Tannoy Revolution DC6T SE

Balanserat välljud

Tannoy Revolution-högtalarna har en välbalanserad och välfokuserad ljudbild. Ett riktigt kap!
Ljud & Bild tycker
Imponerande mellanregister Balanserad bas
Ljudbilden saknas visst fokus
Specifikationer
  • 2,5-vägs golvhögtalare
  • 1-tums domediskant + 6-tums mellanregister
  • 6-tums bas
  • 8 ohm, 90 dB
  • 30–35 000 Hz (+/–6 dB)
  • Färg: Espresso-brun
forfatter

Att Tannoy kommer från Storbritannien ser man enkelt på högtalarnas vintage-inspirerade utseende. Det gäller även i allra högsta grad Revolution-serien.

Detta är SE-modellen av seriens största golvmodell, DC6T. Utseendemässigt är de båda helt identiska, bortsett från att sockeln är större och har mer robusta spikes. Även högtalarelementen är förbättrade, med dubbla magneter, och delningsfiltret är förfinat för att förbättra ljudet. Slutligen har SE-versionen äkta träfaner där grundmodellen har vinyl.

Det speciella med DC6T är att den är utrustad med ett koaxialelement där diskanten sitter i mitten av mellanregistret. Tannoy kallar tekniken för Dual Concentric och den har fördelen att mellanregister och diskant spelar från exakt samma axel. Därför spelar det rent teoretiskt ingen roll om du sitter en eller fyra meter från högtalarna. Det ger också en mer distinkt och punktformad ljudbild än när diskanten sitter längst upp på fronten och mellanregistret en bit nedanför. Längst ned på fronten sitter även ett baselement som ger de lägsta oktaverna ett bättre fundament.

Vi noterar att känsligheten är hög och att högtalarna utgör en behaglig last för förstärkaren, och att frekvensresponsen sätts till låga 30 Hz (–6 dB) vilket bör betyda att ljudet är bastant och fylligt.

Ljudkvalitet
Tannoys styrka ligger främst i ett riktigt snärtigt mellanregister. Virveltrumman smäller till ordentligt! En lysande sammanhållning mellan diskant och mellanregister gör dessutom att cymbalerna blir en integrerad del av trumsetet i stället för att sväva löst i toppen. Cymbalerna är oerhört distinkta och har fin aggressivitet utan att låta vassa eller hårda.

Jeff Tweedy i rockbandet Wilco har en öppen röst och gitarren framträder tydligt. Stråkarna i bakgrunden är fylliga i det viktiga mellanregistret. Där Triangle och Audiovector drar mot det ljusa har Tannoy ett större mellanregister och förmodligen en jämnare frekvenskurva.

Basen gör vad den ska, nämligen ger grundtonerna ett bra fundament. Trots specifikationerna har DC6T varken djupast eller fylligast bas. Det är en fördel eftersom högtalarna kan ställas tätt intill bakväggen och passar i både små och medelstora rum. Annars kan det låta lite tunt. Men ljudet är oerhört välbalanserat!

Sammantaget har Tannoy Revolution DC6T SE ett balanserat och upplöst ljud och god dynamik. De klarar av att spela ganska så högt, även om ljudbilden inte är lika prydlig och stabil som hos några av de dyraste rivalerna.

Slutsats
Letar du efter en oproblematisk högtalare med en sammanhållen ljudbild bör Tannoy DC6T SE finnas med högt upp på listan över kandidater. Hög känslighet gör den enkel att driva även för billigare förstärkare, och tack vare en väl integrerad diskant som inte sticker ut nämnvärt ska det mycket till för att musiken ska låta vass. Särskilt mellanregistret är mycket imponerande och får fram klanglagren i musiken på ett imponerande sätt.

Detta är inte en högtalare där du ständigt sitter och pekar ut varifrån varje enskilt ljud kommer med övernitisk noggrannhet, utan snarare en livlig högtalare som låter välbalanserad, underhållande och ”live”.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Förståndigt lyxljud

Den som betalar lite extra kan få ett par läckra golvhögtalare med smak av äkta highend. Här finns flera stycken.

Sonus Faber Venere 2.5

Ferrari-ljud till Fiat-pris

Det är inte bara nationaliteten som Sonus faber har gemensamt med Ferrari. Priserna också. Tills nu.

Stor ljudbild Bestämd och stram bas Varmt mellanregister
Kabinett kunde ha varit mer gediget

KEF R500

Perspektivmästaren

R500 är mitt i prick om du vill ha musiken serverad på silverfat, med en precision som få andra kan matcha.

Mästerligt fokus Stram och kontrollerad bas
Tunn djupbas Kräver muskelförstärkare

System Audio Mantra 50

Rock’n’roll dygnet runt

System Audio Mantra 50 lever verkligen upp till sitt rykte att låta livligt och häftigt.

Stram och dynamisk bas Öppet och distinkt mellanregister
Går inte avgrundsdjupt

Triangle Color

Inträdesbiljetten

Color är en intressant inträdesbiljett till seriösa musikupplevelser.

Kompakta mått Fyllig bas Låter bra på låg volym
Aningen tunt mellanregister

Audiovector X3 Super

Rena rama fyndet?

Audiovector hävdar att deras nya X3 Super tål att jämföras med betydligt dyrare högtalare. Detta test är en bra möjlighet att ta reda på hur det ligger till med det påståendet!

Friska övertoner Stram och väldefinierad bas
Aningen tunt mellanregister Kräver bra förstärkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.