Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Technics SL-100C

Premium-kvalitet med liten budget

Technics billigaste skivspelare vänder sig till musikälskare, inte DJ:s. Men den är byggd som en proffsmaskin.

Skrivet av / 2022-01-27 - 09:00
Technics SL-100C
Lasse Svendsen

Få skivspelare är så lätt igenkännliga som Technics legendariska SL-1210. Modellen som CD-åldern sopade bort men som mirakulöst återuppstod från de döda 2016.

Senare har samma direktdrivna chassi hamnat i avknoppningar i alla prisklasser, SL-100C är den hittills billigaste av dem alla. Den ser ut som DJ-spelaren SL-1210 MK7, fast utan stroboskop och pitch-kontroll – och är enligt Technics gjord för alla som vill ha den välkända kvaliteten i hemmaskivspelare.

SL-100C ser nästan precis ut som den lite dyrare SL-1500C. Som har inbyggt phono-steg och levereras med en Ortofon 2M Red förmonterad i ett löstagbart pickuphus. SL-100C saknar dock phono-steget och har en billigare Audio-Technica AT-VM95C MM-pickup. Det sänker priset till några kronor under den magiska gränsen 10 000 kronor och den som redan har en förstärkare med skivspelaringång kan bara koppla in spelaren och borsta bort dammet av LP-skivorna.

Technics SL 100C Audio Technica 95
Audio-Technica AT-VM95C MM pickup. Foto: Lasse Svendsen

På bilderna ser man att den är den byggd med samma komponenter som SL-1500C. Den platta aluminiumtallriken är direktdriven, med en kärnlös motor som är byggd för att eliminera cogging – mikroskopiska vibrationer från motorn som påverkar ljudet.

SL-100C har samma klassiska s-formade Technics-tonarm och ett dämpat chassi med fjäderbelastade dämpfötter, aluminium, glasfiber, ABS-plast och gummi, som absorberar resonanser. Tonarmen har en höjdjustering (6 mm), vilket är en sällsynthet i denna klass och so gör det enklare att byta till pickuper med annan höjd eller spårningsvinkel.

Technics SL 100C armbase
Höjdjusterbar arm. Foto: Lasse Svendsen

Liksom SL-1500C har den också en mekanisk autolyft-funktion, som höjer armen automatiskt när skivsidan är färdig för att minska slitaget. Funktionen kan stängas av med en strömbrytare på baksidan.

Konkurrenter och installation

Eftersom SL-100C säljs med en pickup färdigmonterad i det löstagbara pickuphuset behöver man bara lägga på skivtallriken och gummimattan och ställa in vikten (se manualen) och koppla in ström och förstärkare.

Det gäller i princip flera av konkurrenternas spelare i motsvarande prisklass. Reloop Turn5, till exempel. Som är förvirrande lik, men levereras med en Ortofon-pickup. Att installera en Pro-Ject Xpression 1 är lite jobbigare, eftersom man måste trä på gummiremmen som driver tallriken och justera antiskating med en vikt som hänger i en nylontråd.

Hos Technics ställer man in antiskating med ett hjul på tonarmsbasen. Enkelt och bra.

Technics SL 100C controls
Direktdrift ger omedelbar start och stabil rotation. Foto: Lasse Svendsen

Tack vare att pickuphuset går att ta loss är det enkelt att uppgradera till en ännu bättre pickup, om man vill det. Alla justeringsmöjligheter gör det enkelt att använda andra pickuper än den som ingår. Men det går också att bara byta nålen på VM95C-pickupen till en bättre version, det finns sex olika att välja mellan. Till exempel en nål som är anpassad för 78-varvare eller VM95SH som har en Shibata-diamant på en nålarm av aluminium. Vilket bådar gott för ännu bättre ljud.

Så låter Technics SL-100C

Spelaren tar vid där SL-1500C slutar. Den nya Audio-Technica-pickupen kanske bara kostar 500 kronor, men det är den värd. Det är antagligen det bästa köpet i den här prisklassen, åtminstone till en SL-100C. Vi brukar säga att Rega Planar 3 är måttstocken i den här prisklassen, men Technics-spelaren kan faktiskt mäta sig med referensen.

Den spelar med övertygande auktoritet, samma liveinspelning med Keith Jarrett Trio som jag testade SL-1500C med lät i praktiken lika levande och engagerande här. Det finns nog lite mer tyngd i basen med Ortofon-pickupen, mer än i Planar 3, och små detaljer och klangnyanser kommer fram förvånansvärt väl i ljudbilden. Som snarare är varm och fyllig än sval och tunn.

Technics SL 100C connectors
Löstagbara kablar. Foto: Lasse Svendsen

Astrud Gilbertos The Girl From Ipanema, med Stan Getz på tenorsaxofon, kom verkligen ut i rummet i all sin prakt. Rytmen var fast och bestämd och klangen från saxofonen luftig och varm. Sångrösten hade substans och djup, egentligen var det bara lite mer luft i toppen och en djupare ljudbild med fler detaljer som hamnade på minussidan i mina anteckningar.

På den obligatoriska Love Over Gold, från Dire Straits album med samma namn, lyckades Sl-100C utmärkt. Gitarren hade ett vackert fokus och en tydlig basklang, på samma gång som trummorna släpptes lösa ur högtalarna med bra dynamisk kontrast och utan att tveka.

Jag skruvade av den medföljande Audio-Technica-pickupen och satte på en AT-OC9XSH, en MC-pickup i en mycket högre prisklass. Det fungerade som en dröm, ljudbilden blev stramare, bättre fokuserad och mer dynamisk. Det visar bara att skivspelaren har en stor potential för den som vill uppgradera längre fram.

Technics SL 100C playing
Technics SL-100C är ett fynd för pengarna. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Technics SL-100C är helt klart en av de tre allra bästa skivspelarna i den här prisklassen. Den är enkel att installera och enkel att använda, och ger musiken liv på ett engagerande och övertygande sätt. Den verkar väldigt välbyggd och är väl dämpad mot yttre resonanser. Och den medföljande Audio-Technica-pickupen passar den perfekt. Men SL-100C tål absolut mer exotiska pickuper om man skulle vilja uppgradera någon gång i framtiden.

Läs också Sensationellt bra skivspelare Här är skivspelaren för dig som älskar musik, oavsett om du är hifi-intresserad eller inte.
Karakter
Technics SL-100C
Premium

Ljud & Bild tycker

Otroligt välljudande och välkonstruerad skivspelare med auto-lift och ett konkurrenskraftigt pris. Signalkabeln som ingår är en billig och tunn historia.

2 reaktioner på ”Technics SL-100C”

  1. På vilket sätt är SL-100C trådlös? Ni hävdar det i ingressen men jag hittade inga vidare referenser till det i den följande recensionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

dCS Lina Network DAC 2.0: Om du har råd kan du få det här!

Konservöppnaren

Trådlös vinylsvarv

Bästa köpet i klassen

Spelar musik med glödande engagemang

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Ljud & Bild
Rulla till toppen