Search
Generic filters

: 6 skivspelare, tillbehör till skivspelare

Tillbehören du behöver

Har du en skivspelare så finns det ett par tillbehör som är väldigt praktiska att ha. Här är en översikt.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skivborste
Damm är skivornas värsta fiende. I värsta fall kan dammkornen göra hack i skivan, så håll knastret borta med en skivborste. De finns i de flesta butiker och kostar från 150 kronor.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pickup
En ny och bättre pickup kan ge ljudkvaliteten ett stort lyft. Till och med en äldre skivspelare låter mycket bättre med en ny pickup. De vanligaste kallas för MM-pickuper, till exempel den här från Nagaoka: MP150. Priserna börjar på 1 000 kr och några av de vanligaste märkena är Ortofon, Audio-Technica, Sumiko, Rega, Denon och Grado.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skivspelarförstärkare
Om du redan har en skivspelare, eller köper en ny utan inbyggd pickupförstärkare (RIAA-steg), så behöver du en sådan här. Om du inte har en inbyggd i förstärkaren, vill säga. Rega Fono A2D har RIAA-steg och USB-port och kan kopplas till alla förstärkare. De finns också från Musical Fidelity, Pro-Ject och NAD med flera och kostar från ungefär 1 000 kr.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skivmatta
En billig och bra metod att få bättre ljud är att byta ut gummimattan på skivtallriken mot en i läder eller filtmaterial. Vanligast är de av filt, som ger ett bättre ljud än de av gummi. Pris från 200 kr.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Nål
Förr eller senare måste alla byta nål. Se till att du får en som passar till just din pickup, till exempel Ortofon, Audio-Technica, Sumiko, Rega eller Grado. Nålar kostar från ett par hundralappar ända upp till fler tusenlappar. De dyrare ger ett ännu bättre ljud.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skivtvätt
Bästa sättet att hålla skivorna rena är att tvätta dem. Men använd inte diskmedel. Köp hellre en skivtvätt. De finns i manuella, halvautomatiska och helautomatiska varianter och kostar från 1 000 kronor, som den här från Pro-Ject.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skivpuck
Skeva LP-skivor är inget okänt fenomen. En enkel skivpuck klämmer fast skivan mot skivtallriken så att du slipper falska toner. Kända märken är Pro-ject, Michell och Avid. Priserna börjar på 1000 kr.

 

Så installerar du skivspelaren

Det bästa tipset på hur du gör för att få bra ljud ur LP-skivorna är att läsa bruksanvisningen.

Innan vinylplattorna kan sprida sitt varma ljud i vardagsrummet måste du se till att skivspelaren är rätt inställd. Annars blir ljudet sämre och du riskerar att slita ut skivorna i förtid. Ställ skivspelaren på ett plant och stadigt underlag, se till att den står helt vågrätt och följd de här tre tipsen:

 

 1. När du har packat upp allting och läst bruksanvisningen måste du dubbelkolla nåltrycket. Det gör du genom att ta loss pickupskyddet och försiktigt lirka loss tonarmen från stödet. Låt tonarmen vila på ett finger samtidigt som du skruvar på vikten längst bak tills tonarmen lyfter lite. Kontrollera att armen är parallell med skivtallriken och vrid annars på vikten tills den är det. Håll fast motvikten så att den inte rör sig och skruva skalan med viktangivelser till 0. Sedan vrider du vikten och skalan samtidigt tills nåltrycket som tillverkaren anger uppnås, till exempel till 2 om det står 2 gram i bruksanvisningen.

 

 1. Nu är det dags för antiskating. Börja med att vrida antiskating-ratten på tonarmens sida tills siffran visa samma som nåltrycket, eller sätt nylontråden till vikten (om skivspelaren har en sådan) på den mellersta nivån. Sätt sedan på skivspelaren med en skiva och för tonarmen till slutet av skivan där du sänker ner nålen mellan avslutningsspåren. Om tonarmen ligger kvar är antiskatingen korrekt. Om den flyttar sig utåt eller inåt mot mitten så vrider du antiskating-ratten ett kvarts varv åt det ena eller andra hållet (eller flyttar tråden ett hack) tills armen står stilla när nålen placeras mellan avslutningsspåren.

 

 1. När allting är korrekt inställt och finjusterat kan det hända att du stöter på något oförutsett problem. Om nålen hoppar mellan spåren när du går på golvet bör du antingen flytta spelaren till en stadigare hylla eller ställa den på en vägghylla för att undvika vibrationer.

Om det skorrar i högtalarna så kan det bero på att dammlocket vibrerar mot chassiet när du spelar högt. Fäll upp dammlocket (eller ta loss det helt) och fäll tillbaka det när du har lyssnat färdigt. Hör du falska toner så kontrollerar du om skivan ligger platt mot skivtallriken, annars behöver du en skivpuck. Det kan också bero på att gummiremmen är sliten och måste bytas ut.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Scansonic USB-100 - Billig entrébiljett
  Ett lockande pris kan inte kompensera för att ljudet inte håller måttet.
  Sony PS-HX500 - Välljudande arkivarie
  Med inbyggd digitalomvandlare och bra ljud är Sony-skivspelaren ett bra val.
  Pro-Ject Essential II USB - Enkel och välljudande
  Det varma och fylliga ljudet gör att det aldrig blir tråkigt med Pro-Ject-spelaren.
  TEAC TN-300 - Okomplicerad grammofon
  En av testets mest användarvänliga spelare har en fin finish och ett bra ljud.
  Argon TT-2 USB - Bra ljud för nybörjare
  Enkel och prisvärd spelare som låter bra.
  Audio-Technica AT-LP5 - Bästa ljudet
  Audio-Technica lägger beslag på förstaplatsen. Här får man ett vidunderligt klangrikt ljud!

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Riktpris: 65000 kr Analog förstärkare som kan digitala konster
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!