Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Argon Audio TT4

Ett superköp

Även om inte Argon är kända för skivspelare så betyder det inte att de inte kan.

Av / 2022-11-13 - 09:00
Argon Audio TT4
Lasse Svendsen

Argon Audio visar att man inte behöver köpa från anrika tillverkare för att få kvalitet. Jämfört med gamla rävar som Thorens, Rega eller Pro-Ject har Argon Audio knappt slutat gå på dagis. Men det hindrar dem inte från att göra produkter med bra ljud, som den här.

Skivspelaren, som precis ut som en Pro-Ject, är en enkel remdriven konstruktion med en elektronisk hastighetsväxlare. Den är utrustad med en 8,8-tums tonarm av aluminium, täckt med kolfiber och försedd med en Ortofon 2M Red-pickup. I ett avtagbart pickuphus.

Hittills låter beskrivningen av Argon TT4 som vilken skivspelare som helst, men den är även utrustad med en inbyggd phonoförstärkare. Ett så kallat RIAA-steg. För Moving Magnet-pickuper, som ovan nämnda 2M Red.

Att den har ett avtagbart pickuphus gör en framtida uppgradering av pickupen till en enkel historia. Väljer man då en MC-pickup kommer den låga utspänningen att kräva ett externt phonosteg för Moving Coil, då kopplar man bort det inbyggda med en liten knapp på baksidan.

Ortofon 2M Red. Foto: Lasse Svendsen

Faner

Testexemplaret levererades i en snyggt utförd mahognyfaner men TT4 finns även i valnötsfaner och i svart eller vit lack.

Det ingår ett dammskydd och löstagbara kablar för anslutning till en förstärkare. Eftersom den har ett inbyggt phonosteg kan den även kopplas direkt till ett par aktiva högtalare eller en bordshögtalare som har en extra ljudingång.

Eftersom pickupen sitter färdigmonterad i pickuphuset är det inte mycket man behöver göra för att få ljud. Gummiremmen är redan trädd på undersidan av den 1,4 kg lätta skivtallriken av aluminium, så man trär bara på remmen motorns spindel bredvid axeln som skivtallriken vilar på. Pickup och pickuphus skruvas fast på tonarmen, som balanseras med motvikten och motsvarande värde (1,8 gram) på antiskating-ratten.

Oerhört välbyggd tonarm. Foto: Lasse Svendsen

Till sist läggs filtmattan på och kablarna ansluts, sedan är det bara att vrida strömbrytaren till 33 1/3 varv och sänka ner nålarmen i LP-spåret.

TT4 snurrar lite fortare än vad som är helt idealiskt. Jag mätte rotationshastigheten till 33,56 vilket innebär en avvikelse på +0,69 procent. Det är i snabbaste laget, men wow & flutter-avvikelserna var acceptabla 0,27 procent, vilket är i klass med Pro-Ject Debut Pro som kostar ungefär lika mycket.

Elektronisk hastighetsomkopplare. Foto: Lasse Svendsen

Dynamisk ljudbild med solid bas

Flera av skivspelarna vi har testat med inbyggt phonosteg har tyvärr haft så låg kvalitet på själva phonosteget att ljudkvaliteten har blivit lidande. Technics SL-1500C är ett hedervärt undantag, men den kostar ganska mycket mer än TT4. Som vi glädjande nog kan lägga till i listan över skivspelare som har en lyckad integration av phonosteg.

Det gjorde det till en barnlek att koppla in en Hegel H190, som inte har något phonosteg men analoga ingångar för ljudkällor. Tillsammans med Hegel-förstärkaren och ett par små Dynaudio-högtalare levererade Argon-spelaren en förvånansvärt levande ljudbild med mycket potent bas.

Dire Straits Love Over Gold flödar ur högtalarna med seriös basåtergivning av det slag man förknippar med dyrare skivspelare. Ljudbilden är öppen och luftig, det finns en god detaljrikedom och gitarrklangen är varm och fyllig. Med TT4 inkopplad till MM-ingången på en McIntosh-förstärkare, och phonosteget bortkopplat, får basen mer auktoritet och ljudbilden växer. Speciellt på djupet.

Phonosteget kopplas ur med en omkopplare på baksidan. Foto: Lasse Svendsen

Basen sträcker sig inte lika djupt som med Technics SL-1500C, men Argon-spelaren låter fylligare och basen är mer framträdande än med Rega Planar 2. Pro-Ject Debut Pro påminner på många sätt om Argon-spelaren på sättet den presenterar musiken på, och är det närmaste man kan komma TT4:s kvaliteter i den här klassen.

Bra pianoinspelningar som Jan Gunnar Hoffs Living på 2L är krävande att återge med perfekt pitch. Det är nästan bara dyrare spelare som Technics SL-1200G, Yamaha GT-5000 och Rega Planar 10 som fixar det utan problem. Hastighetsavvikelsen är en sak, men wow & flutter förstör ofta pitchen. Argon-spelaren klarar sig dock väldigt bra. Trots avvikelser i hastighet och w&f. Pianotonerna klingar vackert i rummet och man hör hammarslagen och pedalerna arbeta när Jan Gunnar Hoff bearbetar flygeln.

Jan Gunnar Hoff Living

Slutsats

Den förhållandevis billiga Argon-skivspelaren är ett av de bästa köpen i den här klassen. Den ser bra ut, är lätt att använda och spelar förbaskat bra. Det finns inte många skivspelare som är så genomarbetade till ett så bra pris, och tack vare inbyggt phonosteg kan den kopplas till allt från en liten bordshögtalare till en större stereoanläggning. Tonarmen är helt klart byggd för större uppgifter än en Ortofon 2M Red, och kommer garanterat att lyfta ljudbilden ännu mer med en bättre pickup om man skulle vilja uppgradera en dag.

Karakter
Argon Audio TT4
Premium

Ljud & Bild tycker

Elegant och snyggt utförande i faner. Mycket bra dynamik, solid bas och öppen ljudbild. Hastighetsavvikelsen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

Rulla till toppen