Sonus Faber Venere 2.5

Ferrari-ljud till Fiat-pris

Det är inte bara nationaliteten som Sonus faber har gemensamt med Ferrari. Priserna också. Tills nu.
Ljud & Bild tycker
Stor ljudbild Bestämd och stram bas Varmt mellanregister
Kabinett kunde ha varit mer gediget
Specifikationer
  • 2,5-vägs golvhögtalare
  • 1-tums diskant
  • 6-tums mellanregisterbas
  • 6-tums baselement
  • 6 ohm, 89 dB
  • 40–25 000 Hz
  • Färg: Vit, svart, trä
forfatter

Det vore otänkbart att Ferrari skulle släppa en sportbil som kostade som en Fiat. Och fram tills nu har det varit lika otänkbart att Sonus faber skulle släppa en stor golvhögtalare för bara 26 000 kronor. Venere 2.5 är en smärre sensation, på flera sätt.

Till att börja med är den slående vacker. Formen påminner om en harpa, och i svart högglans ser den ut som om den kostar många gånger mer.

Det är dock tydligt att Sonus faber har snålat in en smula på kabinettet för att få ner priset. Både frontplattan och hela kabinettet är tunnare än vi räknade med. Vikten ligger på under 20 kilo per högtalare, vilket är beskedligt med tanke på storleken. Harpformen är en viktig del av konstruktionen för att hålla nere mängden oönskade resonanser. Att kapa lite här och där har givit större utrymme för delningsfilter och element i budgeten. Element och delningsfilter är för övrigt utvecklade av Sonus faber och producerade av DKM.

Basporten är av typen ”brevinkast” på fronten, vilket innebär att högtalarna är enkla att placera tätt intill bakväggen trots att de är så stora, och nedre frekvensgränsen är 40 Hz vilket inte heller är särskilt problematiskt.

Ljudet
När Venere 2.5 börjar spela musik är alla tvivel som bortblåsta. Mellanregistret är stort och fylligt och får fram mansröster med rejäl pondus. Detta tjänar även kvinnoröster på, ljusa stämmor har ett fundament längre ner än många tror.

Där Audiovector X3 Super och Triangle Color låter lite ljusa har Sonus faber en betydligt mer robust och fyllig återgivning av det viktiga mellanregistret. Samtidigt har diskanten en oerhört bra upplösning och är mer integrerad i ljudbilden.

Även basen är imponerande. Där finns fin tyngd och basgitarren har en strålande upplösning. Albumet ”Yes” med rockgruppen Morphine låter både luftigt och rockigt på samma gång. Basgitarren har stor kropp samtidigt som raspandet på gitarrsträngarna framträder tydligt (Mark Sandman spelar på en bas med två bassträngar och en gitarrsträng för att fylla ut ljudbilden).

Perspektivet är väldigt stort, ljudbilden breder ut sig på bredden och svävar ut i rummet och nästan omringar oss.

– Kul och tufft ljud för att vara Sonus faber, utbrister Audun.

Det kan man verkligen säga, snacka om en underhållande högtalare! Samtidigt återges stråkar med en fyllighet och sötma som ingen annan högtalare i testet klarar av.

Slutsats
Sonus faber Venere 2.5 är en stor högtalare med ett verkligt vackert utseende. Synar man den närmare i sömmarna så ser man dock att utförandet inte riktigt tillhör toppklassen. Fast det spelar mindre roll när man hör ljudet. Det är nämligen i särklass. Ljudbilden är stor, fyllig, upplöst och massiv på samma gång. Basen är bastant och instrumentens övertoner strålar fram med största självklarhet. Detta är inget man tröttnar på.

Inte direkt någon sensation att det är testets dyraste högtalare som är bäst. Men Venere spelar i en helt annan liga än till och med den näst bästa deltagaren, och ger enligt oss mer valuta för pengarna än den allra billigaste. Sonus faber-högtalaren är inte bara bra, den ger dig kolossalt mycket för pengarna!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Förståndigt lyxljud

Den som betalar lite extra kan få ett par läckra golvhögtalare med smak av äkta highend. Här finns flera stycken.

KEF R500

Perspektivmästaren

R500 är mitt i prick om du vill ha musiken serverad på silverfat, med en precision som få andra kan matcha.

Mästerligt fokus Stram och kontrollerad bas
Tunn djupbas Kräver muskelförstärkare

System Audio Mantra 50

Rock’n’roll dygnet runt

System Audio Mantra 50 lever verkligen upp till sitt rykte att låta livligt och häftigt.

Stram och dynamisk bas Öppet och distinkt mellanregister
Går inte avgrundsdjupt

Triangle Color

Inträdesbiljetten

Color är en intressant inträdesbiljett till seriösa musikupplevelser.

Kompakta mått Fyllig bas Låter bra på låg volym
Aningen tunt mellanregister

Audiovector X3 Super

Rena rama fyndet?

Audiovector hävdar att deras nya X3 Super tål att jämföras med betydligt dyrare högtalare. Detta test är en bra möjlighet att ta reda på hur det ligger till med det påståendet!

Friska övertoner Stram och väldefinierad bas
Aningen tunt mellanregister Kräver bra förstärkare

Tannoy Revolution DC6T SE

Balanserat välljud

Tannoy Revolution-högtalarna har en välbalanserad och välfokuserad ljudbild. Ett riktigt kap!

Imponerande mellanregister Balanserad bas
Ljudbilden saknas visst fokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.