sig och trumpinnarna försiktigt smeker cymbalerna.

Gary Peacocks ståbas avslutar det hela och publiken är i extas. Jag med.

Inte för att jag lyssnar på Keith Jarrett trio live med Autumn Leaves för första gången. Inte alls. Men utan för att låten förmedlas med en överflödande entusiasm av en skivspelare som jag måste erkänna är det bästa köpet i klassen just nu.

Spelaren markerar att det var 50 år sedan Roy Gandy och Tony Relph startade Rega och byggde sin första skivspelare, Rega Planet. Den kallades Planet för att den inte hade någon vanlig skivtallrik utan tre små puckar som roterade runt lagret. Det såg coolt ut men fungerade inte särskilt bra.

Senare modeller har alla haft runda skivtallrikar, och det har även Rega Planar 3. Som är ett av de bästa köpen i premiumklassen. Det vill säga, tills den här kom.

Läs också Rega Planar 3 När nålen sänker sig ner mot den svarta vinylen och musiken flödar ur högtalarna så förstår man varför det säljs tio gånger fler skivspelare än CD-spelare.

Planar 3 50th Anniversary Edition är en Planar 3 med en 12 mm-skivtallrik och RB330-tonarmen vi känner igen från Planar 3-testet. Men den här versionen markerar alltså 50-årsjubileum, och skiljer sig från en vanlig Planar 3 på ett par viktiga områden.

Neo MK2-strömförsörjning

Den mest uppenbara skillnaden är att plinten har valnötsfaner. Ett utförande som Rega aldrig har sysslat med, bortsett från i en utgåva av den budgetvänliga Planar 1.

Neo MK2-strömförsörjning. Foto: Rega

Men den viktigaste skillnaden är att jubileumsutgåvan har Regas Neo MK2-strömförsörjning. Den ger en stabilare rotationshastighet och följaktligen bättre ljud. Bonusen är att man får en 33/45-omkopplare som växlar hastighet.

Läs också Rega Planar 6 Rega Planar 6 är skivspelaren man ska ha om ljudet är viktigare än utseendet.

Vad man inte ser lika tydligt är att motorn har samma drivhjul som den dyrare Planar 6 samt Regas bästa drivrem – Reference EBLT. Som är standard på de dyrare Planar 6 och Planar 8.

En Rega Exact MM-pickup levereras färdigmonterad på RB330-armen och det tar bara 10–15 minuter att ställa in skivspelaren innan allt är klart.

Levereras med en färdigmonterad MM-pickup. Foto: Rega

Planar 3 50th levereras med ett dammlock och både det och själva spelaren har en jubileumslogga som markerar detta inte är någon vanlig Planar 3.

Precision

Den externa strömförsörjningen håller vad den lovar. Rotationshastigheten uppmättes till 33,33 varv/minut med 0,01 procents avvikelse (!). Det är exceptionellt bra för en spelare i den här klassen och faktiskt på samma nivå som den nästan 10 gånger dyrare Yamaha GT-5000.

Frekvenssvängningar, eller wow and flutter, uppmättes till 0,49 procent. Det är gott och väl godkänt men inte riktigt på samma nivå som de bästa. Till exempel den direktdrivna Technics SL-1200G och den mer än dubbelt så dyra Pro-Ject X8 Evolution.

En sak är värd att nämna: strömförsörjningen har ett litet hål på baksidan, där man kan använda en liten skruvmejsel för att reglera eventuella hastighetsavvikelser. De kan även nollställas vid behov.

Foto: Rega

Glödande engagemang

Regas skivspelare är kända för sin spelglädje och enkla användning. 50th Anniversary Edition tar allt detta ett långt steg till och lägger samtidigt konkurrenterna i den här klassen bakom sig genom att ha det öppnaste, bäst balanserade och mest engagerande ljudet.

Det är inte bara Autumn Leaves som kan få dig att sitta på soffkanten av spänning.

Det obligatoriska testet med Dire Straits Love Over Gold visade att Rega-spelaren levererar bas med en auktoritet som de flesta spelare i den här klassen inte klarar av. Titelspårets basdynamik är nästan i klass med Planar 8 och 10, på samma gång som den är tight och fokuserad även när man lyssnar på basgitarrer. Inte bara trummor. Technics SL-1200G levererar förmodligen slagverkets djup och tryck med större kraft och dynamik, men då får man vara beredd att betala vad det kostar.

Läs också 6 skivspelare, tillbehör till skivspelare Har du en skivspelare så finns det ett par tillbehör som är väldigt praktiska att ha. Här är en översikt.

Klangen på Radka Toneffs album Fairytales flyter lätt och utan ansträngning genom rummet och pianot har fint djup och bra klangstruktur. Sångrösten är praktfull, luftig och tydligt definierad, om än inte lika luftig och nyanserad som med en Planar 8 med en Ania MC-pickup – men inte långt borta heller.

Det spelar egentligen ingen roll vad jag spelar. Jazz, klassiskt eller rock. Rega-spelaren levererar musiken på silverfat varje gång. Ljudkvaliteten är ett rejält steg upp från en Planar 1 eller Planar 2, jubileumsmodellen målar upp en mycket större, öppnare och mer fokuserad ljudbild än sina billigare släktingar. Reloop, Technics och Pro-Ject har skivspelare i samma prisklass, med lite olika egenskaper. Men ingen av dem är lika komplett musikalisk som Regas 50th Anniversary Edition.

Foto: Rega

Den kan fortfarande uppgraderas till nya höjder, och ännu bättre ljudkvalitet, om man skulle känna för det. Det mest uppenbara är att ersätta Exact-pickupen med exempelvis en Rega Ania MC-pickup, och lägga till ett seriöst MC-phonosteg. Det skulle vara en betydande uppgradering.

Eller så kan man bara njuta av spelaren som den är. Bättre blir det inte i den här prisklassen.

Slutsats

50th Anniversary Edition av Rega Planar 3 kostar bara lite mer än en vanlig Planar 3. Som om man hade bytt ut drivremmen mot Regas bästa och köpt Neo MK2-strömförsörjningen separat skulle ha kostat en hel del mer. Det är därför den här utgåvan av Planar 3 är ett så bra köp. Men inte bara därför. Den låter så bra att den närmar sig den dyrare Planar 6 på ren musikglädje och förmedling. Det är ingen liten bedrift. Vårt råd är att handla innan det är för sent. Rega säger att de bara tillverkar 50th Anniversary Edition under 2023, som är jubileumsåret. Sedan är det slut.

Karakter
Rega Planar 3 50th Anniversary Edition
Premium

Ljud & Bild tycker

Välbalanserad och öppen ljudbild, med strålande dynamisk kontrast och potent bas. Väldigt mycket ljudkvalitet för pengarna. Byggs bara i ett begränsat antal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Värd varenda krona

Köp ingen dyr förstärkare förrän du har hört den här

Liten förändring – stor förbättring

Musikstreaming blir inte mycket bättre än så här

Gateway drug till hifi

Gyllene toner

Rulla till toppen