Search
Generic filters

: Rega Planar 1

Bättre budgetljud

Rega har förnyat sina skivspelare, nu har även budgetklassen fått fräschare ljud.

April 2017Rega Planar 1

Ljud & Bild tycker

Välljudande vinylspelare med levande ljudbild, fängslande dynamik och enkel skötsel.
Känslig för vibrationer.
Rega Planar 1
Remdriven skivspelare
Tonarm: RB110 aluminium
Pickup: Rega Carbon MM
Färg: Svart eller vit
Mått: 44,4 x 11,37 x 35,5 cm

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3500 kr

Utbudet av billiga skivspelare har exploderat i takt med den ökande försäljningen av LP-skivor. Nya märken har dykt upp överallt och nu för tiden säljer till och med bensinstationer vinyl.

Vad beror detta nyfunna intresse för gammal teknik på? Kanske på att musiken blivit digitaliserad, osynlig och därför opersonlig. Med all streaming som inte tycks ha någon ände.

Alternativet låter för obekvämt och opraktiskt för många: att ha en skivspelare i vardagsrummet, LP-skivor i bokhyllan och en skivborste i lådan. Det är enklare att öppna Spotify, som är världens största musikarkiv. Men bättre ljud får du inte. Bara mer bekvämt ljud.

Ur den synvinkeln är skivspelaren en anakronism. Tekniken kommer från förrförra århundradet, skivorna är ömtåliga och tål inte särskilt mycket. Tar du inte hand om grammofonen och skivorna så låter det dåligt.

Trots detta säljs det fler skivor nu än på flera årtionden.

Att ge engelska Rega äran för det vore väl att ta i. Men de ska ha beröm för att de har stått pall mot både CD-revolutionen och strömning, och haft en oavbruten produktion av skivspelare sedan 70-talet.

På den tiden skaffade de ett rykte om sig att vara bäst på att bygga billiga men prisvärda skivspelare. Enkla, rejäla och välljudande. Deras gamla Planar-modeller kan fortfarande uppgraderas, repareras och spela skivor. När de flesta av konkurrenterna ligger på soptippen.

I dag är situationen annorlunda. Marknaden svämmar över av billiga skivspelare, men Rega har försökt att utveckla sina så att de kan behålla sitt goda namn och rykte.

Därför har snart alla modellerna antingen genomgått en uppgradering eller bytts ut mot bättre modeller. Som den här: Regas billigast skivspelare.

Nytt, nytt, nytt

De kallar den för Planar 1, och allting är nytt. Det är bara designen som påminner om äldre modeller. Den finns i svart och vitt, har en ny tonarm, bättre lager av mässing, ny skivtallrik, styvare chassi och ny pickup.

Precisionen i den nya tonarmens upphängning är förbättrad betydligt jämfört med föregångarens. Mässingslagret ger jämnare gång och mindre friktion. Skivtallriken drivs av en gummirem som är skuren så exakt som möjligt för att orsaka färre vibrationer, och Rega har kostat på sig en dyrare 24-voltsmotor för att driva innertallriken.

Allt detta anser de ha betydelse för ljudkvaliteten. Det är inte konstigt som man kanske skulle kunna tro. Små vibrationer plockas upp av brist på precision i upphängningen och fortplantar sig ut i chassit och fortsätter rakt upp i pickupen. Och ut genom högtalarna.

10 minuter

När man packar upp Planar 1 är det inte mycket man behöver göra innan den första skivan kan spelas och musiken börjar strömma ur högtalarna.

Ta bort plasten, sätt på motvikten (vrid till den stannar på axeln), och plugga in kablar och ström. Till sist, sätt på dammskyddet. Dra försiktigt av plastskyddet från pickupen, så är det bara att sätta igång.

Planar 1 är den första Rega-spelaren med den nya Carbon-pickupen. En enkel MM-pickup som ger ljud i alla förstärkare som har skivspelaringång.

Ingen skivspelaringång?

Hittar du ingen skivspelaringång på din förstärkare – märkt ”Phono” – behöver du en separat skivspelarförstärkare. Då kan vi rekommendera Regas egen Fono Mini A2D, som även har en USB-utgång. Plus vanliga ljudutgångar som passar alla förstärkare. USB-kontakten använder du om du vill spela in musik från LP till datorn.

Dynamiska nyanser

Precis som alla skivspelare kan den här uppgraderas om man vill ha bättre ljud. Då kan man börja med Regas eget Performance Pack. Det består av en bättre pickup (Bias2), tjockare matta av ull och en vit gummirem med högre precision.

Detta har inte provat, och egentligen behövs det bara om man är extra kräsen med ljudet. För här svänger det verkligen om musiken. Visst, det är inte allra senaste inom upplösning, dynamik eller skala, men det får man inte med någon annan budgetspelare heller.

Men det som Planar 1 är riktigt bra på är rytm, bas, dynamisk kontrast och balans. De flesta skivspelarna i den här prisklassen har ont om djupbas och begränsad dynamik. Diskanten är ofta lite luddig och ljudet är inte det mest öppna eller fokuserade. Här sprudlar det däremot av spelglädje.

Efter att ha testat Pro-Ject Essential II i samma prisklass, började jag med Mozart på Planar 1 också. Inspelningen är gjord av norska 2L med Trondeheimsolistene och Marianne Thorsen, och här är stråkarna lite bättre fokuserade och har tydligare övertoner. Basen är stramare och går djupare med Rega-spelaren.

Klangen från Stephane Grapellis fiol i ”Limehouse Blues” framträder bättre eftersom Planar 1 har lite bättre djup i ljudbilden.

Det är inga stora skillnader jag hör, men de är märkbara och viktigt att nämna om man är lite mer intresserad av ljudkvalitet.

En liveinspelning med Dire Straits och Keith Jarretts inspelning från Köln-konserten från 1974 låter väldigt tilltalande med Rega-spelaren. Personligen hade jag velat ha ännu bättre fokus och ett mer utsträckt frekvensomfång, för att inte tala om en mer slagkraftigt dynamik. Men allt i ljudbilden hänger ihop så bra och Planar 1 förmedlar musikens dynamiska nyanser bättre än någon annan i den här prisklassen.

Rekommenderas varmt

Rega Planar 1 är kanske den bästa skivspelaren i budgetklassen. Kanske därför att vi inte har testat precis allt ännu, men den är ett steg bättre än de andra vi har testat i prisklassen. På ljudkvalitet. Dessutom är den lätt att installera, lätt att använda, lätt att uppgradera och inte minst roligt att lyssna på. Det räcker gott och väl till en Särskilt rekommenderad-stämpel.

Rega Planar 1 är kanske den bästa skivspelaren i budgetklassen. Kanske därför att vi inte har testat precis allt ännu, men den är ett steg bättre än de andra vi har testat i prisklassen.

 

picture1 picture2 picture3 picture4
<
>
Planar 1 finns även i vitt och säljs komplett med en ny Rega Carbon-pickup.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Riktpris: 65000 kr Analog förstärkare som kan digitala konster
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!